Kevään 2021 juoksukengät testissä

2021 juoksukengät
Lukulistalle
ClosePlease login

Juoksukenkien markkinoilla on paljon tuttua, mutta myös piristäviä tulokkaita. Kokeilimme kevään kunniaksi 18 juoksukenkää.

Kevään juoksukenkäuutuuksien kokeilu tuottaa aina havaintoja monesta tutusta asiasta ja joskus tulee tunne, että nyt mennään uuteen suuntaan. Hiilikuitu on jo jonkin aikaa ollut juoksukengissä pop, ja se on saanut suhteettoman suuren huomion.

Suurin osa juoksuharrastajien käyttämistä harjoituskengistä rakennetaan edelleen ilman hiilikuitua. Hiilikuitukisakenkien (Juoksija 8/2020) tarkoitus onkin suurelta osin aiheuttaa brändin imagolle myönteistä pöhinää. Suuret myyntivolyymit tulevat edelleen varsin tavanomaisista juoksukengistä.

Materiaalit kehittyvät

Juoksukenkien kehityksessä merkittäviä askeleita ovat ottaneet kenkien välipohjamateriaalit. Hiilikuitulevyjen ilmaantumisen lisäksi välipohjien vaimennusmateriaalit ovat uusiutuneet kovaa vauhtia tuotekehittelijöiden etsiessä entistä kevyempiä, vaimentavampia ja kimmoisampia materiaaleja.

Nopean kehityksen aloitti aikanaan Adidas vuonna 2013 lanseeraamansa Boost-vaahdon (eTPU) myötä. Seuraavan merkittävän askeleen otti Nike tuomalla markkinoille vuonna 2016 Zoom X-vaahdon (Peba), joka oli sekä ällistyttävän kevyttä että kimmoisaa. Sitä voidaan pitää benchmark-materiaalina lukuisille muille uusille välipohjamateriaaleille, kuten Brooksin, New Balancen ja Puman käyttämille nitrogeeni-infusoiduille vaahdoille, Hokan EVA-pohjaiselle vaahdolle sekä Asicsin TPA-vaahdolle.

Saucony käyttää osassa kenkämalleistaan Niken tavoin Peba-pohjaista välipohjavaahtoa.

Adidaksen käyttämä Continentalin ulkopohjamateriaali pitää luotettavasti myös sateella. Kuvassa Adidas Adizero Boston 9.

Pronaatiotuetut kengät ovat yhä harvinaisempia. Kuvassa Saucony Guide 14 miesten mallin tukipalikka.

Saucony räväyttää rohkeilla väriyhdistelmillään. Kuvassa Guide 14 naisten malli ja Ride 14 miesten malli.

Hoka One One Bondi 7:n (vas.) ulkopohjassa on runsaasti kulutuskestävää kumia, kun taas vauhdikkaampaan menoon sopivammassa Hoka One One Rincon 2:ssa (oik.) painotetaan keveyttä ja vahvaa kumia on vähemmän.

Perusvarmoja suorittajia…

Tämän vuoden ikävä ilmiö kenkien testaamisessa on ollut korona-ajan aiheuttamat viivästykset. Useampikin testissä mukana oleva kenkämerkki on viestinyt tuotannon ja kuljetusten viivästymisistä, ja tämä on osaltaan lyhentänyt testiaikaa ja vaikuttanut siihen, mitä malleja testiin on saatu.

Asics luottaa tuttuihin suosikkeihinsa. Viimevuotisilla malleillaan, Novablast ja Metaracer, se osoitti olevansa täysillä mukana kehityksessä. Tällä kertaatestikattaukseemme valikoituneet Kayano 27 ja Nimbus 23 edustavat puolestaan japanilaismerkin konservatiivista siipeä.

Adidaksen perusta on edelleen Boost-materiaali, eikä suotta. Vauhtitreenien ikisuosikki Boston 9:n ohella kokeilussamme on mainio Solarglide 3.

Suosituimpiin kenkämerkkeihin kuuluvalta New Balancelta testissä nähdään ylellistä vaimennusta tarjoava 1080 V11 sekä pronaatiotuettu 860 V11.

Brooksilta mukana on vahva perustossujen kaksikko. Glycerin GTS 19 -versio on tuettu ja Ghost 13 neutraali treenitossu. Ainakin toistaiseksi varsin marginaaliseksi Suomessa jääneen kiinalaismerkki 361°:n Stratan nelosversio on monella tavalla merkille ominainen tossu. Uutuusmalli Fierce puolestaan asettuu testimme hintahaarukan alapäähän.

Viime vuosina juoksukenkämarkkinoita perusteellisesti hämmentänyt Hoka One One on tätä nykyä juoksukenkäpuheissa jo vakiokalustoa. Jo viime keväänä ihastuttaneen Rinconin ohella se marssittaa testiimme tällä kertaa myös vahvasti vaimennetun Bondin. Suositun Cliftonin kasiversioon sekä hiilikuituiseen Carbon X2 -malliin palaamme tuonnempana.

…ja räväköitä avauksia

Ehkä näkyvin muutos tämän kevään testijoukossa on Puman paluu juoksuun muutaman vuoden hiljaisemman vaiheen jälkeen. Räväköiden värien lisäksi sisälökin näyttää lupaavalta – ainakin Velocity-malli aiheutti positiivisia väristyksiä testaajissamme. Hiilikuituvahvisteiseen Deviate-uutuuteen palaamme tulevissa numeroissamme.

Laadukkaista juoksukengistään tunnettu Saucony ei ole myöskään pitänyt kynttiläänsä vakan alla, mitä tulee kenkien ulkomuotoon. Päällisiin on räiskitty neonväriä ja rohkeita väriyhdistelmiä sen verran isolla kauhalla, että amerikkalaisbrändin jalkineet tuskin jäävät huomaamatta. Testiin saamamme takuuvarma Ride ja pronaatiotuettu Guide on laadukas kaksikko. Uudempaa suuntausta edustavia Endorphin-malliston kenkiä olemme esitelleet jo aiemmissa numeroissamme (Juoksija 8/2020 ja 2/2021).

Polkujuoksupuolen vahva peluri eli Salomon painottaa mallistossaan yhä enemmän maantiejuoksua. Ranskalaismerkki esittelee tutun Sonic 4 Balance -mallin ohella varsin taiteellisesti nimetyn Phantasm-uutuusmallinsa, joka edustaa koko testimme radikaaleinta antia.

Testin 2021 juoksukengät

361 Fierce

361 Fierce M 2

361°:N uutuusmalli on mutkaton edullisemman hintapisteen yleistossu. Juoksutuntuma jakoi mielipiteitä: osa piti tuntumaa pehmeänä ja miellyttävänä, osa taas kankeana ja raskaana. Istuvuudesta testaajat olivat yhtä mieltä. Nauhoitus ja iltti ovat toimivia ja miellyttäviä. Saumaton, pehmeä ja mukava päällinen keräsi kiitosta. Kovikkeella ympäröity kantakuppi piti kantapään tulevasti paikoillaan. Lesti on normaalilevyinen tai aavistuksen leveänpuoleinen.

Vaimennusta löytyy: osa kuvaili sitä pehmeäksi ja runsaaksi, toiset hieman elottomaksi. Kimmoisuutta kaipaisi enemmänkin, mutta peruslenkillä pärjää vähemmälläkin. Kenkä ei erityisesti ohjaa askelta.

Ulkopohjan suunnitteluerhe hämmästyttää. Pohjassa on paljon kapeita ja syviä rakoja, jotka keräävät ärsyttävästi sisäänsä pikkukiviä. Fierce sopii neutraalille askeltajalle peruslenkkeilyyn. Mukava ja aavistuksen epätyypillisen näköinen tossu voisi toimia vapaa-ajan jalkineenakin.

 • Paino 308 g (M: US 10), 244 g (N: US 7,5)
 • Droppi 8 mm
 • 110 €

+

Mukavuus, istuvuus, edullinen.

Ulkopohja kerää pikkukiviä, ominaisuudet eivät riitä vaativaan käyttöön.

361° Strata 4

361 Strata 4 M 3

STRATA on mukava peruslenkkari, joka tarjoaa sopivasti pehmeyttä, notkeutta ja kimmoisuutta. Tuntuma alustaan on vakaa ja luonteva. Eloisa päkiäosa ja suhteellisen hyvä rullaavuus tekevät siitä helposti juostavan.

Strata kuuluu valmistajan tuettujen jalkineiden kategoriaan, mutta testaajamme kokivat tukiominaisuudet varsin mietoina.

Lesti on leveydeltään keskitasoa ja kenkä istuu jalkaan miellyttävästi ja tukevasti. Varsin fiksun Morphit-systeemin avulla nauhoitus sujuu tarkasti, ja tuhdit nauhat täydentävät toimivan nauhoituksen. Varsin tanakka iltti tosin jakoi testaajien mielipiteet.

Melko jämäkkä vaimennus on riittävän pehmeä pitkänkin lenkin taivaltamiseen, ja kimmoisuuskin on kohtuullista. Strata 4 ei säteile ulkonäöllään, mutta neutraalijalkaiselle tai lievää pronaatiotukea kaipaavalle kuntojuoksijalle se on mukava ja luotettava tossu perusharjoitteluun.

 • Paino 332 g, (M: US 9,5)
 • Droppi 8 mm
 • 160 €

+

Mukavuus, istuvuus, tasapainoinen kokonaisuus.

Melko lievä tuki vahvaa pronaatiotukea kaipaavalle.

Adidas Boston 9

Adidas Boston

Adidas Boston 9 W

AKTIIVIHARRASTAJIEN luottokenkä Boston keräsi jälleen testaajien kehut. Erinomaisen tarkka juoksutuntuma sekä napakka ja tunnokas vaimennus tekevät siitä loistavan vauhtitossun monelle.

Istuvuus on hyvä, ja päällisen ohut materiaali sopii muutenkin kevytrakenteiseen tossuun. Kantakuppi istuu mataluudestaan huolimatta hyvin, ja iltti ja nauhoitus toimivat varmasti. Lesti on kapealle jalalle passeli, mutta leveämmälle jalalle voi tehdä tiukkaa.

Vaimennus on hyvään kimmoisuuteen ja tarkkaan tuntumaan suhteutettuna melko pehmeä ja miellyttävä. Raskastekoisemmalle käyttäjälle vaimennus ei riitä pidemmille lenkeille. Boston antaa jalan työskennellä luontaisella tavalla.

Boston sopii kokeneelle ja suhteellisen kevytrakenteiselle juoksijalle monipuoliseen käyttöön, sillä ominaisuudet riittävät kovimmista vauhtitreeneistä aina pitkille lenkeille. Kuntojuoksijalle tämä neutraalin askeltajan tossu on varma valinta vauhtitreeneihin ja kisoihin.

 • Paino 235 g (M: US 9,5), 203 g (N: US 7,5)
 • Droppi 10 mm
 • 150 €

+

Rullaavuus, juoksutuntuma, hyvä yhdistelmä vaimennusta ja kimmoisuutta, monipuolisuus.

Kapeahko lesti ei sovi kaikille.

Adidas Solarglide 3 M

Adidas-Solarglide M 2

Adidas Solarglide W

PEHMEÄN mukava Solarglide on vakaa ja mutkaton harjoitustossu. Varsin kivasti kannalta päkiälle rullaava kenkä sopii etenkin rauhallisten treenien nautiskeluun. Istuvuus keräsi kehuja. Materiaalit ovat miellyttäviä, ja leveä ja pehmeä iltti sitoo toimivan nauhoituksen kanssa jalan mukavasti kenkään. Tuhdisti pehmustettu kantaosa on tukeva ja mukava. Lestin leveys sopii normaalilevyiseen jalkaan, ja etuosassa varpaille on hyvin tilaa.

Vaimennuksen yleistuntuma on pehmeä, ja Boost-välipohjamateriaalia on useimpien makuun hyvinkin riittävästi. Kevyt tai erityisen kimmoisa tämä ei ole, joten vauhtihulluttelut kannattaa jättää tällä väliin. Kengästä on olemassa myös tuetumpi ST-versio.

Ulkopohjan Continentalin kumi-hiilikuituseos pitää totutun hyvin. Solarglide on pehmeää vaimennusta arvostavan neutraalin askeltajan mukava perustreenitossu. Testaamamme M-versio on valmistettu kierrätysmateriaaleista.

 • Paino 315 g (M: US 9,5), 265 g (N: US 7)
 • Droppi 10 mm
 • 150 €

+

Mukava vaimennus, istuvuus, helppo juostavuus.

Melko painava, ominaisuudet sopivat vain rauhalliseen menoon.

ASICS Gel-Kayano 27

Asics Kayano M

Pronaatiotuetun Kayanon juoksutuntuma on kengän painoon ja tukiominaisuuksiin nähden varsin mainio. Vaikka yleistuntuma on hieman raskassoutuinen, taipuisan päkiäosan ansiosta askel pyörähtää luontevasti eteenpäin.

