Juoksun taloudellisuus – juokse väsymättä kauemmin

Lukulistalle
ClosePlease login

Juoksussa taloudellisuus on suosittu puheenaihe. Tyypillisesti taloudellinen juoksija mielletään etenevän esteettisesti kauniilla tekniikalla, kimmoisalla ja rytmikkäällä askelluksella. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Juoksun taloudellisuuteen vaikuttaa lukuisia asioita mitä ei aina tule huomioitua. Miten taloudellisuus määritetään ja miten sitä voi kehittää?

Juoksun taloudellisuus ennustaa hyvin menestymistä kestävyysjuoksussa samantasoisten juoksijoiden ryhmässä. Mitä pidempi suorituksen kesto on, sitä merkittävämpi rooli juoksun taloudellisuudella on menestymisen kannalta. Hyvä taloudellisuus säästää voimia ja energiavarastoja suorituksen loppua kohden ja näin viivästyttää myöhemmin koittavaa väsymystä. Huippukestävyysjuoksijat kykenevät muun muassa hyödyntämään askeleeseen varastoitunutta energiaa runsaasti kokoonsa nähden.

Juoksun taloudellisuus on monimutkainen kokonaisuus, joka koostuu useista tekijöistä kuten aineenvaihdunta, hengitys- ja verenkiertoelimistö, biomekaaniikka ja hermolihasjärjestelmän toiminta. Harjoittelu parantaa suorituksen taloudellisuutta. Tulee kuitenkin muistaa, että taloudellisuuteen vaikuttavien tekijöiden kehittäminen on yksilöllistä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa