Suomessa on miellytty Pohjoismaiseen malliin, jonka keskiössä on vauhtikestävyyden kehittäminen intervallien avulla. Suosittua on myös ns. tupla-VK, eli kaksi vauhtikestävyysharjoitusta päivässä, aamulla ja illalla.
Mielenkiintoista on, että norjalaisten Ingebrigtsenin veljesten, Ruotsin mailerin Kalle Berglundin ja Topi Raitasen perusviikon ohjelmat taitavat olla melkeinpä kopioita toisistaan. Tuplapäivien ansiosta viikkoon tulee neljä vauhtikestävyysharjoitusta ja sen lisäksi myös yksi selkeä anaerobinen harjoitus, nopeuskestävyyttä, usein noin 200 metrin mäkivedoin.
Valmentaja-isä Gjert Ingebrigtsen on kertonut, että he ovat valinneet linjakseen keskittyä kynnysharjoitteluun (tröskelträning). Samalla hän totesi, että näin he häviävät perinteisessä pitkässä kestävyydessä, mutta tämä linja toimii keskimatkoille.
Vauhtikestävyys intervalleilla ja tupla-VK vaativat soveltamista
Entinen huippujuoksija, nykyisin Joensuun Katajassa hyvää kestävyysjuoksutyötä tekevä valmentaja Tuomo Lehtinen suosii myös tupla-VK:ta omilla urheilijoillaan. Hänen tunnetuin valmennettavansa on ollut Janne Ukonmaanaho ja nykyisistä nimistä Arttu Vattulainen ja Mika Kotiranta.
– Kaikille se ei kuitenkaan sovi. Nopeustyyppiselle juoksijalle tuplapäivistä tulee liian pitkiä, ja nopean juoksun kyky kärsii. Heille suosittelen mallia, jossa viikossa on yksi tuplapäivä ja sen lisäksi yksi päivä, jossa aamulla on vauhtikestävyys ja illalla nopeusharjoitus, Lehtinen kertoo.
Vauhtikestävyys intervalleilla ei myöskään riitä maratoonareille.
– Maratonia varten yksittäisistä tupla-harjoituksista ei tule riittävän pitkiä ja vaativia. Mallia voidaan käyttää perusharjoittelussa, mutta maratonille valmistavalla jaksolla pitää tehdä riittävän pitkiä maratonharjoituksia.
Tupla-VK on ilmeisesti suosittua toistaiseksi vain Pohjoismaissa. Täytyy muistaa, että 5000 metriä on juostu alle 13 minuutin ja 1500 metriä alle 3.30:n usean valkoihoisen juoksijan voimin perinteisillä menetelmillä. Jakob Ingebrigtsenin saavutukset eivät siis ole mitenkään ainutlaatuisia, vaikka harvinainen tapaus hän onkin.
Lue lisää:
Topi Raitanen lisäsi kynnysharjoittelua ”dubbeltröskelin” avulla
Teksti Ari Paunonen