Ratajuoksijan lantioprojekti – moderni urheilufysioterapia urheilijan apuna

Kuva Ari J. Hyytiäinen
Lukulistalle

Kilpajuoksijan harjoittelu koostuu aerobisista lenkeistä, intervalleista ja voimaharjoittelusta – mutta tukitoimiakin tarvitaan. Moderni urheilufysioterapia toimii osana urheilijan valmentajatiimiä ja päivittäistä harjoittelua. 

Kahden ratakierroksen juoksija Viola Westling, 23, on tällä hetkellä yksi lajinsa parhaista Suomessa. Hänen ennätyksensä 800 metrillä on 2.03,81. Westling harjoittelee pääosin yhdessä valmentajansa Eero Kytölän ohjein, mutta merkittävää apua valmennukseen ja päivittäisiin harjoitteisiin tulee myös muualta.

Kytölä aloitti Westlingin valmentamisen vuonna 2021, ja valmennussuhteen myötä Kytölä havaitsi Westlingin juoksuasennossa ja lantion hallinnassa viilattavaa. Apua niiden kehittämiseen valmentaja ja urheilija hakivat urheilufysioterapeutti Seppo Pehkoselta sekä ammattivalmentaja Markku Leppäseltä. Tavoitteeksi asetettiin juoksuasennon ja lantion hallinnan kehittäminen sekä vammojen ennaltaehkäisy osana päivittäistä huippu-urheilijan harjoittelua.

Tässä kolmiosaisessa juttusarjassa seuraamme Viola Westlingin juoksuasennon ja lantionhallinnan kehitysprosessia.

Fysioterapiaa limittäin muun harjoittelun lomassa

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa