Sami Jauhojärvi: Tekniikan kehittämisen haasteet

Iivo Niskasen kyky liu'uttaa suksea vaativissa oloissa herätti paljon huomiota Pekingin olympialaisissa. Kuva All Over Press
Lukulistalle

Hiihtotekniikka nousi naapurimaissamme otsikoihin Pekingin olympialaisten aikana, kiitos Iivo Niskasen majesteetillisen perinteisen hiihdon. Erityistä ihastelua herätti se, miten vaivattomasti olympiavoittaja pystyi liu’uttamaan suksea haastavissa keleissä. 

Kolme kultamitalia kolmissa peräkkäisissä olympialaisissa voittaneen Iivo Niskasen tekniikkaa on analysoitu erityisen tarkasti Norjassa, ja maajoukkueen valmennusjohto on alkanut jalostaa norjalaishiihtäjien perinteisen hiihtämistä niskasmaiseen suuntaan.

Hiihdossa tekniikan kehittäminen ei ole yksinkertaista, sillä muuttujia on paljon voimasta, raajojen pituudesta ja liikkuvuudesta aina hermoston kuormitustilaan asti. Myös kelit vaihtelevat paljon, ja tekniikka on aina sopeutettava lumialustan, vauhdin, maastonmuotojen ja voitelun mukaan.

Joskus tekniikan hiomisessa palikat loksahtavat kohdalleen helposti, mutta toisinaan tekniikan muuttaminen ei tunnu onnistuvan millään esimerkiksi edellä mainituista yksilöllisistä ominaisuuksista johtuen. Hiihtotekniikka voi kertoa myös ongelmista hiihtäjän harjoitustilassa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa