Tarvitseeko juoksija lisäravinteita? Mikael Fogelholm vastaa

Mikael Fogelholm Polkuporinat-haastattelussa.
Lukulistalle
ClosePlease login

Mikael Fogelholm vastaa Polkuporinat-podcastissa kysymyksiin lisäravinteiden tarpeesta sekä hyvästä kestävyysliikkujan ravinnosta. Hän kertoo Mikael Heermanin haastattelussa myös liikunnallisen taustansa ja ensi kesän tavoitteensa.

Mikael Fogelholm
Mikael Fogelholm

Helsingin yliopiston ravitsemustieteiden professori Mikael Fogelholm on alansa ehdottomia suomalaisia ykkösnimiä. Yleisiä ravitsemussuosituksia tekemässä ollut Fogelholm tuntee ravitsemustutkimuksen laajasti. Liikuntaravitsemus on kuitenkin yksi Fogelholmin erityisosaamisen alueista.

– Olen ainoa liikuntaekspertti porukastamme. Olipa kurssi mikä tahansa, jos pitää kertoa liikunnasta ja terveydestä, autan kollegoita, jotka ovat puhtaasti ravitsemustieteilijöitä, Fogelholm sanoo.

Hän opiskeli yliopistolla alunperin elintarvikemikrobiologiaa, mutta sai vaihdettua ravitsemustieteen pääaineekseen. Fogelholm muistelee podcastilla graduaan kestävyysjuoksijoiden tankkauksesta.

– Meitä oli vain seitsemän koehenkilöä, koska me tehtiin niin älyttömiä juttuja, Me katsottiin kahta erilaista tyhjennysharjoitusta, joista toinen oli maksimaalinen tyhjennysharjoitus. –Havaitsimme, että ei sellaista täydellistä tyhjennystä tarvittu. Hormonitasapaino oli vielä viisi päivää sen jälkeen ihan vinksallaan.

Fogelholm väitteli liikunnan merkityksestä vitamiini- ja kivennäisainetasapainoon vuonna 1992. Hän siirtyi urheilupuolelta yhdistämään ravintoa ja terveyttä, mutta liikunta pysyi uran läpi mukana.

59-vuotias konkari on myös pitkän linjan kestävyysliikkuja. Podcastilla Fogelholm antaakin ravintovinkkinsä kestävyyskoitoksiin valmistautumiseen ja kisatilanteeseen. Hänen sanomansa kannattaa kuunnella, olipa matkana maraton tai ultra – tai liikunnan tavoitteena yleinen hyvinvointi.