Linssit – kestävyyttä ja voimaa

Linssit
Mausta linssikeitto tuoreella korianterilla!
Lukulistalle
ClosePlease login

Palkokasvit ovat urheilijalle mainiota ravintoa, sillä ne ovat kasvikunnan tuotteista yksi parhaista proteiininlähteistä.

Palkokasvien ja täysjyväviljojen yhdistelmällä kasvisruokavaliota noudattava liikkujakin varmistaa riittävän monipuolisen aminohappokoostumuksen.

Palkokasveissa on myös runsaasti esimerkiksi B-ryhmän vitamiineja, rautaa ja muita hivenaineita sekä suoliston hyvinvoinnille ja ruuansulatukselle tärkeitä liukoisia kuituja. Kuidut myös hidastavat hiilihydraattien imeytymistä, jolloin urheilijan energia-aineenvaihdunta on tasaisempaa ja hallitumpaa. Esimerkiksi linssit nostavat eräiden tutkimusten mukaan hitaasti verensokeria ja niiden syöminen ennen harjoitusta voi parantaa urheilijoiden kestävyyttä.

HERNEKASVEIHIN KUULUVAT LINSSIT ovat kevyttä, helppoa ja edullistakin ruokaa. Toisin kuin monet pavut, kuivatut linssit valmistuvat näppärästi ilman pitkiä liotus- ja keittoaikoja. Linsseissä on runsaasti B-ryhmän vitamiineja, joilla on tärkeä rooli solujen energia-aineenvaihdunnassa. Ne sisältävät paljon muun muassa magnesiumia, kaliumia ja fosforia, jotka ovat luuston ja lihaksiston terveydelle tärkeitä kivennäisaineita. Seleeni puolestaan on antioksidantti, joka edistää solujen suojautumista hapettumisstressiltä.

Linssejä on vihreitä, punaisia, mustia ja keltaisia. Ne ovat keskenään hieman erikokoisia, ja niiden keittoajat vaihtelevat noin kymmenestä reiluun 30 minuuttiin. Linssejä ei ole pakko liottaa, mutta ne tulee huuhdella juuri ennen keittämistä. Keitettäessä lisätään kaksi osaa vettä ja yksi osa linssejä. Kuivatut linssit säilyvät hyvinä pitkään, ja keitettyinäkin muutaman päivän jääkaapissa. Keitettyjä linssejä on kätevää pakastaa ja linssejä myydään myös säilykkeinä.

LINSSEJÄ VOI KÄYTTÄÄ riisin tapaan lisäkkeenä tai niistä voi valmistaa herkullisia keittoja, muhennoksia, patoja, kasvispihvejä ja -pyöryköitä, soseita, kastikkeita, sekä erilaisia tahnoja esimerkiksi leivän päälle. Linsseistä valmistetaan myös pastaa. Linssipasta sisältää huomattavasti enemmän proteiinia kuin tavallinen vehnästä valmistettu ja se on gluteenitonta.

Punaiset ja keltaiset linssit myydään useimmiten kuorittuina ja halkaistuina. Niiden keittoaika on lyhyt ja ne puuroutuvat hieman keitettäessä, jonka ansiosta ne sopivat parhaiten keittoihin, muhennoksiin ja tahnoihin. Klassinen ruoka punaisista linsseistä on intialainen linssimuhennos dahl.

Vihreissä linsseissä on kuori tallella, joten ne vaativat pidemmän keittoajan. Lisäkkeenä käytettäessä vihreät linssit pysyvät kauniin irtonaisina, kun niitä liottaa puolisen tuntia. Liottaminen ennen keittämistä lyhentää myös keittoaikaa ja helpottaa ruuansulatusta.

Belugalinssit ovat pieniä ja mustia, maultaan herkullisen aromaattisia ja nekään eivät puuroudu keitettäessä. Belugalinsseistä valmistuu muun muassa erinomainen kasvisbolognesekastike. 

Resepti

Libanonilainen linssikeitto

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl juustokuminaa
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria ½ tl chilirouhetta
  • 2 dl punaisia kuivattuja linssejä
  • 1 l kasvislientä
  • 4 rkl turkkilaista jugurttia
  • ½ sitruunan mehu
  • nippu tuoretta korianteria

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Leikkaa porkkanat kuutioiksi. Kuullota sipuleita ja porkkanoita hetki öljyssä kattilassa. Lisää mausteet ja kääntele.

Lisää kattilaan linssit ja neste. Anna keiton kiehua noin 20 minuuttia miedolla lämmöllä.

Siirrä kattila syrjään. Lisää turkkilainen jugurtti ja sitruunamehu.

Soseuta keitto tasaiseksi. Kuumenna keitto uudelleen höyryäväksi. Tarjoa keitto tuoreen korianterin kera.

Vastaa