Tofu – kasviproteiinia juoksijalle

Tofu
Lukulistalle
ClosePlease login

Tofu on erinomaista urheilijan ravintoa, joka taipuu ruoanlaittoon alkupaloista jälkiruokiin.

Tofu valmistetaan soijamaidosta hieman samaan tapaan kuin juusto valmistetaan eläinperäisestä maidosta. Tofu on yksi parhaista kasvipohjaisista proteiininlähteistä, jopa naudanlihan veroinen, mutta ilmastoystävällisempi vaihtoehto.

Mitä kiinteämpää tofu on, sitä vähemmän siinä on vettä ja sitä enemmän proteiinia – parhaimmillaan yli 17 g/100 g. Tofu on melko vähärasvaista, mutta koska siinä on maustamattomana vaatimaton maku, se kaipaa yleensä jonkinlaista marinointia tai maustekastiketta. Tofun oma rasva on suurimmaksi osaksi terveellistä tyydyttymätöntä rasvaa.

Tofu on runsaan proteiininsa lisäksi hyvä kalsiumin lähde. Siinä on myös tärkeitä hivenaineita, kuten rautaa, kaliumia, fosforia, mangaania ja seleeniä.

TOFUT LÖYTYVÄT kaupasta yleensä juustohyllyltä, ja valittavana on monenlaisia laatuja kiinteästä savustetusta tofusta hyvin pehmeään eli silken-tofuun. Tofu on herkullista erityisesti aasialaisessa makumaailmassa, ja Aasiassa se on syntynytkin.

Kiinteä tofu on parhaimmillaan paistettuna ja sitä voi käyttää monenlaisissa ruoissa, kuten wokeissa, salaateissa, pihveissä tai leivän päällä. Pehmeä tofu puolestaan tuo runsautta vaikkapa sosekeittoihin, smoothieihin, jälkiruokiin sekä kastikkeisiin ja se sopii kananmunan sijaan leivontaan. 

Paista tofusta ylimääräinen neste, niin saat siiitä rapeaa!

KIINTEÄN TOFUN valmistuksessa on muutamia asioita, jotka on hyvä tietää, jotta saadaan aikaan herkullinen ja rapeapintainen lopputulos.

1. Kuivaaminen. Tofusta on hyvä puristaa ja valuttaa huolella ylimääräinen neste pois, sillä mitä kuivempaa tofu on, sen rapeamman pinnan siihen pystyy paistamaan. Poista siis tofu pakkauksesta, purista ylimääräistä nestettä vähemmäksi, pilko ja laita esimerkiksi talouspaperin tai pyyhkeen väliin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi, tai jo kokkausta edeltävänä päivänä. Tofun päälle voit laittaa halutessasi lisäksi painon.

2. Paistaminen. Kun paistat tofua pannulla, paahda pinta ensin kuivalla pannulla, ja lisää öljyä vasta paiston loppuvaiheessa. Näin saat aikaan paremman rapeuden.

3. Marinointi. Huomaa, että tofu myös marinoidaan ja maustetaan vasta paiston lopussa tai jopa sen jälkeen, eli sitä ei pidetä marinadissa etukäteen, kuten yleensä muita marinoitavia ruokia. Jälleen syynä on rapeuden ja hyvän suutuntuman maksimointi. Etukäteen marinointi myös johtaa helposti tofun palamiseen pinnalta. Uunissa paahdettaessa tofu kannattaa kuitenkin marinoida ensin. Tofun voi halutessaan myös leivittää. 

Resepti

Pähkinäleivitetty paahdettu tofu

  • 300 g kylmäsavustettua tofua
  • 1 iso kananmuna
  • 50 g maapähkinöitä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • ½–1 tl chilijauhetta
  • ½ tl sormisuolaa

Leikkaa tofu tangoiksi ja kuivaa painon alla.

Riko muna ja vispaa sen rakenne rikki.

Hienonna pähkinät. Sekoita paprikajauhe, chilijauhe ja suola pähkinöiden joukkoon. › Kasta tofutangot munaan ja kierittele ne sitten pähkinäseoksessa. › Levitä tangot leivinpaperin päälle pellille ja paista niitä 175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Tarjoile tofutangot esimerkiksi salaatin kanssa, jossa on kvinoaa, uunissa paahdettua hokkaidokurpitsaa ja tuoretta mangoa. Tofusalaattiin sopii sitruunan ja appelsiinin mehulla maustettu vinaigrette ja tuore korianteri.

Lue myös:

Linssit – kestävyyttä ja voimaa

TEKSTI MARIKA HEILIMO KUVA SHUTTERSTOCK

Juoksija 7/2023

Vastaa