Kirjat esittelyssä: Vaeltajan erämaat

Vaeltajan erämaat
Lukulistalle
ClosePlease login

Kokenut kuhmolainen retkeilijä ja tietokirjailija Jouni Laaksonen esittelee Vaeltajan erämaat -kirjassaan Suomen Lapin 19 laajinta erämaata ja antaa noin 120 reittiehdotusta merkittyjen reittien ulkopuolella.

Vaellukset jakautuvat melko tasan talvelle ja sulan maan kaudelle ja ovat suurimmaksi osaksi 5–10 päivän mittaisia. Patikoitavia kilometrejä kertyy lähes 10 000.

Kirjan erämaat ovat laajempia kokonaisuuksia kuin Suomen viralliset 12 erämaa-aluetta. Erämaassa ei yleensä ole polkuja tai valmiita latuja, ja tämä onkin Laaksoselle suuri tyydytyksen ja ilon aihe. Jo pelkkä reittien etukäteissuunnittelu on hänelle riemukasta.

Kirjailija korostaa aiheellisesti, että poluttomaan erämaahan mielivän on ehdottomasti osattava suunnistaa. Vaelluksille on aina lähdettävä omien taitojen rajoissa, hyvin valmistautuneena ja turvallisuusasiat hallussa. Varsinkin talvella suunnistaminen on haastavaa ja sääolot voivat olla todella vaikeat.

Lähtökohtana Laaksonen pitääkin, että poluttomiin ja laduttomiin erämaihin suuntaava on jo kokenut vaeltaja, joka on tehnyt hiihtovaelluksia helpommissa kohteissa tai patikoinut monen päivän vaelluksia merkittyjä reittejä pitkin.

Teos on perusteellinen opas, joka kattaa reitit karttoineen ja vinkit muun muassa varusteista, autiotuvista, luonnosta ja kulttuurihistoriasta. Laaksonen kertoo reitit sekä sulan maan ajalle että talvisille hiihtovaelluksille ja kuvailee lyhyesti, mikäli alue soveltuu myös melontaan ja maastopyöräilyyn.

Vaeltajan erämaat

  • Laaksonen, Jouni: Vaeltajan erämaat. 192 s. Karttakeskus 2023.

 

Vinkki!

Osassa erämaita on myös merkittyjä vaellusreittejä, joihin tukeutuen kokemusta kannattaa kerryttää. Niitä Jouni Laaksonen esittelee Pohjois-Suomen vaellusreitit -kirjassa vuodelta 2020.

Vastaa