Palautumismenetelmät puntarissa: Lenkin jälkeen sauna vai avanto?

palautumisen perusta
Lukulistalle
ClosePlease login

Nopea palautuminen harjoituksista ja kilpailuista on oleellista, jotta suorituskyky kehittyy laadukkaan harjoittelun kautta. Hyvä uni ja ravitsemus ovat palautumisen perusta, mutta mitä muista, suhteellisen paljon käytetyistä palautumiskeinoista ja menetelmistä tiedetään?

Huipputasolla on tärkeää palautua harjoituksesta tai kilpailusta hyvin ja nopeasti, jotta pystyy tekemään seuraavan tuottavan harjoituksen laadukkaasti tai suoriutumaan kilpailutilanteessa oman suorituskyvyn äärirajoilla.

Toisaalta työssäkäyville ja tavoitteellisesti harjoitteleville kuntoilijoille on tärkeää edistää omaa palautumista kunnon kohoamisen lisäksi myös siksi, että arjen askareet eivät muodostu liian kuormittaviksi.

Ravitsemuksen ja unen/levon lisäksi urheilijat ja kuntoilijat hyödyntävät usein palautumisen edistämiseen erilaisia tekniikoita ja välineitä. Palautumismetodit luokitellaan aktiivisiksi, kuten verryttely ja venyttely ja passiivisiksi, kuten hieronta, kompressio ja lämpö- ja kylmähoidot.

Markkinat ovat pullollaan erilaisia tuotteita ja välineitä, joiden kehutaan nopeuttavan palautumista urheilusuorituksista. Urheilijat ja kuntoilijat käytettävät esimerkiksi erilaisia kompressiovaatteita, palautumishousuja, kylmä- ja kuumahoitoja ja hierontaa.

Lisäksi itse harjoittelu sisältää usein elementtejä, joiden ajatellaan edistävän palautumista, kuten loppuverryttelyt ja venyttelyt.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa