Fluorivoiteet hämmentävät

Fluorivoiteet
Lukulistalle
ClosePlease login

HAITALLISET, PFOA:ta YLI RAJA-ARVON SISÄLTÄVÄT C8-FLUORIVOITEET herättävät edelleen hämmennystä. Näiden liikaa epäpuhtauksia sisältävien voiteiden  valmistus ja myynti kiellettiin EU:ssa pari vuotta sitten. Niitä uusia C8-fluorivoiteita ei kuitenkaan ole kielletty, joiden PFOA-pitoisuus on alle sallitun raja-arvon.

Norjan yleisradion mukaan liikaa PFOA:ta sisältäviä voiteita käytettiin Skandinavia Cupin kisoissa Falunissa tammikuussa. Kansalliset hiihtoliitot ovat kuitenkin sopineet keskenään, ettei vanhoja fluorivoiteita käytetä. Ne on kielletty kaikissa FIS:n alaisissa kilpailuissa.

Sen sijaan C6-fluorivoiteet ja myös ne C8-voiteet, jotka alittavat PFOA:n raja-arvon ovat FIS:n säännöissä edelleen sallittuja, kunnes luotettava testauslaite valmistuu ja fluorivoiteiden täyskielto astuu voimaan FIS:n alaisissa kilpailuissa. Sen sijaan muissa kilpailuissa täydellisen fluorikiellon valvominen tulee olemaan erittäin vaikeaa ja kallista.

Kiinassa vanhoja, liikaa epäpuhtauksia sisältäviä C8-voiteita ei ole kielletty, eikä tietoa ole saatavilla, aikooko jokin maa käyttää niitä olympialaisissa.

Hyvä asia on se,  ettei vanhoilla, epäpuhtauksia sisältävillä C8-voiteilla saavuteta etua sallittuihin fluorivoiteisiin nähden.

Lue myös:

Vauhti kehitti luomuvoiteita

Vastaa