Suksien voitelu – yksinkertaisuuden ylistys 

suksien voitelu
Lukulistalle
ClosePlease login

Suksien voitelu on nykyään helppoa, eikä aktiiviharrastaja tarvitse voitelutiloja saadakseen sukset luistamaan ja karvapohjan pitämään. Nestevoiteet muodostavat kovan, likaa hylkivän pinnan, ja myrkyttömien tuotteiden valikoima kasvaa nopeasti. Jos kuumavoitelet suksia, käytä vain hyvää voitelurautaa, tukevaa voitelutelinettä ja terävää akryylisikliä.

Seitsemän vinkkiä suksien voiteluun

 

1. Uusi voitelu heti lenkin jälkeen

Kuivaa ja puhdista pohja heti lenkin jälkeen liukupinnoille tarkoitetulla hoitoaiheella. Levitä ohut kerros nestevoidetta pohjaan ja anna suksien kuivua yön yli. Kiillota pinta ennen lenkille lähtöä nailonharjalla. Jo pelkkä liukupintojen puhdistus- ja huoltoaine pitää sukset liukkaina. 

2. Vahavoitelu alkukauteen

Vie sukset vahavoiteluun ainakin kerran alkutalvesta, jos et voi itse kuumavoidella niitä. Peruskunnostus varmistaa, että nestevoiteet toimivat hyvin kuukauden tai pari. Myös värillinen transparenttipohja kaipaa silloin tällöin sulatettavaa vahaa.

3. Muista pitokarvojen puhdistus

Muista puhdistaa pitokarva siihen tarkoitetuilla nesteillä. Se parantaa karvan pitoa ja luistoa. Tykkilatujen lumi on likaista, koska hiihtäjiä on paljon ja pitovoiteista tarttuu myös karvaan epäpuhtauksia.

Ylläs-Levi-hiihdon kaltaisissa hiihdoissa likainen pitokarva jäätyy paljon helpommin kuin puhdistettu ja kelin mukaisella hoitoaineella käsitelty skini. Lähdössä lumi saattaa olla märkää, mutta ylhäällä tunturissa on kuivaa pakkaslunta, jolloin karva saattaa jäätyä.

Jos hiihdät reippaalla pakkasella ja tulet autolla ladun varteen sukset sisällä autossa, muista jäähdyttää lämpimät karvasukset ennen hiihtoa, ettei skini jäädy.

4 Älä hinkkaa voiteluraudalla  edestakaisin

Jos kuumavoitelet suksia, voiteluraudan pitää olla laadukas ja riittävän paksupohjainen. Ohutpohjainen rauta jäähtyy nopeasti kesken voitelun. Yleisin virhe on, että kuntoilijat voitelevat liian kylmällä raudalla edestakaisin ”hankaamalla”. Silloin pohja saattaa kuumentua jostakin kohtaa liikaa ja paikoitellen liian vähän. Lopputulos on huono, ja pohja saattaa vaurioitua.

5 Vahaa voi levittää myös palasta hankaamalla

Vahaa voi levittää suksen pohjaan myös niin, että painat ensin palaa rautaa vasten ja hankaat sitten vahaa pohjaan alue kerrallaan. Varsinkin kovat vahat on parempi levittää tällä tavalla.  Pyyhkäise sen jälkeen tasaisella liikkeellä ja riittävän lämpimällä raudalla voide tasaiseksi ja siklaa. Kovat vahat kannattaa siklata puolilämpöisinä.

Kovalla vahalla on mahdollista pinnoittaa pohja myös porakoneeseen kiinnitettävällä merinovillaharjalla, jolloin vahaa ei tarvitse sulattaa ja siklata.

6 Käytä vain hyvää sikliä

Käytä vain terävää ja tarpeeksi paksua akryylisikliä. Käännä siklin yläreuna tarpeeksi eteenpäin ja pyyhkäise pohjaa tasaisin työnnöin. Siklaa sen verran, että vahaa ei juuri enää  irtoa. Älä kaavi ”viimeisiäkin voiderippeitä” väkisin. Vältä muutenkin liiallista voimankäyttöä. Jos painat liikaa, pohja saattaa vaurioitua. Mikäli  käytät ohutta sikliä, se taipuu helposti, jolloin voimakas siklaaminen kuluttaa pohjaa kaiken lisäksi  epätasaisesti.

7 Harjaa ahkerasti

Siklaamisen jälkeen pohja on harjattava huolellisesti. Ensi se pyyhkäistään kevyesti hienolla rosteri- tai luonnonjouhiharjalla. Viimeistele pinta sen jälkeen nailonharjalla joko käsin tai porakoneen rotoharjalla.

 

 

Lue myös Vauhti kehitti luomuvoiteita

 

TEKSTI JA KUVA SEPPO ANTTILA 

Hiihto 5/2021

Vastaa