5 vinkkiä rataetikettiin

Lukulistalle
ClosePlease login

Radalla harjoittelu on kaikille miellyttävää, kun otamme toiset huomioon.

1

Verryttely

Kestävyysjuoksijat käyttävät sisärataa vetoharjoituksiin, pikajuoksijat puolestaan juoksevat useimmiten kovat harjoitteensa keskiradoilla.

Verryttelyjuoksua on siksi luontevinta tehdä radan ulkoradoilla, jolloin pitkien vetojen juoksijoille jää sisärata vapaaksi. Joillakin radoilla verryttelyjuoksu onnistuu myös sisäkentän puolella. Myös koordinaatioliikkeille ja venyttelyille löytyy parhaiten tilaa sisäkentältä.

2

Kaistanvaihdot

Huomioi aina, että takaa voi koska tahansa tulla nopeampi juoksija. Vilkaise siis aina kaistaa vaihtaessasi taaksesi tai näytä kädellä merkki, että olet vaihtamassa kaistaa. Vältä myös äkillisiä pysähdyksiä. Jos olet itse ohittajana, käytä tarvittaessa ääntäsi vaaratilanteen välttääksesi.

3

Ruuhka

Joissakin Etelä-Suomen sisähalleissa tai suosituimmilla ulkoradoilla saattaa olla arki-iltoina samaan aikaan runsaasti eritasoisia juoksijoita.

Muokkaa oma toimintasi radan käyttäjämäärän mukaan. Jos treenaat useamman kaverin kanssa, esimerkiksi kolme rinnakkain juokseminen ruuhkaisella radalla ei välttämättä jätä tarpeeksi ohitustilaa muille.

4

Musiikki

Isojen kuulokkeiden kanssa juokseminen varsinkin ruuhkaisilla radoilla ei edistä kenenkään turvallista harjoittelua. Musiikkinsa tai äänikirjansa kanssa omaan kuplaansa uppoutuneen juoksijan havainnointikyky ympäristöön heikkenee väkisinkin.

Mikäli musiikin kuuntelu on välttämätöntä, käytä kuulokkeissasi ympäristön äänet läpipäästävää asetusta ja huomioi erityisellä huolellisuudella kohta 2.

5

Sopu sijaa antaa

Joskus eri lajien joukkueet käyttävät ratoja verryttelyjuoksuun tai muuhun harjoitteluunsa, jolloin saattaa tulla tilanne, että monikymmenpäinen joukko hölkkää hitaasti usean radan leveydeltä.

Mikäli tilanne edellyttää huomauttamista (ja etenkin jos kyseessä on juniorijoukkue) kohdista kohtelias palaute ensisijaisesti joukkueen ohjaajille.

TEKSTI PENA REKIRANTA KUVA SHUTTERSTOCK 

Vastaa