Pyöräily+Triathlon pääkirjoitus: Vastuu jäi asiakkaalle

Ironman fFnland_ Kuopio-Tahko
Lukulistalle
ClosePlease login

KARSINTA MAAILMAN KUULUISIMPAAN triathloniin Havaijille on kova. Yhdestä Ironman-sarjan kisasta yleensä vain 1–5 nopeinta per ikäluokka saa mahdollisuuden ostaa ilmoittautumisen. Usein triathlonistit treenaavat vuosia määrätietoisesti päästäkseen lajin arvostetuimpaan täysmatkan koitokseen. Sitä uskollisempia asiakkaita on hankala kuvitella.

Kisapaikan ostoon oikeutettujen pitää tehdä päätös tapahtumaviikonloppuna, muuten vuoro siirtyy seuraavalle. Tahkolla Suomen ensimmäisessä täysmatkan Ironmanissa menestyneet saivat ilmeisestikin kokea kansainvälisen Ironman-organisaation jäykän ohjailun.

Tahkolla kerrottiin, että Havaiji-paikka on tarjolla nimenomaan vuodeksi 2021 sellaisille, joille se on rajoitusten perusteella mahdollista. Kisapaikkaa ostavan piti siis tietää valmiiksi tai selvittää ykskaks, millä todennäköisyydellä siirto tuleville vuosille onnistuu. Vastuu jätettiin asiakkaalle.

Ilmeisesti Ironman viesti siirtomahdollisuuksista osalle Havaiji-paikan eri kisoista hankkineille Tahkoa seuraavalla viikolla ja mahdollisesti jopa jo Tahkon kisaviikolla. Muutos oli selvästikin tiedossa emoyhtiössä, mutta se yksinkertaisesti jätti järjestäjät kertomaan tiukkaa linjaansa päätöksen myöhäisempään julkistukseen saakka. Ratkaisu on outo, sillä kyse on Ironmanin tärkeimmistä asiakkaista.

Tahkoa seuraavalla viikolla Triathlon Today kertoi yhteen lähteeseensä vedoten, että Havaijin Ironman siirtyy lokakuulta eteenpäin ehkäpä helmikuulle. Yhtiö ei vahvistanut asiaa ennen lehden siirtymistä painoon. Kilpailu on käyty viimeksi syksyllä 2019.

EPISODI KERTOO tietysti koronapandemian aiheuttamista epävarmuuksista ja jatkuvasti muuttuvista tilanteista sekä tapahtumien järjestämisen vaikeuksista – mutta ehkä myös ylimielisyydestä asiakkaita kohtaan.

Varsinainen tapahtuma järjestelyineen Tahkolla keräsi runsaasti kiitoksia osallistujilta kuten  Marcus Lindqvistin laajasta Ironman Finland Kuopio-Tahko -jutusta selviää. Suomen Ironman-organisaatio näytti jälleen kerran rautaista osaamistaan, ja heillä tuskin oli kummoisia mahdollisuuksia vaikuttaa Havaiji-paikkojen lupauksiin.

Toivottavasti osallistumisvuoden valinta Havaijille tulee mahdolliseksi myös rajoitusten jälkeisenä aikana. Muutos helpottaisi etenkin triathlonisteja, jotka menestyvät suomalaisten suosimissa Tallinnan, Kööpenhaminan, Kalmarin ja nyt myös Tahkon kisoissa. Ne kaikki kisataan normaalitilanteessa elokuussa ja Havaijipaikka on pitänyt ottaa saman vuoden lokakuulle. Valmistautumisjakso on jäänyt kovin lyhyeksi.

IRONMAN TAHKO todisti Suomen ja triathlonmatkailun vetovoimasta aikanaan pandemian jälkimainingeissa. On rohkaisevaa, että peräti 45 prosenttia osallistujista saapui ulkomailta tällaisenakin vuonna – vaikka osallistumisen olisi voinut halutessaan siirtää.

Ulkomaiset vieraat kehuivat järven ja ylipäänsä luonnon puhtautta, väljyyttä ja kisajärjestelyjä. Helleaaltojen yleistyessä maailman pohjoisin Ironman voi houkutella myös siksi, että lämpötilat pysyvät todennäköisesti tolkullisina.

 

Tomi Savolainen Päätoimittaja tomi@juoksija-lehti.fi

Kuva Alexander Körner / Getty Images

Vastaa