Vihersmoothie – vihreä vitamiinipommi

Lukulistalle
ClosePlease login

Vihersmoothie on mainio ravintorikas välipala, ja siihen saa uppoamaan suurimman osan päivän suositellusta puolesta kilosta kasviksia.

Valitsemalla ainekset viisaasti smoothieen on helppo ujuttaa mahtavasti ravintoaineita, ja mikä parasta, suolistoa hoitavat kuidutkin saa kätevästi yhdestä vihreästä tehojuomasta. Suomalaisten kuidun määrä jääkin helposti turhan alhaiseksi, joten tässä on oiva paikka korjata asia.

Vihersmoothieen voi lisätä kuituja esimerkiksi kaurahiutaleiden avulla. Kaura on suolistoystävällistä ja hidastaa ravintoaineiden imeytymistä sopivasti, joten kauralisä auttaa pitämään nälkää loitolla ja antaa liikkujalle hyvän hiilaritujauksen. Kaurahiutaleet ovat myös edullisia. Niiden kanssa ei kannata kuitenkaan liioitella määrässä, jotta smoothien rakenne ei muutu liian puuromaiseksi.

JOS VIHERSMOOTHIEEN lisää riittävästi hyviä rasvoja, se käy kevyestä ateriasta. Loistava rasvanlähde vihersmoothiessa on avokado, joka antaa myös mukavan pehmeän koostumuksen. Myös pienen kourallisen pähkinöitä tai manteleita voi lisätä juomaan, niissä on pehmeän rasvan lisäksi runsaasti kuituja ja kivennäisaineita. Pellavansiemenrouhettakin voi käyttää.

Myös proteiini pitää hyvin nälkää, ja vihersmoothieen lisätään usein maitotuotteita, kuten turkkilaista jugurttia tai raejuustoa. Aktiiviliikkujat käyttävät usein smoothieissa herajauhetta.

Monet vitamiinit, kivennäisaineet ja antioksidantit säilyvät parhaiten tuoreissa kasviksissa, ja mitä enemmän kasviksia käyttää kuorineen, sen paremmin ravintoaineet pysyvät tallessa. Sama pätee pähkinöihin. Luomulaatuiset kasvikset ovat toki myrkyttömin vaihtoehto. Tummanvihreissä kasviksissa on erityisen paljon vitamiineja, muun muassa K-vitamiinia sekä antioksidantteja.

Osan kasviksista voi käyttää myös pakasteena. Esimerkiksi pakastepinaattikuutiot toimivat jääpalojen tavoin, ja vihersmoothie onkin raikkainta kylmänä. Pakastepinaatti on myös usein selvästi edullisempaa kuin tuore.

VIHERSMOOTHIEN ei tarvitse olla kovin makeaa. Maun saa ihanan kirpeäksi, jos smoothieen lisää limen tai sitruunan mehua. Raastetulla tuoreella inkiväärillä on verenkiertoa parantavia, tulehdusta ja kipua lievittäviä sekä suolistoa hoitavia ja ruuansulatusta parantavia vaikutuksia. Inkivääri tuo makuun luonnetta ja hieman potkua. Nesteeksi vihersmoothieen käy vesi tai kasvimaito, mutta omenamehu antaa sopivasti happamuutta ja makeutta. Tuoreita yrttejä, kuten basilikaa voi lisätä muutaman lehden verran.

Smoothie säilyy jääkaapissa ainakin vuorokauden, mutta mitä tuoreempana sen nauttii, sen parempi.

Resepti

Juoksijan vihersmoothie

Noin 8 dl

  • 2 dl omenamehua
  • 2 dl vettä
  • 1 vihreä kirpeä omena
  • 150 g pakastepinaattia 1 avokado
  • 1 dl turkkilaista jugurttia
  • ½ dl kaurahiutaleita
  • 1 limetin tai pienen sitruunan mehu
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna

 

Lisää tehosekoittimeen ensin nesteet ja sitten muut ainekset ja valmista raikas smoothie.

Lue lisää:

Energiaa lenkille! Testaa Kaakao-lakritsipallerot ja Mustikka-banaanismoothie

Smoothie nopeuttaa palautumista

Teksti Markia Heilimo Kuva Shutterstock

Juoksija 1/2023

Vastaa