Tutkittua: Taloudellisemmaksi tasavauhtisella?

Lukulistalle
ClosePlease login

Juoksun taloudellisuus on noussut puheenaiheeksi viime vuosina, varsinkin nyt uutta tekniikkaa hyödyntävien kenkien vuoksi. Mutta miten harjoittelulla voi parantaa tätä tärkeää ominaisuutta?

Juoksun taloudellisuus ilmoitetaan yleensä hapenkulutuksena painokiloa ja kilometriä kohden, ml/kg/km. Toisin ilmaisten taloudellinen juoksija pääsee samalla hapenkulutuksella kovempaa.

Kuntojuoksijoiden taloudellisuus on tyypillisesti 210–240 ml/kg/km, mutta hyvin harjoitelleiden juoksijoiden 170–210, ja joillakin itäafrikkalaisilla huipuilla on mitattu jopa 150–170.

Mitä tiedetään juoksun taloudellisuuden parantamisesta? Jotkin tekijät ovat geneettisiä. Esimerkiksi alaraajojen massa lisää suoraan jalan heilautukseen tarvittavaa energiaa, joten kevyet pohkeet ja nilkat selittävät osan itäafrikkalaisten juoksijoiden paremmasta taloudellisuudesta eurooppalaisiin verrattuna.

Taloudellisuutta voi kuitenkin kehittää vuosien ajan silloinkin, kun maksimaalinen hapenottokyky on jo saavuttanut kattonsa. Seuraavassa keskityn siihen, mihin harjoittelulla voi vaikuttaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja