Sauvo kuin kapellimestari

Hiihtotekniikka
Lukulistalle
ClosePlease login

Sauvat toimivat hiihdossa kuin kapellimestarin tahtipuikot. Ne tuovat oikean rytmin ja ajoituksen niin perinteisen vuorohiihtoon ja yksipotkuiseen tasatyöntöön kuin luisteluunkin. 

 

1

Liikuta käsiä rennosti lähellä vartaloa. Työnnön jälkeen kädet heilahtavat vuorohiihdossa rennosti alakautta eteen. Jos jännität käsiä ja työnnät ne heiluriliikkeen sijasta ”yläkautta” rinnan korkeudelta suoriksi eteen, koko suoritus muuttuu jäykäksi ja housuvaksi. Tämä on kuntoilijoilla varsin yleinen puute. Kädet liikkuvat jäykkinä ja kulmikkaasti, jolloin liuku lyhenee ja rytmi katoaa. 

Tarkkaile, että kädet pysyvät heilurivaiheessa rentoina ja lähellä vartaloa. Ennen työntöä ne ovat niin luistelussa kuin vuorohiihdossa sopivasti koukussa, jolloin työntö alkaa.

 

Jäykästi ja liian suorina heiluvat kädet halvaannuttavat hiihdon, vievät jalkatyöstä tehoa ja sotkevat rytmin.

2

Hyödynnä rento heiluriliike. Sekä yksipotkuisessa tasatyönnössä että vapaan mogren-tekniikassa käsien heilahdus eteen tehostaa ponnistusta. Jos ajoitus on väärä tai heiluri ei toimi, et saa ponnistukseen kaikkea tehoa.

Yksipotkuisessa tasatyönnössä kädet heilahtavat täsmälleen samaan aikaan eteen, kun potku lähtee taakse. Jos kädet ja jalat eivät toimi täysin yhtäaikaisesti vastakkaisiin suuntiin, suoritukseen syntyy jarruttava vaihe.

Vapaan mogren-tekniikka on kuin valssia suksilla. Käsien laaja heilahdus eteen ylös työnnöttömän potkun aikana tuo ponnistukseen mukavasti tehoa ja hiihtoon väljyyttä. Tarkkaile, ettei käsien liikkeisiin tule pysähdyksiä

3

Käytä vartalon painoa hyväksi wassbergissa. Wassbergissa tasatyöntö tehdään joka potkulle. Tasatyöntö on varsin samankaltainen kuin perinteiselläkin, vaikka sauvat ovat pidemmät. Oikein tehty tasatyöntö ohjaa wassbergissa jalkatyötä ja polvien jatkuva joustoliike tehostaa vartalon painon hyödyntämistä potkuissa ja työnnöissä.

Nouse eteen kallistuneeseen asentoon ja nosta työnnön alussa kyynärpäät korkealle ja pidä kädet riittävästi koukussa. Yritä pitää hartiat mahdollisimman rentoina ja vältä nostamasta niitä ”korviin”. Pudota vartalon paino käsien varaan ja rutista riipuntavaiheessa voimaa työntöön keskivartalolla ja leveillä selkälihaksilla.

Tarkkaile, että vapaa jalka pysyy ponnistavan jalan vieressä kun työntö etenee. Hiihtotermiä käyttäen wassbergissa tehokas työntö tapahtuu vanhalle liu’ulle. Tasatyönnöllä lataat voimaa ponnistukseen. Älä siis astu liian aikaisin uudelle liukusukselle. 

4

Tihennä työntörytmiä aina vauhdin hidastuessa. Wassbergissa työntö on lyhyt eli se tapahtuu vartalon etupuolella, eivätkä nyrkit heilahda vartalon taakse. Pidä myös pikkusormet kahvojen ympärillä työnnön lopussa, jolloin työntö pysyy sopivan lyhyenä.

Tee kumpuilevassa maastossa wassbergilla rytminvaihdoksia, jolloin opit säätelemään työntötiheyttä.

Kun käsien liikeradat ovat kunnossa, sauvatyöntöä on helppo tihentää wassbergilla ylämäkeen hiihtäessä ja vastaavasti harventaa mogrenia hiihtäessä. 

Tarkkaile, että käsien liike on myös luistelussa jatkuvaa, eikä hiihtoon tule kuolleita vaiheita. 

5

Säädä sauvan hihnat huolellisesti. Sauvan kahva ja hihnat vaikuttavat hiihtoon paljon enemmän kuin voisi kuvitella. Jos hihna on säädetty huonosti, joudut puristamaan kahvaa vuorohiihdossa, jolloin hartiat jännittyvät ja käsien liike voi muuttua kulmikkaaksi. Paksut rukkaset saattavat myös häiritä  sauvatyötä varsinkin, jos hihnaa ei saa säädettyä sopivaksi. 

Tämä pätee myös wassberg-tekniikkaan, vaikka tiheällä rytmillä wassbergia ylämäkeen hiihtäessä kahvaa pitää puristaa kevyesti eivätkä nyrkit avaudu työnnön lopussa.

Varmista myös, että hihnan tarranauha on tarpeeksi pitkä ja hyväkuntoinen, ettei tarra aukea kesken hiihdon. Kuluneen tarranauhan päälle on helppo neuloa uusi tarranauha.

Teksti Seppo Anttila Kuva Aapo Laiho

Vastaa