Jalkavaivoista eroon pesulla ja oikeilla monoilla

Lukulistalle
ClosePlease login

Metropolia ammattikorkeakoulun opinnäytetyön Hiihtäjien yleisimmät alaraajojen vammat ja vaivat mukaan maastohiihtäjien jalkavaivat ovat varsin yleisiä mutta lieviä. 

Jalkaterapeutti AMK -opiskelijoiden Enni Rousin ja Sanni Toivolan tutkimus valmistui marraskuussa. Siinä tarkasteltiin 33 Vantaan hiihtoseuran eritasoisen hiihtäjän jalkaongelmia, sekä iho- ja kynsimuutoksia että lihaskipuja.

Iho- ja kynsiongelmat olivat lihaskipuja yleisimpiä. Niitä oli hieman yli puolella tutkimukseen vastanneista. Yleisimpiä iho-ongelmia olivat rakot, ihon punoitus ja kovettumat. Myös erilaiset kynsivauriot ja kynnen paksuuntuminen olivat yleisiä.

Kesäharjoittelun aikana hiihtäjien iho-ongelmat olivat yleisempiä kuin talvikaudella. 

Alaraajakivuista yleisimpiä olivat säärikivut, tyypillisimpänä lihas-aitio-oireyhtymä eli penikkatauti, ja jalkapohjakivut. Vain neljännes tutkimukseen vastanneista koki, että alaraajakivut haittasivat merkittävästi.

Tutkimuksen perusteella Rousi ja Toivola neuvovat pitämään huolta jaloista.

Rakkoihin, ihon punoitukseen ja kovettumiin auttaa normaali jalkojen pesu ja rasvaus. Pesun jälkeen huomiota kannattaa kiinnittää varpaanvälien kuivaamiseen. Rasvaksi kelpaa tavallinen apteekin perusvoide. 

Ihovauriot kannattaa hoitaa ja suojata nopeasti infektioiden välttämiseksi. Kannattaa käyttää kunnollisia urheilusukkia. 

Kynsivaurioita voi parhaiten ehkäistä monojen valinnalla. Huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että hiihtokenkien kärkikorkeus on riittävä, eivätkä monot paina kynsiä. 

Myös penikkakipujen ehkäisyssä opinnäytetyön mukaan monojen merkitys on keskeinen. Jalkaterän pitäisi päästä työskentelemään mahdollisimman luonnollisesti. Rousi ja Toivola suosittelevatkin sovittamaan ja kokeilemaan eri monoja sopivien löytämiseksi.

Lue myös:

Isovarpaan kipeytyminen kiusaa hiihtäjää – mikä avuksi?

Hiilikuitumonojakin voi muokata 

 

Teksti Axa SorjAnen Kuva Shutterstock

Vastaa