Juoksukengät 2023 – 10 kenkää testissä!

Juoksukengät 2023
Kuva Ari. J. Hyytiäinen
Lukulistalle
ClosePlease login

Kenkien kevät jatkuu kymmenen juoksukengän valikoimalla. Tuttujen työjuhtien lisäksi mukana on pari erikoisempaa tapausta. 

Jokainen juoksija tarvitsee hyvään nousukuntoon pitävän juoksualustan ja lämpenevän sään ohella hyvät välineet – eli laadukkaat juoksukengät. Viime numerossa kokeilimme jo puolentusinaa uutuuskenkää, joista valtaosa oli runsaasti vaimennettuja kenkiä perusharjoitteluun.

Tämänkertaisessa kattauksessa on mukana niin takuuvarmoja peruslenkkareita kuin jokunen uutuus. Ensin mainittuja edustavat muun muassa Brooks Ghost 15, New Balance 880 ja Saucony Ride 16, jotka ovat varmoja valintoja monenlaiseen treeniin.

Kepeyttä ja uusia nimiä

Hivenen kevyempiä ja vauhdikkaampia treenikenkiä edustavat New Balancen mainion Rebelin kolmosversio sekä testaajia ihastuttanut Saucony Kinvara 14. Tämä kaksikko on grammoiltaan ja kohderyhmältään hyvin lähellä toisiaan eli luonnollista juoksutuntumaa tarjoavia kevyitä harjoituskenkiä aktiivisille juoksijoille.

Testin jokerikortit ovat Asics Superblast ja Salomon Aero Glide. Superblast ei ole edes myynnissä Suomessa, mutta saimme tämän erikoisuuden tästä huolimatta testiin. Siinä on käytetty valmistajansa parasta FF Turbo -välipohjamateriaalia. Painon ja vaimennuksen runsauden suhde on ainakin kohdallaan.

Polkuja hallitsevan Salomonin maantiekengät eivät ole viime vuosina vakuuttaneet. Hieman empien sidoimmekin Aero Gliden nauhat. Reaktiomme voit lukea seuraavilta sivuilta.

Keskitien kulkijat

Visuaalisuutta korostavassa nykymaailmassa on hivenen hämmentävää huomata, että juoksukenkien ulkonäössä mennään aika konservatiivisella linjalla. Sauconyn muutaman vuoden takaiset riemukkaat väri-ilottelut ovat vain muisto, ja yllättävän moni valmistaja tyytyy ”varman päälle” väreihin sekä muutenkin tavanomaisiin ulkoasuratkaisuihin.

Brooks Ghostissa sekä miesten että naisten testimallit olivat kokomustia, kuten myös On Cloudflyerin testitossut. Puma Deviate 2:n testimallit puolestaan olivat jonkinlainen lilan ja sinisen sekoitus, jonka ilmeisesti oletetaan miellyttävän kaikkia käyttäjiä.

Omaperäisyys ja räväkkyys loistavat poissaolollaan, ja ulkonäöltään edes hieman mieleen jääviä kenkiä ei tästä porukasta helpolla löydy. Kaksi Sauconyn mallia toivat sentään edes pientä pirteyttä vaisuun yleiskuvaan.

Juoksukengät 2023 – kenkäarviot

Asics Superblast

Supervaimennus kevyesti.

Juoksukengät 2023

Asics Superblast

ASICS SUPERBLAST yhdistää vaimennuksen runsauden keveyteen. Juoksutuntuma on muhkea mutta etäinen.

ISTUVUUS on hyvä, ja se muistuttaa aiemmin esittelemäämme Novablast 3 -mallia. Kantakappi on jämerä ja jalka pysyy kengän uumenissa mainiosti paikallaan. Iltti on varsin ohut, mutta toimiva. Päällisen materiaali on hengittävää.

VÄLIPOHJA on rakennettu kahdesta eri materiaalista (FF Blast+ ja FF Turbo) ja se antaa ylellisen runsaan vaimennuksen. Kannan kautta askeltavakin voi suunnata huoletta pitkille lenkeille, vaimennus ei kesken lopu. Kimmoisuus on myös hyvällä tolalla. Ulkopohja on pitävä, mutta kolot keräävät pikkukiviä.

