Janne Holmén: Pohjoismaiden kympin juoksijat vertailussa

Lukulistalle
ClosePlease login

Norjassa ja Ruotsissa kestävyysjuoksu on ottanut 2010-luvulla reippaan askeleen eteenpäin.

Ingebrigtsenin veljesten menestykset ovat herättäneet huomiota, ja Ruotsissa keskimatkojen juoksut ovat saneet uusia nimiä niin naisten kuin miestenkin puolella. Viime vuosina kehitys on yhä voimistunut myös pidemmillä matkoilla, eikä vain muutamilla huipuilla vaan myös laajassa tasossa.

Oheinen kaavakuva osoittaa miesten 10 000 metrin 10:nneksi parhaan tuloksen dramaattisen kehityksen Ruotsissa ja Norjassa vuosina 2015–2020. Suomessa sitä vastoin tulokset ovat jääneet tasolle, joka jo alkuvaiheessa oli naapurimaita huonompi ja on viime vuosina huonontunut edelleenkin. Tanska näyttää onnistuneen pysyttelemään mukana Norjan ja Ruotsin kehityksessä, koska se on parantanut 10 000 metrin kärkitasoaan Suomea huomattavasti paremmin.

Ruotsin ja Norjan tuloskehitykselle saattaa olla useitakin syitä. Niiden pohtiminen ei ole aivan helppoa, mutta neljän maan tilastojen vertailu tuo kuitenkin esiin joitakin selityksiä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa