Suksien voitelu – yksinkertaisuuden ylistys 

suksien voitelu
Lukulistalle

Suksien voitelu on nykyään helppoa, eikä aktiiviharrastaja tarvitse voitelutiloja saadakseen sukset luistamaan ja karvapohjan pitämään. Nestevoiteet muodostavat kovan, likaa hylkivän pinnan, ja myrkyttömien tuotteiden valikoima kasvaa nopeasti. 

Kolme vinkkiä suksien voiteluun

 

1. Uusi voitelu heti lenkin jälkeen

Kuivaa ja puhdista pohja heti lenkin jälkeen. Levitä ohut kerros nestevoidetta pohjaan ja anna suksien kuivua yön yli. Kiillota pinta ennen lenkille lähtöä nailonharjalla. Jo pelkkä pohjan huoltoneste pitää sukset liukkaina. 

2. Vahavoitelu alkukauteen

Vie sukset vahavoiteluun ainakin kerran alkutalvesta, jos et voi itse kuumavoidella niitä. Peruskunnostus varmistaa, että nestevoiteet toimivat hyvin vuoden vaihteeseen asti. Myös värillinen transparenttipohja kaipaa silloin tällöin sulatettavaa vahaa.

3. Muista pitokarvojen puhdistus

Muista puhdistaa pitokarvaa siihen tarkoitetuilla nesteillä. Se parantaa karvan pitoa ja luistoa. Tykkilatujen lumi on likaista, koska hiihtäjiä on paljon ja pitovoiteista tarttuu myös karvaan epäpuhtauksia. Jos hiihdät reippaalla pakkasella, muista jäähdyttää lämmin karvasuksi ennen hiihtoa, ettei skini jäädy.

Lue myös Vauhti kehitti luomuvoiteita

 

TEKSTI JA KUVA SEPPO ANTTILA 

Hiihto 5/2021

Vastaa