Salomonin uusi side ja skinisuksi

Salomon Prolink Shift-In -side
Lukulistalle
ClosePlease login

Testasimme Salomonin uuden Prolink Shift-In-siteen ja S/MAX eSkin -pitokarvasuksen. Uutuussidettä voi säätää ottamatta suksia jalasta. S/MAX-skinisuksen vaahtoydin on valmistettu muovisista kierrätyspulloista.

Salomonin ja Atomicin yhteistyössä kehittämää Shift-In-sidettä voi liikuttaa myös sukset jalassa. Säätö tapahtuu salpaa kiertämällä. Portaita on kuusi ja siirtoväli 7,5 mm eli nelisen milliä vähemmän kuin Rottefellan vastaavassa Move-siteessä.

Uusi side vaatii myös uuden pohjalevyn, eikä sitä voi yhdistää Prolink Shiftin PSP-levyyn. Shift-In-levy kiinnitetään sukseen tehtaalla. Tällä hetkellä levy on saatavilla Salomonin S/MAX-skinisukseen ja myöhemmin myös muihin skini- ja luistelusuksiin.

Kantapala on erikseen säädettävä. Tämä on etu, koska yhdessä siteen kanssa liikkuva kantaosa ja sen pitkä kisko saattavat jäätyä kiinni, jolloin jäätynyttä sidettä ei saa liikutettua.

Salomonin siteen rakenne on tukeva, ja säätö toimi testihiihdoissa moitteettomasti. Salomonin tiheämpi porrastus Rottefellan Move-siteeseen verrattuna on selvä etu. Se tuo siteen säätöön enemmän tarkkuutta.

Säätösalpa on kuitenkin pienikokoinen ja mekanismi kohtuullisen jäykkä, joten siteen siirtäminen pakkasella vaatii vahvoja sormia. Aivan helposti siteen siirtäminen ei onnistu, jos sukset ovat jalassa.

SALOMON S/MAX ESKIN -karvasuksen vaahtorunko on valmistettu muovisista kierrätyspulloista

Idea on hyvä, sillä näin muovia saadaan pysyvään käyttöön kertakäyttöpulloista.

Hiihdimme skineillä selkeällä pakkaskelillä uudella lumella, nollakelin uudella kostealla lumella pehmeällä ladulla, liippaladulla nollakelissä sekä jauhomaisessa ja pehmeässä tykkilumessa.

Pito oli kuivalla luonnonlumella hyvä ja myös pehmeässä tykkilumessa riittävän hyvä. S/MAX luisti hyvin, eikä karvan etuosa hangannut lumeen.

Pehmeässä uudessa lumessa nollakelillä S/MAX piti ja luisti hyvin. Huomattavasti liippaantuneella eli pinnaltaan kiiltävällä ja kovalla ladulla suksea sen sijaan oli vaikea saada pitämään hyvin, ja potku oli tehtävä hyvin terävästi. Siteen sijainti ei vaikuttanut pitoon ratkaisevasti.

Paras pidon ja luiston yhdistelmä pakkaskelillä oli siteen ollessa taaimmaisessa tai toiseksi taaimmaisessa asennossa. Koska hiihtotekniikka on yksilöllinen, jokaisen hiihtäjän kannattaa kokeilla omaan hiihtoon ja lumioloihin parhaiten sopiva siteen paikka.

S-MAX on hyvin pitävä ja mainiosti luistava suksi kuntoilijalle.

Shift-In-sidettä säädetään salpaa kiertämällä ja sen voi tehdä myös sukset jalassa.

  • Salomon Prolink S/MAX eSkin-sukset ja Prolink Shift-In-siteet yht. 450€

 

TEKSTI JA KUVAT SEPPO ANTTILA

Hiihto 1/2021

Lue myös Testissä 9 skinisuksea

Vastaa