Triathlon kypsyy kohti uusia haamurajoja

Henrik Goesch
Lukulistalle
ClosePlease login

Triathlonin täysmatkalla naisilla yhdeksän tunnin ja miehillä kahdeksan tunnin alitus oli kymmenisen vuotta sitten kova juttu, joka onnistui harvoin. Nykyisin haamurajojen alittaminen vaaditaan lähes aina kansainvälisen kilpailun voittoon. Myös lyhyillä matkoilla kärki viilettää kovempaa kuin aiemmin. Mistä kovempi vauhti johtuu?

Kaikki urheilulajit kehittyvät jatkuvasti. Mikäli urheilija haluaa edes ylläpitää nykyisen sijoituksensa, on kehityksessä pysyttävä mukana.

Triathlonin pitkillä matkoilla Ironmanin MM-kilpailu Havaijilla on hyvä tason mittari. Siellä on kilpailtu joka vuosi lähes samalla reitillä, vaikkakin pieniä muutoksia on vuosien varrella tehty ja toki myös sää vaikuttaa vauhtiin.

Havaijilla miesten paras aika on kehittynyt viimeisen 20 vuoden aikana 3,4 prosenttia (8.07.45 > 7.51.13) ja naisten 5,5 prosenttia (8.55.28 > 8.26.18).

Kävimme Havaijin tuloksia tarkemmin läpi vuodesta 2009 alkaen. Sekä kärjen että kymmenen parhaan aika on parantunut pikkuhiljaa, ja ehkäpä selvintä kehitys vaikuttaisi olleen viimeisen viiden vuoden aikana. Kymmenen kärki on nopeutunut aikalailla samaa tahtia voittajan kanssa, joskin toisinaan voittaja on ollut naisissa ylivoimainen.

Sprintti-, olympia- ja puolimatkalla kilpailuaikojen tarkastelu on hankalaa, sillä niissä ei ole tapahtumaa, joka olisi käyty joka vuosi samalla reitillä ja lähes samoissa olosuhteissa. Triathlonissa reitit eivät ole metrilleen tarkkoja kuten maantiejuoksuissa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa