Juoksija-lehti pääkirjoitus: Lajista toiseen

Lukulistalle
ClosePlease login

Kestävyysliikunnassa on se mainio ominaisuus, että samaa asiaa voi harrastaa niin monella tavalla. Kestävyysharjoittelusta saatava mielihyvä, myönteiset terveysvaikutukset sekä henkistä jaksamista edistävät vaikutukset ovat kaikissa kestävyyslajeissa samankaltaisia.

ITSELLÄNI on kausia, jolloin joku kestävyyslaji kiinnostaa enemmän kuin toinen. Käyn lajien tapahtumissa usein ryppäinä, ja koluan lyhyessä ajassa kulloisenkin innostuslajini tapahtumia. Korona-aika on toki vaikuttanut suuresti viimeisen parin vuoden tekemisiini, jolloin olen innostunut lähtöviivalle vain muutaman kerran.

Lajista toiseen hyppiminen pitää mielen virkeänä. Juoksuun palaaminen tuntuu raikkaammalta, kun on vaikkapa keskittynyt välillä maastopyöräilyyn tai avovesiuintiin. Vallitsevat sääolosuhteet vaikuttavat myös suuresti painotuksiin ja kulloiseenkin innostuksen kohteeseen. Esimerkiksi helteellä juokseminen ei minua innosta – vaikka jostain syystä muutama lähipiiriini kuuluva hellejuoksusta intoileekin – joten viime kesä meni lähinnä pyöräilyn parissa. Vastaavasti pidän suuresti talvella juoksemisesta, mutta sekin jäi edellisenä talvena vähiin, koska upea lumitalvi houkutteli ladulle kerta toisensa jälkeen.

Tällä hetkellä juoksu on ”asialistallani” ykkösenä, ja ensi kevään koitokset välkkyvät jo mielessä – kuten varmasti monella lukijallakin. Mitähän mahtaa tapahtua, jos vastaava upea hiihtotalvi toistuu Etelä-Suomessakin? Luultavasti keskityn juoksuun ja lisäilen sopivassa määrin hiihtoa sekaan. Vaihtelu piristää harjoittelua, ja hangilla henkiset akut latautuvat todella tehokkaasti.

MITEN SINÄ harjoittelet talvella? Oletko yhden lajin vankkumaton kannattaja vai vannotko monilajiharjoittelun nimeen? Oli koulukuntasi mikä tahansa, vinkkejä monenlaiseen harjoitteluun löytyy tämänkin lehden sivuilta.

Ari Paunonen kirjoittaa miten luot itsellesi vankan peruskunnon ja tiukemmasta harjoittelusta kiinnostuneet voivat tutkiskella Ironman-sankari Henrik Goeschin ohjelmistoa. Juoksuvalmentaja Pasi Päällysaho  puolestaan pohtii valmentajan ja valmennettavan välistä vuorovaikutusta.

Toivotamme liikunnallista talvea kaikille lukijoillemme! 

 

PENA REKIRANTA, TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ, PENA@JUOKSIJA-LEHTI.FI   

Juoksija 8/2021

Vastaa