Kombucha – raikas teejuoma

Lukulistalle
ClosePlease login

Kombucha on kylmänä nautittava pirskahteleva teejuoma. Juoma on alun perin lähtöisin Pohjois-Kiinasta, missä sitä juotiin jo noin 2 000 vuotta sitten. Viime vuosina kombucha on valloittanut yhä enemmän hyllytilaa myös Suomen kaupoissa, ja se on lisännyt suosiotaan myös ravintoloissa.

Kombucha valmistetaan vihreästä tai mustasta teestä sokerin sekä niin kutsutun kombucha-sienen avulla. Sitä kutsutaan joskus myös volgansieneksi, ja englanniksi sen lempinimi on scoby, joka tulee sanoista ”symbiotic culture of bacteria and yeast”.

Kombucha-sieni onkin tarkemmin sanottuna selluloosainen alusta, jolla asuu laktobasilli- ja hiivaviljelmiä. Nämä viljelmät käynnistävät kombuchan valmistuksessa fermentoitumisprosessin yhdessä sokerin kanssa.

Fermentoinnin vuoksi kombucha sisältää esimerkiksi jogurtin ja hapankaalin tapaan terveydelle mahdollisesti hyödyllisiä bakteereja. Kombuchassa on valmistusmenetelmän ansiosta myös erilaisia orgaanisia happoja sekä C-vitamiinia ja B-vitamiineja, ja koska juoman pohjana on teetä, löytyy siitä myös jonkin verran polyfenoleja ja muita teen hyödyllisiä yhdisteitä.

Kombuchaa markkinoidaan usein varsinaisena terveysjuomana, mutta tieteelliseltä kannalta katsottuna näyttö kombuchan mahdollisista terveyshyödyistä on varsin huteralla pohjalla. Esimerkiksi vuonna 2019 ilmestyneen katsausartikkelin (1) mukaan kombuchasta ei ole tehty yhtäkään tieteelliset kriteerit täyttävää ihmisillä toteutettua kliinistä tutkimusta, jossa mukana olisi myös kontrolliryhmä.

Olipa kombuchalla tieteelliseltä kannalta katsottuna terveysvaikutuksia tai ei, voi sen ainakin sanoa olevan esimerkiksi parempi vaihtoehto tavalliselle limonadille. Sokeriakin kombuchassa on yleensä vain noin puolet siitä, mitä limonadeissa.

Ylenmäärin kombuchaa ei kuitenkaan tule lipittää, sillä juoman mahdolliset terveysriskit eivät ole täysin selvillä (1). Pari desilitraa on yläraja, mikäli kombuchaa nauttii päivittäin (1). Jos kombuchaa päättää valmistaa itse – sieniä voi tilata vaikka netistä – tulee valmistuksessa olla hygienian kanssa erittäin tarkkana. Myös valmistusastia on valittava siten, ettei siitä irtoa esimerkiksi lyijyä, kuten keraamisista astioista saattaa juoman happamuuden takia liueta.

Plussat ja miinukset

+

  • Raikas pirskahteleva juoma, jossa vähemmän sokeria kuin limonadeissa.
  • Maitohappobakteereita.
  • Jonkin verran C-vitamiinia ja B-vitamiineja.
  • Jonkin verran polyfenoleja.

  • Ei kunnollista tieteellistä näyttöä mahdollisille terveyshyödyille.
  • Itse valmistettaessa hygieniariski ja riski, että astiasta irtoaa esimerkiksi lyijyä.
  • Melko kallista, sillä pieni pullo maksaa yleensä 2,50-3,50 €.

 

Teksti Kaisa Salin Kuva Shutterstock

Viitteet: Kapp JM, Walter S. Kombucha: a systematic review of the empirical evidence of human health benefit. Annals of Epidemiology 2019;(30):66-70.

Juttu julkaistu Juoksijassa 4/2020