VAIKKA SUPERBLAST rullaa kohtuullisen hyvin, askeleen lopputyöntö ei ole aivan vaivaton. Siksi tämä ei ole mikään herkkä kiihdyttelykenkä, vaan enemmänkin kevyt ja mukava perusharjoittelun tai pitkisten kenkä. Superblast on varsin kiertojäykkä ja askellus sillä on vakaata.

SUPERBLAST on eräänlainen väliinputoajamalli uuden Nimbuksen, Novablastin ja Metaspeed -mallien ohessa. Kenties tästä syystä se ei ole edes myynnissä Suomessa. Yhtä kaikki, tämän mielenkiintoisen tossun painon ja vaimennuksen runsauden suhde on lähestulkoon lyömätön.

Asics Superblast

 • Paino 248 g (M: US 9,5)
 • Droppi 8 mm
 • Hinta 220 €

+ Plussat

 • painon ja vaimennuksen runsauden suhde
 • istuvuus
 • kimmoisuus
 • erottuu ulkonäöllään, välipohjassa käytetty Asicsin parasta materiaalia

− Miinukset

 • keveydestään huolimatta ei houkuttele kiihdyttelyyn
 • hintava

Brooks Ghost 15

Keskiluokan tavis.

Brooks Ghost 15

Brooks Ghost 15

JÄMÄKKÄ PERUSLENKKARI arkiseen harjoitteluun. Brooks Ghostin uusi versio on hyvin tutunoloinen. Vakaata menoa ja napakkaa vaimennusta – jos olet pitänyt tästä aiemmin, pidät myös tästä.

ISTUVUUS ei Brookseissa yleensä petä, ei nytkään. Kantapää on ympäröity todella jämerästi ja pehmustetusti, jalan keskiosan saa kiristeltyä pätevällä nauhoituksella hyvin istuvaksi. Iltti pysyy paikallaan hyvin ja leveät nauhat ovat asianmukaiset. Päällinen ihastutti vanhanaikaisuudellaan, hyvä yhdistelmä hengittävyyttä ja tukevuutta.

VAIMENNUKSEN luonne on kaksijakoinen. Kannan kautta askeltava saa ihan asiallisen vaimennuksen, joskin melko napakan. Kimmoisuutta ja välipohjan eläväisyyttä sen sijaan kaipasimme lisää. Perusharjoitteluun vaimennus sopii toki mainiosti ja pitkille lenkeillekin, jos arvostat napakkaa vaimennusta. Neutraali Ghost on välipohjasta ja ulkopohjasta melko leveä, ja se edistää vakaata askellusta.

BROOKS GHOST on perusvarma suorittaja. Se ei säväytä millään osa-alueella, mutta tekee työnsä varsin hyvällä tasolla ilman loistoa. Ghostin laatuvaikutelma on hyvä. Testikenkiemme kokomusta ulkoasu on joko perinteisen tyylikäs tai tylsä, se on katsojan päätettävissä.

Brooks Ghost 15

 • Paino 285 g (M: US 10), 250 g (N: US 9)
 • Droppi 12 mm
 • Hinta 170 €

+ Plussat

 • istuvuus, vakaus
 • hyvä kokonaisuus, tuttu tuntuma mallin faneille

−Miinukset

 • välipohjan elottomuus

Brooks Glycerin 20/20 GTS

Tuella tai ilman.

Juoksukengät 2023

Brooks Glycerin 20/20 GTS

BROOKSIN tunnetuimpiin malleihin kuuluva Glycerin on vakaa kenkä perusharjoitteluun ilman suuria hienouksia.

ISTUVUUS on Brooksia käyttäville tutun laadukas. Kantapää pysyy vuorenvarmasti kengässä, ja mukavasti pehmustettu iltti pysyy paikallaan, vaikka sitä ei ole edes neulottu kiinni sisäosaan. Lesti on keskilevyinen tai aavistuksen leveänpuoleinen. Litteät nauhat löystyivät joillakin testaajilla oudon helposti.