Istuvuus on taattua Asicsia, ei herätä suuria tunteita, mutta mitään vikaakaan on hankala löytää. Perusvarman nauhoituksen, laadukkaan ja miellyttävän päällisen sekä jämerän kantakupin ansioista jalka pysyy kuin liimattuna kengässä – vieläpä mukavasti. Lesti on normaalilevyiselle jalalle passeli. Etuosassa varpaille on riittävästi tilaa.

Vaimennus ei lopu kesken, ja se on luonteeltaan melko napakkaa. Kimmoisuutta on varsin niukasti. Tukiominaisuudet tuntuvat, Kayano ohjaa ja vakauttaa askelta. Neutraalisti askeltavat eivät kuitenkaan kokeneet tukea häiritsevät voimakkaana. Kayano sopii kannan kautta askeltavalle, pronaatiotukea tarvitsevalle juoksijalle kilometrien nielemiseen. Omimmillaan se on pitkillä lenkeillä.

 • Paino 327 g (M: US 10)
 • Droppi 10 mm
 • 180 €

+

Hyvä juostavuus, vaimennus, istuvuus, laadukas kokonaisuus.

Painava, kovanpuoleinen vaimennus ei ehkä miellytä mukavuutta etsiviä.

Asics Gel-Nimbus 23

Asics Gel-Nimbus 23 M

2021 juoksukengät

NIMBUS on runsaasti vaimennettu harjoituskenkä kovaan käyttöön. Se rullaa luontevasti kannalta melko taipuisalle päkiäosalle.

Istuvuus on merkille ominaisesti takuuvarmaa laatua. Pehmustettu kantaosa istuu mukavan tukevasti. Korkealaatuinen päällinen muotoutuu jalan ympärille napakasti. Pehmustettu iltti ja nauhoitus eivät jätä toivomisen varaa. Lesti sopii normaalilevyiseen jalkaan – ja aavistuksen leveäjalkaisellekin.

Vaimennusta on ruhtinaallisesti ja se on esimerkiksi Kayanoon verrattuna pehmeämpi. Kimmoisuutta on käyttötarkoitukseen riittävästi. Neutraaliin askellukseen tarkoitettu tossu on yleistuntumaltaan vakaa ja tukeva.

Nimbus sopii kuntojuoksijan ”työkengäksi”, eikä sen kanssa jää pulaan isoillakaan kilometrimäärillä. Parhaimmillaan se on perusvauhdeissa, mutta kohtuullisen hyvän rullaavuuden ja eloisan iskunvaimennuksen ansiosta satunnaiset kovavauhtisemmatkin treenit sujuvat mukisematta.

 • Paino 336 g (M: US 10), 268 g (N: US 7,5)
 • Droppi 10 mm
 • 180 €

+

Istuvuus, runsas vaimennus, laadukas kokonaisuus.

Paino.

Brooks Ghost 13

2021 juoksukengät

2021 juoksukengät

GHOST on laadukas harjoituskenkä, joka sopii monelle. Miellyttävä yleistuntuma, kohtuullisen hyvä rullaavuus ja sopivan pehmeä vaimennus takaavat helpon juostavuude.

Testaajat ylistivät istuvuutta. Päällinen on pehmeä, miellyttävä ja sopivan joustava. Muhkea iltti ja toimiva nauhoitus viimeistelevät loistavan istuvuuden. Lestin leveys on keskitasoa, mutta voi sopia hieman leveämpäänkin jalkaan.

Ghost on kauttaaltaan hyvin vaimennettu. Vaimennus on suhteellisen pehmeä. Se ei kuitenkaan upota, vaan riittävä kimmoisuus tekee askelluksesta eloisan. Kenkä ei erityisesti ohjaa askelta, mutta juoksutuntuma on vakaa.

Neutraalille askeltajalle sopiva Ghost on positiivisella tavalla peruslenkkari. Se ei räisky eikä koreile erikoisuuksillaan, mutta täyttää kirkkaasti erinomaisen treenikengän vaatimukset. Laadukasta ja mukavasti vaimennettua treenikenkää etsivä saa tämän kengän kyydissä taatusti paljon mukavia kilometrejä.

 • Paino 294 g (M: US 10), 244 g (N: US 8)
 • Droppi 12 mm
 • 160 €

+

Mukavuus, istuvuus, laadukas vaimennus, vahva ja toimiva kokonaisuus.

Ei mainittavia heikkouksia.

Brooks Glycerin GTS 19

Brooks Glycerin GTS 19

2021 juoksukengät

GLYCERININ pronaatiotuettu GTS-versio on helposti juostava, rullaava ja mukavaa vaimennusta tarjoava harjoitustossu.

Istuvuus on taattua Brooksia eli erinomainen. Kantapää pysyy hyvin paikoillaan pehmustetun kantaosan uumenissa. Iltti on pehmeä ja mainiosti muotoiltu, ja päällinen on sekä tukeva että miellyttävä. Kenkä istuu keskiosastaan upeasti ja varvastilaa on tarpeeksi.

Uusi välipohjamateriaali yhdistää varsin pehmeän vaimennuksen mainioon kimmoisuuteen. Vaimennuksen runsaus riittää pitkille lenkeille.

GTS-versio antaa tukea tarvitseville sopivassa määrin ohjausta. Se vakauttaa askelta kuitenkin niin hienovaraisesti, että se voi sopia myös neutraalin askeltajan käyttöön. Glycerinistä on luonnollisesti edelleen saatavilla neutraali perusmalli.

Glycerin sopii monipuoliseksi peruslenkkien kengäksi laajalle käyttäjäjoukolle. Kovimpia kisavauhteja lukuun ottamatta sillä hoituu myös hieman vauhdikkaampi harjoittelu.

 • Paino 307 g (M: US 10), 260 g (N: US 8)
 • Droppi 10 mm
 • 180 €

+

Vaimennus, istuvuus, rullaavuus, monelle sopivat tukiominaisuudet, tasapainoinen kokonaisuus.

Ei merkittäviä heikkouksia.

Hoka One One Bondi 7

Hoka One One Bondi 7

2021 juoksukengät

BONDI on Hoka One Onen malliston eniten vaimennettu kenkä. Juoksutuntuma on ylenpalttisen pehmeyden sijaan enemmänkin ryhdikäs, jämäkän tukeva ja sangen rullaava. Tuntuma alustaan on paksun pohjan takia etäinen.

Istuvuus on Hokalle ominainen. Iltti on hyvin muotoiltu ja perustoimivan nauhoituksen avulla kengän saa keskiosasta istumaan sopivan napakasti. Jalka uppoaa Bondiin syvälle, ja kantaosan hyvin pehmustettu reuna saattaa olla joillekin liian korkea. Testaamamme melko kapealestisen perusmallin lisäksi Bondista on olemassa myös leveämpiä versioita.

Vaimennuksen tuntuma yllättää napakkuudellaan. Iskunvaimennusta on totisesti riittävästi pitkiinkin taipaleisiin, mutta vaimennuksen luonne sopii rauhallisen menon lisäksi myös vauhdikkaaseen treeniin. Varsin kiertojäykkä kenkä tarjoaa vakaita askelia.

Bondi sopii runsasta ja melko napakkaa vaimennusta arvostavalle kuntojuoksijalle monipuoliseksi treenikengäksi.

 • Paino 329 g (M: US 10), 250 g (N: US 7,5)
 • Droppi 4 mm
 • 150 €

+

Jämäkkyys, vaimennus, rullaavuus.

Kantaosan reuna voi hangata kehräsluuta.

Hoka One One Rincon 2

2021 juoksukengät

2021 juoksukengät

KEPEÄ ja rullaava Rincon on monikäyttöinen treenikenkä. Istuvuuden suhteen kaikki on kunnossa. Perinteinen iltti ja kengän luonteeseen sopiva kevyt päällinen pitävät jalan tiiviisti paikallaan. Lesti on normaalilevyiselle tai kapeahkolle jalalle sopiva. Kantaosassa on pukemista helpottava lenkki.

Iskunvaimennusta on useimpaan käyttötarkoitukseen riittävästi ja se on varsin napakkaa sorttia. Kimmoisuutta voisi olla enemmänkin, mutta perusharjoitteluun sitä on riittävästi. Kengän paino huomioiden vaimennus on laadukas.

Varsin kiertojäykkä ja leveä kenkä antaa tunteen vakaasta askelluksesta. Ulkopohjan ulkoreunaan tuli näkyvää kulumaa yllättävän nopeasti. Punavalkoisen naisten mallin ulkoasu on raikas.

