Siemenet – terveyttä tiiviissä paketissa

Siemenet
Lukulistalle
ClosePlease login

Siemenet hellivät vatsaa ja ovat huipputerveellisiä. Niissä on paljon kuituja, proteiinia, hyviä rasvahappoja ja runsaasti vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä antioksidantteja.

Ravintoaineiden imeytymisen varmistamiseksi siemenet olisi hyvä hajottaa mekaanisesti rouhimalla esimerkiksi morttelilla. Siemenien liian runsasta syömistä kannattaa välttää, sillä niihin kertyy helposti maaperästä raskasmetalleja.

PELLAVANSIEMENET sisältävät paljon kuitua, joka pitää huolta suolistosta ja auttaa alentamaan kolesterolia. Lisäksi pellavansiemenissä on runsaasti lignaani-nimisiä kasviestrogeenejä, jotka tasapainottavat hormonitoimintaa ja voivat myös ehkäistä tiettyjä syöpiä, kuten munasarja-, rinta- ja eturauhassyöpää sekä paksusuolen syöpää.

Pellavansiemenissä ja etenkin pellavansiemenöljyssä on paljon välttämättömiä omega-3-rasvahappoja. Öljy säilytetään kylmässä, eikä sitä pidä kuumentaa, vaan se käytetään sellaisenaan salaatinkastikkeessa ja kasvisten tai kylmien ruokien kanssa.

KURPITSANSIEMENISSÄ on paljon B-, E- ja K-vitamiineja sekä magnesiumia ja rautaa. Lisäksi niissä on nukahtamista edistävää ja mielialaa kohottavaa tryptofaania, joka on melatoniini- ja serotoniinihormonien esiaste. Jos siis kärsit nukahtamisvaikeuksista, kokeile syödä kourallinen kurpitsansiemeniä pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Kolme ruokalusikallista hampunsiemeniä sisältää noin kymmenen grammaa proteiinia. Lisäksi rasvaisissa hampunsiemenissä on reilusti omega-3-rasvahappoja, sinkkiä, magnesiumia ja E-vitamiinia. Hampunsiemenissä on pehmeän pähkinäinen maku.

SEESAMINSIEMENIÄ käytetään paljon etenkin aasialaisessa keittiössä. Ne ovat hyviä kalsiumin lähteitä ja niissä on reilusti muitakin kivennäisaineita ja antioksidantteja. Seesaminsiemenissä on maukas voimakas maku, ja jo pieni määrä seesaminsiemenöljyä antaa hyvän säväyksen aasialaistyyppisiin ruokiin.

KAKSI RUOKALUSIKALLISTA CHIAN SIEMENIÄ sisältää yhtä paljon kalsiumia kuin desi maitoa, enemmän omega-3-rasvahappoja kuin lohifilee ja enemmän antioksidantteja kuin mustikka.

Chiansiemet ovat yksi kasvikunnan parhaista proteiininlähteistä ja niissä on myös erityisen paljon kuitua – ruokalusikallisessa 3,4 grammaa. Chiansiemenet pitää aina liottaa, sillä ne turpoavat nesteessä jopa 27-kertaisiksi ja muodostavat geelimäisen koostumuksen. Tätä geeliä voi nauttia smoothien, puuron ja muiden ruokien seassa. Chiansiemengeeli täydentää hyvin kestävyysurheilun aikana menetettyjä mineraaleja. 

Resepti

Siemennäkkäri

  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 0,5 dl pellavansiemenrouhetta
  • 0,5 dl kurpitsansiemeniä
  • 0,5 dl seesaminsiemeniä
  • 1 rkl chiansiemeniä
  • 1 tl psylliumia ½ + ½ tl sormisuolaa
  • 2 dl vettä
  • 1 rkl öljyä

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Sekoita ½ tl suolaa taikinaan. Kiehauta vesi ja sekoita kuivien ainesten joukkoon. Lisää öljy, sekoita ja anna massan vetäytyä 10 minuuttia, jotta chiansiemenet ehtivät geeliytyä.

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes näkkileipä on kuivaa ja kullanruskeaa. Ripottele ½ tl sormisuolaa lämpimän näkkileivän pinnalle ja lohko jäähtynyt leipä sopiviksi paloiksi. 

Psyllium parantaa gluteenittoman taikinan koostumusta.

Lue myös:

Vihersmoothie – vihreä vitamiinipommi

TEKSTI MARIKA HEILIMO KUVA SHUTTERSOCK

Juoksija 2/2023

Vastaa