VAIMENNUS jakoi mielipiteitä. Osa testaajista koki sen runsaaksi ja osalle se tuntui kovahkolta ja kuolleelta. Mahdollisesti kylmässä välipohjamateriaali oli kovempaa ja lämpimissä hallioloissa meno oli pehmeämpää. Vaimennuksen tuntuma on joka tapauksessa enemmänkin napakka kuin upottava. Lattapohjainen kenkä rullaa korkeintaan kohtuullisesti ja se sopiikin lähinnä perusharjoittelun vauhteihin. Ulkopohjaan on asennettu mojova kerros kulutusta kestävää kumia, joten kuntojuoksija tahkoaa tällä peruslenkkiä pitkään ilman pelkoa puhkikulumisesta. Glycerinistä on saatavilla neutraali versio sekä tuettu GTS 20 -versio.

ULKOASU on tyylikäs ja viimeistellyn oloinen, vaikkakin tavanomainen. Glycerin ei loista, mutta hyvin istuvana ja käyttöä kestävänä kenkänä se voi toimia arkilenkkien luottokenkänä.

Brooks Glycerin 20/20 GTS

 • Paino 314 g (M: US 10), 275 g (N: US 9)
 • Droppi 10 mm
 • Hinta 200 €

+ Plussat

 • istuvuus
 • tasapainoinen kokonaisuus
 • ulkopohjan kestävyys

− Miinukset

 • nauhojen löystyminen
 • juoksutuntuma voisi olla eläväisempikin
 • hintava näin tavanomaiseksi kengäksi

New Balance Fresh Foam X 880v13

Huomaamaton huippu.

New Balance Fresh Foam X 880

NEW BALANCEN neutraali 880 on laadukas harjoitustossu, joka hoitaa hommansa varmasti, mutta ei tee itsestään numeroa. Helposti juostavan kengän juoksutuntuma on vakaa ja sopivasti vaimennettu.

KANTAPÄÄ istuu kenkään varmasti ja istuvuus on hyvällä tavalla perinteinen – ei mitään erikoisuuksia mutta toimii. Aavistuksen epäsymmetrisesti muotoiltu iltti on mukava ja se pysyy paikallaan hyvin, vaikka ei ole neulottu kiinni sisäosaan. Lesti on normaalilevyinen, ja päällinen on sopivan tukeva, mutta joustaa kivasti etuosasta.

VAIMENNUSTA riittää pitkillekin lenkeille, joskin osa testaajista kaipasi tämäntyyppiseen kenkään hippusen lisää pehmeyttä. Erityisen kimmoisa 880 ei ole, mutta perusharjoitteluun riittävästi. Vaimennus ei välttämättä ole miltään osa-alueelta huipputasoa, mutta kokonaisuutena tasapainoinen. Tuntuma alustaan on läheinen ja kenkä mahdollistaa jalan luonnollisen askelluksen.

NAISTEN TESTIKENGÄN (”kaunis ja hempeä”, ”hennon marjapuuron pinkki”) ulkoasu miellytti naistestaajiamme, miesten ankea tummansininen sen sijaan ei. Heijastavista logoista annamme kuitenkin plussaa! Yhtä kaikki, NB 880 on varma valinta kuntojuoksijan peruslenkkien tamppaamiseen.

New Balance Fresh Foam X 880v13

 • Paino 306 g (M: US 10), 252 g (N: US 8)
 • Droppi 10 mm
 • Hinta 160 €

+ Plussat

 • istuvuus
 • vaimennuksen luonne sopii monelle
 • hyvällä tavalla perinteinen harjoitustossu

− Miinukset

 • ulkopohjan kuvio kerää pikkukiviä, tavanomainen ulkonäkö 

New Balance FuelCell Rebel v3

Notkea ja pehmeä.

Juoksukengät 2023

New Balance FuelCell Rebel v3

KEPEYTTÄ ja pehmeää vaimennusta tarjoavan Rebelin tuorein versio voitti jälleen testaajat puolelleen. Juoksutuntuma on helppo ja miellyttävä.

ISTUVUUDESSA on luotettu perusratkaisuihin. Kaarevalestinen kenkä sitoo jalan tiiviisti sisäänsä, nauhoitus on perustasoa ja kantapää istuu mainiosti. Päällinen on ohut ja hengittävä. Ohuehko iltti vaatii pientä asettelua ja se on jätetty hieman turhan lyhyeksi. Muutoin istuvuus on moitteeton. Sileä ulkopohja ei kerää kiviä.

VAIMENNUS on nautittavan pehmeä ja kimmoisa, etenkin suhteutettuna kengän painoon ja luontevaan juoksutuntumaan. Rebel on huomattavan kiertolöysä ja se mahdollistaa luonnollisen askelluksen. Se soveltuu parhaiten hyväaskeliselle aktiivijuoksijalle monipuoliseen käyttöön, mutta kuntojuoksijalle Rebel on pääasiassa vauhtitreenien ja kisojen kenkä keveytensä ja hyvän rullaavuuden ansiosta. Kenkä ei anna anteeksi askeleen romahtamista, joten kokemattomalle juoksijalle se ei välttämättä sovi ensisijaiseksi jalkineeksi.

VAATIMATON ULKONÄKÖ näin laadukkaassa kengässä ihmetyttää, joskin konstailematon ulkoasu nähtiin myös etuna. Plussaa annamme tällekin NB-mallille heijastavista logoista!

New Balance FuelCell Rebel v3

 • Paino 221 g (M: US 9,5), 182 g (N: US 8)
 • Droppi 6 mm
 • Hinta 150 €

+ Plussat

 • todella kevyt
 • miellyttävän pehmeä vaimennus
 • kimmoisuus, istuvuus, rullaavuus

− Miinukset

 • vaatii hyvän askelluksen eikä siksi sovi kaikille, iltti voisi olla pidempikin 

On Cloudflyer 4

Kannan kautta.

On Cloudflyer 4

ON CLOUDFLYER on valmistajansa kategorioissa tuettu kenkä, ja sen kuvaillaan antavan ylivertaista vaimennusta. Vaimennusta toki löytyykin, mutta juoksutuntuma jää tavanomaiseksi.

JALKA UPPOAA kantakapin syövereihin todella tukevasti. Kantapää on ympäröity todella tanakalla muovivahvikkeella. Kantaosan reunat nousevat korkealle ja saattavat jopa hangata kehräsluuta.

NAUHOITUS alkaa eriskummallisesti varvasosan päältä ja se mahdollistaa nauhojen kireyden tarkan säädön. Kiva idea, mutta ratkaisun todelliset hyödyt jäävät hämäräksi. Iltti on paksu ja mukava. Lesti on keskileveä. Päällinen on kanta- ja keskiosasta paksua, päkiäosasta verkkomaisempaa.

VAIMENNUKSEN luvattua ylivertaisuutta kenkä ei täytä. Vaimennusta on kannan kautta astuvalle ihan kohtuullisesti, mutta kimmoisuuden suhteen välipohja on eloton ja tylsä. Kenkä antaa tukea askeleelle.

CLOUDFLYER lienee parhaimmillaan kuntoilijan peruskenkänä ja osittain vapaa-ajan kenkänä. Onin kunniaksi on mainittava vastuullisuuspyrkimykset: kengän tiedoissa (on-running.com) kerrotaan, että kengän materiaaleista varsin merkittävä osa on kierrätettyä, ja lisäksi yksilöidään kengän valmistaneen vietnamilaisyrityksen nimi.

On Cloudflyer 4

 • Paino 322 g (M: US 10), 265 g (N: US 8) c
 • Droppi 11 mm
 • Hinta 180 €

+ Plussat

 • istuvuus
 • tyylikäs peruslenkkari
 • hyvä vaimennus kanta-astujalle

− Miinukset

 • laimea juoksutuntuma
 • kimmoisuus puuttuu
 • ominaisuuksiin nähden kallis, kivet ja kävyt tarttuvat ulkopohjan rakoihin, nauhoituskikkailu ei innosta

Puma Deviate Nitro 2

Keskitien pehmis.

Juoksukengät 2023

Puma Deviate Nitro 2

PEHMEÄSTI VAIMENNETTU harjoituskenkä neutraalille askeltajalle ja mukana hyppysellinen vauhdikkuutta. Deviaten kakkosversion juoksutuntuma ei säkenöi, mutta miellyttävä yleisfiilis ja helppojuoksuisuus tekevät peruslenkin taittamisesta mukavaa.

ISTUVUUS on onnistunut. Kantapää pysyy varmasti paikallaan, joskin osalle testaajista kantakappi oli väljänpuoleinen. Hyvin muotoiltu iltti ja sopivasti joustavat nauhat helpottavat oikean istuvuuden löytymistä.

VÄLIPOHJASSA on askelta vakauttava hiilikuitu-komposiitti-levy. Välipohjan materiaali on pehmeän vaimentavaa, ja kimmoisuutta on tarpeeksi perusharjoitteluun. Kisatossu tämä ei ole, mutta kevyehköllä ja kohtuullisesti rullaavalla kengällä kuntojuoksija taittaa reippaatkin lenkit ja miksei vaikka puolimaratonin kisan. Osa testaajista havaitsi kengän ohjaavan aavistuksen sisäsyrjälle, joten Deviate sopiikin parhaiten neutraaleille askeltajille.

ULKOPOHJAN pito keräsi kehuja. Ulko- ja välipohja päästävät vettä läpi oudon helposti, ja märällä asfaltilla sukat voivat kastua. Ulkopohjassa on rutkasti kulutusta kestävää kumia, joten Deviatella voi mättää määräharjoittelua huoletta. Pätevän all-round-tossun ulkonäkö jakoi testaajien mielipiteet – katso kuva ja päätä itse!

Puma Deviate Nitro 2

 • Paino 264 g (M: US 9), 232 g (N: US 8,5)
 • Droppi 8 mm
 • Hinta 180 €

+ Plussat

 • pehmeä vaimennus
 • istuvuus
 • sopii monelle perusharjoitteluun, toimiva kokonaisuus
 • pito

− Miinukset

 • vaatimaton ulkonäkö

Salomon Aero Glide

Ilmava ilopilleri.

Salomon Aero Glide

Salomon Aero Glide

MAANTIEKENGILLÄÄN jo pitkään alisuorittaneen Salomonin päämajassa Annecyssä on nähtävästi kääritty hihat – tuloksena on testikattauksemme piristävin yllättäjä. Kepeyttä ja laadukasta vaimennusta yhdistelevä Aero Glide on eläväinen ja helposti juostava kenkä.

LESTI on leveänpuoleinen ja sopii tilavaa kenkää etsivälle. Kantapää uppoaa syvälle kenkään. Kantakapin reuna on tosin niin korkea, että se saattaa jopa hangata kehräsluuta, tämä on toki yksilöllistä. Mitoitus tuntui (toisin kuin Salomonilla yleensä) kokomerkintäänsä reilummalta, joten sovitus on suositeltavaa. Iltti ja nauhoitus ovat tavanomaisia, mutta toimivia.

ISKUNVAIMENNUS on mukavan pehmeä, ei upottava, ja tarjoaa sopivan annoksen kimmoisuutta. Kengän painoon ja luontevan läheiseen alustatuntumaan nähden vaimennus on jopa runsas. Välipohja yhdistää kanta- ja päkiäosan luontevasti toisiinsa ja askel pyörähtää vaivattomasti. Neutraali kenkä ei ohjaa, mutta leveä väli- ja ulkopohja vakauttavat askelta. Contagrip-pohja on pitävä ja kulutuspintaakin on tarpeeksi.

AERO GLIDE on positiivinen kehitysaskel Salomonin maantiemallistossa, ja se on mitat täyttävä vaihtoehto kevyttä ja mukavaa perustreenikenkää hakevalle kuntojuoksijalle. Ulkonäkökin on raikas ja tyylikäs.

Salomon Aero Glide

 • Paino 274 g (M: US 10)
 • Droppi 10 mm
 • Hinta 150 €

+ Plussat

 • keveys
 • vaimennus
 • kimmoisuus,
 • helppo juosta, hyvä kokonaisuus

− Miinukset

 • kehräsluu voi hangata korkean kantaosan reunaan

Saucony Kinvara 14 

Vanhan liiton vauhtia.

Juoksukengät 2023  

Saucony Kinvara 14 

HELPPOA JUOSTAVUUTTA kevyessä paketissa. Testaajia ihastuttanut Saucony Kinvara 14 houkuttelee vauhtijuoksuihin luontevalla rullaavuudellaan ja kimmoisuudellaan.

KINVARA ISTUU jalkaan tiiviin mukavasti, jopa sukkamaisesti. Kantapää pysyy paikoillaan varmasti. Ohut iltti vaati osalla testaajista pientä asettelua, mutta kokonaisuudessaan istuvuus on hyvä. Etuosa voi olla leveäjalkaisille hieman kapea. Verkkomaisen päällisen ansiosta kenkä on erityisen hengittävä. Kantaosan lenkki helpottaa pukemista.

VAIMENNUKSESSA yhdistyy sopiva pehmeys ja kimmoisuus. Rullaavuus keräsi vuolaita kehuja testaajilta. Neutraali kenkä antaa jalan tehdä työtä luontaisesti, ja mataladroppinen (4 mm) tossu sopii vain puhdasaskelisille juoksijoille vauhtitreenien paukuttamiseen. Välipohja ja hengittävä päällinen tekevät Kinvarasta myös oivan mattojuoksukengän.

ULKOPOHJASSA kulutusta kestävää kumia on vain vähän, joten karkeilla sorateillä Kinvaran pohjaa ei kannata rouhia. Ulkonäöltään Kinvara lienee tämänkertaisen testikattauksemme raikkain. Vanhan liiton vauhtikengän juoksutuntumaa kaipaaville Kinvara voi olla nappivalinta, ja ominaisuuksillaan se antaa hyvää vastinetta rahalle.

Saucony Kinvara 14 

 • Paino 203 g (M: US 10), 170 g (N: US 8)
 • Droppi 4 mm
 • Hinta 149 €

+ Plussat

 • keveys, rullaavuus
 • kimmoisuus
 • helppo juostava

− Miinukset

 • vain mataladroppisten kenkien ystäville
 • turhan ohut iltti
 • ulkopohjan kulutuskestävyys?

Saucony Ride 16

Laatukyytiä.

Juoksukengät 2023

Saucony Ride 16

MONIKÄYTTÖINEN, mukava vaimennus ja kohtuullisen kimmoisa – tasavahva paketti varsin pienillä grammoilla. Siinä pähkinänkuoressa Saucony Riden 16. vuosikerta. Tuntuma alustaan on luonteva ja vakaa tossu rullaa mukavasti.

KANTAPÄÄ pysyy varmasti paikallaan, sisäosaan kiinni neulottu iltti on mukava ja istuvuus on muutoinkin erinomainen. Pieni miinus tulee ohuista ja liukkaista nauhoista, mutta ne voi onneksi vaihtaa.

ISKUNVAIMENNUS on toimiva. Aktiivijuoksijalle se riittää pitkillekin lenkeille, mutta pehmeämmin vaimennettuihin tottuneelle vaimennus on napakanpuoleinen. Kimmoisuutta on perusharjoitteluun aivan riittävästi. Lyhyiden matkojen kisatossu tämä ei ole, mutta reippaat lenkit ja vauhtileikittelyt tällä toki hoituvat. Välipohjasta alaspäin levenevä Ride antaa vakaan juoksutuntuman. Se antaa jalalle mahdollisuuden luontaiseen askellukseen, eikä se pakota askelta tiettyyn muottiin.

KUVAN MIESTEN MALLI kirvoitti (tämän vuoden muu taso huomioiden) pirtsakasta ulkoasustaan jopa ylistäviä kommentteja. Monipuolinen ja arkisten treenien luottokenkä on siis ulkonäköään myöten erittäin toimiva kokonaisuus.

Saucony Ride 16

 • Paino 259 g, (M: US 9,5), 219 g (N: US 8)
 • Droppi 8 mm
 • Hinta 160 €

+ Plussat

 • istuvuus
 • vaimennus mukava ja sopivan kimmoisa
 • laadukas kokonaisuus

− Miinukset

 • heppoiset ja liukkaat nauhat

*Droppi = kannan ja päkiän välinen korkeusero.

Lue lisää:

Polkujuoksukengät 2023 testissä

Juoksukengät 2023: Työkengät treeniin

TEKSTI PENA REKIRANTA KUVAT ARI J. HYYTIÄINEN 

Juoksija 3/2023

Vastaa