Obertilliach ja Toblach – hiihtojuhlaa Dolomiiteilla

Toblach-Cortina
Lukulistalle

Pienestä koostaan huolimatta Hochpustertalin matkailualueeseen kuuluvilla Obertilliachilla ja Toblachilla on paljon annettavaa maastohiihdon ystäville. Latukilometrejä on hieman yli pari sataa, ja hiihtomahdollisuudet ovat huikeat. Oman lisäarvonsa tuovat alueella järjestettävät massahiihdot.

Teksti Juha Bäck kuva newspower.it

Itävallan suurin massahiihto, Dolomitenlauf, suksitaan Obertilliachin ympäristössä. Toblachin yksi valtti on vanhan rautatien pohjalle tehty hiihtoreitti Cortinasta Toblachiin. Väylä on erityisen kuuluisa huikeista näkymistään

Obertilliach

Latuja on kiitettävästi, ja hiihtämistä riittää. Kylän hotelleilta on helppo siirtyä laduille. Hiihtämään pääsee majoituspaikan sijainnista riippuen vähintäänkin muutamassa minuutissa. Yhdysladut hotelleilta lähtevät pääosin alamäkeen.

Hiihtolenkit siis alkavat vauhdikkaasti, mutta vastaavasti päättyvät ylämäkeen eli voimia kannattaa jättää varastoon lopun nousuja varten. Yksi vaihtoehto on aloittaa hiihtolenkki hiihtostadionilta noin kahden kilometrin päässä kylän keskustasta.

Obertilliachin alueen latuverkosto on 100 kilometrin mittainen ulottuen idässä Untertilliachiin ja lännessä naapurikylä Kartitschiin ja Hollbruckiin asti. Ladut ovat osa Grenzlandloipe-latuverkostoa.

Untertilliachin suuntaan ladut lähtevät alamäkivoittoisesti. Siellä ladut ovat loivapiirteisiä. Hiihtostadionin läheisyydessä ja Kartitschin suuntaan hiihdettäessä maasto käy vaativammaksi, vaikka sielläkin on myös helpompia hiihtopätkiä.

Latujen merkkaus ei ollut aina täysin ajan tasalla. Välillä joutui miettimään, onko oikealla reitillä vai mihin latu oikein vie. Myös latujen huolto ei aina ollut päivittäistä, vaikka olosuhteet olisivat sitä ehkä vaatineet. Nämä asiat korostuivat, mitä kauempana hiihtostadionilta hiihti, mutta eivät kuitenkaan olleet esteenä hiihdosta nauttimiselle.

Suomesta Obertillachiin matkustus tapahtuu ehkä helpoiten lentämällä Innsbruckiin, Salzburgiin, Müncheniin tai Venetsiaan. Innsbruckin lentokenttä on lähimpänä, mutta lennolla Innsbruckiin on lähes poikkeuksetta yksi välilasku, mikä lisää matkustusaikaa. Lentokentältä matka itse kohteeseen sujuu helpoiten vuokra-autolla.

Toblach/Dobbiaco

Toblach, italiaksi Dobbiaco, on pieni kunta Italian pohjoisosassa Etelä-Tirolissa lähellä Itävallan rajaa. Myös Toblach kuuluu Hochpustertalin matkailualueeseen ja tunnetaan parhaiten juuri maastohiihdosta ja maailman cupin kilpailuistaan.

Toblachia kutsutaan monesti myös maastohiihtoparatiisiksi eikä suotta, sillä alueella on 120 kilometriä latuja ja lähikylien ladut mukaan lukien verkoston mitta on jopa 200 kilometriä. Toblach kuuluu isompaan Dolomiti Nordicski -latuverkostoon.

Tour De Skin 35 kilometrin mittaisen etapin maali sijaitsee muutaman vuoden ikäiselle Nordic Arena -hiihtostadionilla. Kesäisin stadionilla on myös 4 kilometrin mittainen rullahiihtorata.

Alue tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet kaikenlaiseen ulkona liikkumiseen ja luonnosta nauttimiseen hiihtäen, vaeltaen tai pyöräillen. Mm. Aino-Kaisa Saarinen on leireillyt useana vuonna näissä maisemissa ja maastoissa.

Dolomitenlauf – Itävallan suurin hiihtotapahtuma

Itävallan suurin massahiihtotapahtuma Dolomitenlauf kuluu ansainväliseen pitkien matkojen Worldloppet-hiihtosarjaan. Kisa hiihdetään normaaliolosuhteissa useammassa alueen kylässä ja kaupungissa.