Neutraalille askeltajalle sopiva Rincon menisi painonsapuolesta kisakenkänäkin, ja siihen se toki sopiikin monelle. Ominaisuudet puoltavat myös monipuolista treenikäyttöä, ja Rinconilla juoksee ilomielin pidempääkin siivua.

 • 232 g (M: US 10), 184 g (N: US 7,5)
 • Droppi 5 mm
 • 120 €

+

Kepeä juoksutuntuma, monipuolisuus, rullaavuus, hinta-laatusuhde.

Kapea lesti ei sovi kaikille, ulkopohjan kulutuskestävyys?

New Balance 860 V11

2021 juoksukengät

NEW BALANCEN pronaatiotuetulla kengällä tuntuma alustaan on varsin läheinen. Yleisfiilis yhdistelee kepeyttä, jämäkkyyttä ja rullaavuutta. Kantaosan muotoilu herättää epäilyksiä, mutta juostaessa se kuitenkin pitää jalan tukevasti paikoillaan. Sopivasti pehmustettu iltti on esimerkillisen toimiva. Päällisen materiaali on jämäkkää ja tiheän nauhoituksen avulla kengän keskiosan istuvuuden voi säätää tarkasti.

Vaimennusta löytyy riittävästi peruslenkkeilyyn, mutta se on aavistuksen kovahkoa eikä erityisen kimmoisaa. Tukea se tarjoaa sitä kaipaaville riittävästi, mutta neutraalille askeltajalle tuki lienee turhan voimakas. Ulkonäkö ei herätä erityistä kiinnostusta.

860 ei erotu joukosta, mutta tekee oikein hyvin sen mihin se on tarkoitettu. Se voi olla mainio valinta pronaatiotukea tarvitsevalle ja napakasta vaimennuksesta pitävälle juoksijalle

 • Paino 316 g (M: US 9,5), 258 g (N: US 7,5)
 • Droppi 10 mm
 • 150 €

+

Rullaavuus, onnistunut kantarakenne, luonteva tuntuma alustaan.

Vaatimaton ulkonäkö.

New Balance 1080 V11

New Balance 1080 V11

New Balance 1080 V11

YLELLISEN pehmeästi vaimennettu 1080 on mukavuutta arvostavan juoksijan kenkä, etenkin rauhalliseen menoon. Juoksutuntuma yllättää kepeydellään ja melko hyvällä rullaavuudellaan.

Päällisen materiaali on neulosmaista, joustavaa ja hengittävää. Se istuu etuosasta napakasti, mutta ei kuitenkaan tunnu varpaiden ympärillä ahdistavalta. Kantaosan muotoilu houkuttelee sitomaan nauhat aavistuksen tavanomaista tiukemmalle, ja sillä konstilla kantapää pysyykin juostessa paikoillaan.

Massiivinen ja pehmeä vaimennus riittää vaativallekin mukavuuden etsijälle. Askel painuu melko syvälle ”pohjaan”, mutta pehmeyden lisäksi mukana on myös riittävästi kimmoisuutta. Viimeistellyn oloinen laatutuote erottuu massasta myös riittävän kiinnostavalla ulkonäöllään.

Runsasta ja mukavaa vaimennusta etsivälle neutraalille askeltajalle 1080 voi olla passeli valinta.

 • Paino 273 g (M: US 9,5), 220 g (N: US 7,5)
 • Droppi 8 mm
 • 170 €

+

Ylellinen vaimennus, mukavuus, kepeä juoksutuntuma.

Kannan istuvuus ei välttämättä sovi kaikille.

Puma Liberate NITRO

LIBERATE antaa jalalle nimensä mukaan vapauden. Kiertolöysä ja kevyt tossu antaa jalan toimia luontaisesti, eikä joustavan pehmeä kenkä anna juuri mitään tukea jalalle. Juoksutuntuma on kepeä ja hyvin rullaava.

Istuvuus on varsin ohuesta päällisen materiaalista huolimatta erinomainen. Osalla testaajista oli kuitenkin ongelmia kantaosan kanssa, sillä se hankasi voimakkaasti akillesjänteen kohdalta. Osalla taas ongelmia ei ollut. Päkiän istuvuus, nauhoitus ja ohut iltti keräsivät kiitoksia.

Joustava, mukava ja kimmoisa vaimennus oli testaajien mieleen. Kannassa vaimennusta on reilusti, mutta päkiäosassa niukahko vaimennus saattaa pidemmillä taipaleilla häiritä.

