Avokado – hyvän rasvan hedelmä

Avokado
Lukulistalle
ClosePlease login

Suomalaisille jo varsin tuttu ja juoksijalle mainiosti sopiva avokado on teknisesti hedelmä. Toisin kuin useimmat muut hedelmät ja vihannekset, avokado ei kuitenkaan ole kevyttä syötävää.

Sata grammaa avokadoa sisältää jopa parisataa kilokaloria. Energiaa vihreään superpakkaukseen onkin pakkautunut suurin piirtein yhtä paljon kuin tötteröjäätelöön.

ISO OSA avokadon energiasta tulee rasvasta ja suurin osa tästä rasvasta on kertatyydyttymätöntä eli terveydelle hyödyllistä rasvaa. Avokado onkin öljyjen, pähkinöiden ja rasvaisen kalan ohella yksi parhaista rasvanlähteistä.

Hormonitoiminnan, vastustuskyvyn ja yleisen jaksamisen kannalta on tärkeää, että liikkujan päivittäinen ruokavalio sisältää riittävästi hyvälaatuisia rasvoja. Esimerkiksi Suomen olympiakomitea neuvoo, että kestävyysurheilija saisi 25–35 prosenttia energiasta rasvoista.

Avokado sisältää myös runsaasti ravintokuitua. Yhdestä avokadosta saa jo yli puolet päivän kuitutarpeesta.

Tyydyttymättömien rasvojen ja ravintokuidun ansiosta avokado pitää erittäin tehokkaasti yllä kylläisyyden tunnetta.

Voimakkaan kylläisyysefektin ansiosta avokado sopiikin myös painonpudottajalle.

Tutkimuksissa on havaittu, että avokadon syöminen oli yhteydessä parempaan ruokavalioon ja pienentyneeseen metabolisen oireyhtymän riskiin. Avokadon syöjät olivat myös vertailuryhmää hoikempia.

AVOKADO SISÄLTÄÄ runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja erilaisia fytokemikaaleja, kuten karotenoideja, flavonoideja ja polyfenoleita. Monet fytokemikaalit imeytyvät avokadosta poikkeuksellisen hyvin avokadon sisältämien rasvojen ansiosta. Avokadoa kannattaakin käyttää monipuolisesti. Asettele sitä viipaleina salaatteihin tai leivän päälle, sekoita osaksi pastakastiketta tai vaikkapa itse valmistettua guacamolea.

Avokado käy myös rasvan korvaajaksi leivonnassa. Avokadoöljy puolestaan kestää hyvin kuumennusta, joten se sopii paistamiseen. Kuidusta ja rasvasta huolimatta avokado ei yleensä ärsytä juoksijan vatsaa lähelläkään lenkkiä syötynä.

Plussat ja miinukset

+

  • hyvää rasvaa
  • paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja muita hyödyllisiä ravintoaineita
  • paljon ravintokuitua
  • pitää nälkää loitolla.

  • erittäin energiapitoinen eli vaatii malttia kerta-annoksissa
  • säilyy heikosti avattuna.

 

Teksti Kaisa Sali

Lähde

Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient inta – ke, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the Natio – nal Health and Nutrition Examinati – on Survey (NHANES) 2001–2008. Victor L Fulgoni, Mark Dreher & Adrienne J Davenport, Nutrition Journal 2013 12:1.

Juoksija 2/2021

Lue myös Talkkuna – Älä unohda perinneruokaa

Vastaa