Dolomitenlauf on usein myös Fis Marathon Cupin osakilpailu, joka tuo paikalle maailman parhaita pitkien matkojen hiihtäjiä.

Kisaviikonlopun käynnistää torstaina Lavantin kylässä iltavalaistuksessa hiihdettävä 3 kilometrin mittainen Romantik Race Lavant, jossa voittaja on niin sanotun keskiajan hiihtänyt osallistuja.

Perjantaina on vuorossa Dolomitensprint, jossa maailman parhaimmisto ottaa toisistaan mittaa Lienzin keskustaan rakennetulla 350 metrin radalla yleisön kannustaessa villisti.

Tarina kertoo sprinttihiihdon saaneen alkunsa juuri tämän tapahtuman isän, Robert Steinerin ajatuksesta. Kilpailuun valitaan mukaan halukkaiden joukosta 30 parasta hiihtäjää.

Niityillä ja joen varressa

Lauantaina on vuorossa Dolomiten Classic Race perinteisellä 42 tai 20 kilometrillä, jotka hiihdetään Obertilliachin laduilla. Ensimmäiset kilometrit kierrellään ja kaarrelleen kylän niityillä. Sitten hiihdetään alamäkivoittoisesti kohti Untertilliachia, jossa käännytään takaisin kohti Obertilliachia.

Reitti kulkee joen vartta tasaisesti lähes koko ajan nousten kohti hiihtostadionia. Sieltä jatketaan matkaa kohti Kartitschin kylää. Tästä alkaa vaativin osuus eli nousu jatkuu edelleen.

Noustavat ylämäet ovat vähän jyrkempiä kuin Untertilliachista lähdettäessä, mutta kuitenkin hiihdettäviä. Nousu jatkuu aina lähes 30 kilometriin asti.

Tämän jälkeen hiihdetään muutama kilometri alamäkivoittoisesti Leiten kylän kautta kohti hiihtostadionia. Vaikka maali jo siintää silmissä, tehdään stadionille saavuttaessa vielä muutaman kilometrin lenkki Obertilliachin niityillä ennen kuin päästään maaliin.

Stadionilla odottaa lämmin teltta, jossa on tarjolla sekä syötävää että juotavaa, joten palautumisen saa käyntiin heti maaliin tultua.

Vaativa ja upea reitti Koko reitti on hieno ja vaihteleva. Alun kiemuroita laakeilla niityillä on mukava hiihtää, ja hiihtäjien jono näyttää hienolta mutkittelevalla reitillä. Kuntohiihtäjät pääsevät näkemään myös kärkihiihtäjien menoa tavallista pidempään. Maisemat ovat upeat, jos niitä muistaa ja jaksaa matkan aikana katsella.

Hyvällä kelillä reitti on vaativuudestaan huolimatta todella nautittava, mutta esimerkiksi viime talvena rankan lumisateen aikana lähes 17 kilometrin mittainen ja loppua kohti rankentuva nousuosuus saattaa viedä kokeneemmankin ja kovemman hiihtäjän epämukavuusalueelle omia rajoja mittamaan.

Lyhyempi 20 kilometrin reitti seuraa pidempää reittiä Untertilliachiin ja takaisin. Myös lapsille on oma tapahtumansa eli 4 kilometrin mittainen Bambini Marathon.

Sunnuntaina on vuorossa varsinainen Dolomitenlauf eli vapaan 60 kilometriä, joka pyritään hiihtämään Lienzissä. Viime vuosina myös tämä kisa on monesti hiihdetty Obertilliachissa lyhennetyllä 42 kilometrin matkalla. Näin kävi myös viime talvena, jolloin järjestäjät siirsivät hiihdon lumenpuutteen vuoksi Obertilliachiin, vaikka Lienzissä oli lunta reilut puoli metriä. //

https://www.dolomitensport.at/en/

Cortina–Toblach– hengästyttävän hieno hiihtoreitti

Tour De Skiltä tuttua hiihtoreittiä Cortinasta Toblachiin voi suositella kaikille maastohiihdon ystäville. Se näyttää hienolta television välityksellä, mutta vielä upeampaa on kokea se itse.

Reitin hiihtäminen on elämys. Vuonna 1962 suljetun rautatien paikalle tehty väylä tarjoaa fyysisen haasteen lisäksi myös silmäniloa ja perinteisiltä hiihtoladuilta poikkeavia elementtejä.

Reitin voi hiihtää Tour De Skin lisäksi numerolappu rinnassa myös muulloin, sillä välillä Dobbiaco– Cortina on järjestetty massahiihto jo 36 kertaa. Ensi helmikuun 8. päivänä hiihdetään 30 kilometriä Cortinasta Toblachiin vapaalla ja seuraavana päivänä 42 kilometriä perinteisellä Toblachista takaisin Cortinaan.

Maltti on valttia

Tour De Ski etappi starttaa Cortina d’Ampezzon keskustasta, mutta perus – hiihtoreitti Cortinasta Toblachiin lähtee Fiames-nimisestä taajamasta, jossa myös hiihtostadion eli Fiames Sport Nordic Center on. Pituutta Cortina – Toblach-reitillä on noin 30 kilometriä ja korkeuseroa peräti 330 metriä.

Alkuosa on nousuvoittoista, ja loppuosa tullaan alamäkivoittoisesti. Reitin voit hiihtää myös toisin päin Toblachista Cortinaan, jolloin lähtöpaikkana on Toblachin hiihtostadion Nordic Arena ja maalina Fiames Sport Nordic Center.

Fiamesin hiihtostadion sijaitsee noin 1290 metriä meren pinnan yläpuolella, joten ilma on jo selvästi ohuempaa. Reitti alkaa nousuvoittoisesti, joten älä kiirehdi liikaa vielä tässä vaiheessa. Ensimmäiset pari kilometriä on muutenkin syytä ottaa rauhallisesti, jotta löydät risteävien latujen keskeltä oikealle reitille kohti Toblachia.

Huikeat maisemat

Jo aivan reitin alussa voit ihailla oikealla puolella kohoavia huippuja, jotka kohoavat reilun 2000 metrin korkeuteen. Latu myötäilee melkein koko reitin ajan Cortinan ja Toblachin välistä tietä.

Muutaman kilometrin jälkeen saavut ensimmäiseen erikoisuuteen eli vuoren sisään louhittuun tunneliin, jonka katossa olevat lamput johdattavat hiihtäjän ulos tunnelista. Ensimmäisen tunnelin jälkeen tulee pian toinen tunneli.

Matkaa edetessä et voi olla huomaa – matta oikealla vuoria, joiden huiput ovat yli 3000 metrin korkeudessa. Korkein huippu Monte Cristallo kohoaa 3216 metriä meren pinnan yläpuolelle. Myös ladulla nousu jatkuu koko ajan loivasti nousten ohi Ospitalen ja Lago Negron.

Päiväkahvit puolimatkassa

Reitin korkein kohta on noin 1530 metrin korkeudessa Cimabanchessa, joka osuu sopivasti Cortinan ja Toblachin puoliväliin. Nyt vaativin osuus on takana, ja loppumatka on laskuvoittoista, koska määränpää Toblach sijaitsee 330 metriä alempana. Cimabanchessa on kahvila-ravintola, jossa voit nauttia vaikka päiväkahvit, ennen kuin lähdet jatkamaan matkaa.

Vauhdikkaasti Toblachiin

Loppureitti sujuu mukavan vauhdikkaasti alun nousujen jälkeen, ja maisemien ihailukin on helpompaa reitin helpottuessa. Näet myös yhden Dolomiittien maamerkin nimeltä Tre Cime eli kolme huippua, jotka ovat kuin kolme vierekkäistä piikkiä noin 3000 metrin korkeudella merenpinnalta.

Saapuessasi Lago di Dobbiacolle tiedät olevasi enää muutaman kilometrin päässä määränpäästä. Loppumatkasta reitti kulkee edelleen aivan autotien tuntumassa, ja perille vie ainakin pari eri väylää. Perillä olet, kun saavut Toblachin hiihtostadionille.

Kovasta urakasta ja väsymyksestä huolimatta hymy tulee helposti huulille ja mieli kirkastuu, kun muistelet juuri kokemaasi hiihtoreittiä. Mieli tekee hiihtämään sitä pian jo uudestaan. //

Lisätietoja: Toblach-Cortina

Dolomiitit hiihtokohteena: https://www.drei-zinnen.info/en/holiday-region-3-zinnen-dolomites.html

Julkaistu alunperin Hiihdossa 4/2013

Vastaa