Liberate sopii neutraalisti askeltavalle ja tervejalkaiselle kuntojuoksijalle vauhtitreeneihin ja lyhyempien matkojen kisakengäksi. Kokeneelle ja vauhdikkaalle juoksijalle se voisi sopia monipuolisempaan harjoituskäyttöön

 • Paino 210 g (M: US 11)
 • Droppi 8 mm
 • 140 €

+

Keveys, kimmoisa vaimennus.

Kantaosan hiertäminen, liian kiertolöysä monille.

Puma Velocity NITRO

2021 juoksukengät

PUMAN perustreenikengässä mikään ominaisuus ei erityisesti nouse esiin, mutta kokonaisuus on hallittu. Vakaa ja melko pehmeää vaimennusta tarjoavan Velocityn juoksutuntuma on mukava ja mutkaton.

Istuvuus ei kerännyt leveähkön lestin takia pelkkiä kehuja, toisaalta osa testaajista piti kantaosan istuvuutta hyvänä. Nauhoitusta ja ohuehkoa ilttiä pidettiin pääsääntöisesti onnistuneina.

Nitro Foam -välipohjamateriaali tuottaa joustavan ja sopivan muhevan vaimennuksen. Painoon suhteutettuna vaimennusta on runsaasti, ja useimmat testaajat pitivät myös kimmoisuutta varsin hyvänä. Räväkkä väri peittää alleen varsin tavanomaisen ulkoasun. Kannan ja etuosan heijastimista plussaa.

Neutraalille askeleelle sopiva tossu on parhaimmillaan miellyttävää ja kohtuullisen runsasta vaimennusta etsivän juoksijan harjoituskenkänä. Peruslenkkien ja pitkisten ohella tällä sujuu hyvän kimmoisuuden ansiosta myös vauhdikkaammatkin harjoitukset.

 • Paino 294 g (M: US 11), 228 g (N: US 7)
 • Droppi 8 mm
 • 140 €

+

Laajaa käyttäjäkuntaa miellyttävä vaimennus, hyvin pitävä ulkopohja.

Istuvuus ei paras mahdollinen, vaatimaton ulkonäkö.

Salomon Phantasm

Salomon Phantasm

SALOMONIN uutuus on minimalistinen kisakenkä. Tuntuma alustaan on erinomainen ja yleisfiilis on kepeä, napakka ja nopea. Istuvuuden osalta ulkonäkö onneksi pettää. Löysähkö ja osin läpikuultava päällisen materiaali ei silmämääräisesti vaikuta tukevalta, mutta testaajien mukaan istuvuus on moitteeton. Myös kantapää pysyy hienosti paikallaan, eikä potentiaalisia hiertymiskohtia havaittu.

Iskunvaimennus on kova tai lähes olematon. Kimmoisuuskin jää vähäiseksi. Osa testaajista piti Phantasmia yksiselitteisesti nopeana, mutta osanmukaan välipohjan jähmeys heikentää rullaavuutta. Jalka saa tehdä luonnollista työtä tämä kengän sisällä, sillä erityistä tukea tai ohjaavuutta se ei tarjoa.

Ärhäkkään vauhdikas ulkonäkö ei jää huomaamatta, tämä todella erottuu massasta.

Minimalistista ja kevyttä kisakenkää hakevalle Phantasm voi olla mielenkiintoinen vaihtoehto. Perustreeniin se sopii hyvin vähäisen vaimennuksen vuoksi vain kilpajuoksijoille tai kokeneille kilpakuntoilijoille.

 • Paino 207 g (US 10), 175 g (US 7,5) unisex
 • Droppi 6 mm
 • 180 €

+

Keveys, istuvuus, tuntuma alustaan, vauhdikas ulkonäkö.

Kova vaimennus, erikoiskenkä ei sovi monelle.

Salomon Sonic 4 Balance

2021 juoksukengät

2021 juoksukengät

NEUTRAALILLE askeltajalle sopiva Sonic 4 Balance on grammojensa puolesta varsin kevyt harjoituskenkä. Paino ei kuitenkaan välity juoksutuntumaan, sillä jähmeä ja eloton välipohja tekee yleisfiiliksestä raskaan. Jäykällä kengällä askeleen rullaus on työlästä.

Lesti on varsin tilava. Osa testaajista sai kantapään istumaan mainiosti, toisille taas kantakuppi oli turhan väljä. Kärkiosassa on tilaa leveämmällekin jalalle. Ohut ja lyhyt iltti vaatii hieman asettelua, mutta hyvien nauhojen avulla keskiosan saa istumaan suhteellisen mukavasti.

Iskunvaimennusta kuvailtiin kovaksi ja jähmeäksi, ja kimmoisuus jää vähäiseksi. Kenkä ei ohjaa askelta, mutta leveä pohja antaa askeleelle vakautta.

Miesten sininen tossu on hyvinkin hillitty, mutta naisten vaaleanturkoosia kehaistiin upeaksi.

Sonic 4 Balancen mikään ominaisuus ei nouse myönteisessä mielessä esiin, joten kokonaisuus jää tasapaksuksi.

 • Paino 285 g (M: US 10), 239 g (N US 7,5)
 • Droppi 8 mm
 • 140 €

+

Kohtuullinen istuvuus, riittävän leveä sitä kaipaaville, ulkonäkö.

Jäykkä ja eloton juoksutuntuma, kova vaimennus.

Saucony Guide 14

Saucony Guide 14

Saucony Guide 14

PRONAATIOTUETTU Guide on laadukas harjoitustossu. Se rullaa mukavasti ja yllättää juoksutuntuman kepeydellä.

Päällinen on miellyttävä. Pehmeä iltti, paksut nauhat ja pehmustettu kantaosa tuovat mukavuutta, mutta osa testaajista olisi kaivannut kantaosaan lisää tukevuutta.

Vaimennus on mukava ja jopa ylellisen pehmeä, mutta siitä löytyy myös ripaus kimmoisuutta. Osaa testaajista se houkutteli jopa vauhdikkaampaankin menoon. Pronaatiotuki on tuntuva, joten Guide tukee ja vakauttaa askelta melko voimakkaasti.

Kenkään on sekoiteltu värikartalta sävyjä varsin railakkaasti mustasta aina neonvihreään asti – rohkea ratkaisu jakaa mielipiteitä.

Guide sopii kaiken tasoisille pronaatiotukea kaipaaville juoksijoille treenikengäksi. Parhaimmillaan se on perusharjoittelussa ja pitkillä lenkeillä. Se tarjoaa tasapainoisen kokonaisuuden korkealaatuisia ominaisuuksia – ja käyttäjälleen paljon nautinnollisia kilometrejä.

 • Paino 314 g (M: US 9,5 277 g (N: US 8,5)
 • Droppi 8 mm
 • 150 €

+

Mukava ja runsas vaimennus, rullaa hyvin, antaa tukea sitä tarvitseville.

Kantaosa voisi istua napakammin.

Saucony Ride 14

2021 juoksukengät

2021 juoksukengät

LUOTETTAVA työhevonen Ride ei petä – se tarjoaa vakaata ja nautittavaa menoa kilometristä toiseen. Testaajamme kehuivat yksimielisesti mukavuutta, päällisen laadukkaita materiaaleja ja erinomaista istuvuutta. Kantakuppi pitää jalan tiiviisti paikallaan ja ylellisen pehmeä iltti ja toimiva nauhoitus varmistavat kiitettävän istuvuuden.

PWRRun-välipohjamateriaali yhdistää runsaan, mutta napakan vaimennuksen varsin hyvään kimmoisuuteen. Iskunvaimennus riittää mainiosti pitkiin lenkkeihin kovilla alustoilla, myös voimakkaasti kannan kautta askeltavalle. Ride rullaa useimpien testaajien mielestä vähintäänkin kohtuullisesti, mutta osa piti sitä liian kömpelönä vauhtihurjasteluihin.

Hulvattomat värit jakavat mielipiteitä rankasti: ”marjapuuron väri on herkullinen kuin karkki”, naistestaajamme luonnehti.

Neutraalille askeltajalle se on laadukas treenikenkä perusharjoitteluun ja pitkille lenkeille.

 • Paino 298 g (M: US 10), 256 g (N: US 8,5)
 • Droppi 8 mm
 • 150 €

+

Istuvuus, vaimennus, miellyttävä juoksutuntuma, sopii laajalle käyttäjäjoukolle, laadukas kokonaisuus.

Aavistuksen kankea vauhtitreeneihin.

 

Teksti Pena Rekiranta ja Mika Flink Kuvat Ari J. Hyytiäinen

Lue myös Pitkän juoksuretken juhdat – juoksureput testissä

Juoksija 3/2021

Vastaa