Satu Lipiäinen – Lappeenrannasta Spartaan

Lukulistalle
ClosePlease login

Satu Lipiäinen on noussut ultrajuoksussa kansainvälisen tason tekijäksi. Suorapuheinen ja määrätietoinen juoksija tähyää diplomi-insinöörin suunnitelmallisuudella yhä korkeampiin tavoitteisiin.

Joskus urheilu yllättää. – Kaksi vuotta sitten vielä mietin, että en tule koskaan ylittämään 130 kilometriä. Näin kertoo ultrajuoksija Satu Lipiäinen, kun tiedustelen häneltä juoksu-uran tähänastisia kohokohtia.

Kommentillaan Lipiäinen viittaa viime marraskuuhun, jolloin hän kirjautti Joensuu Night Runissa uuden 12 tunnin Suomen ennätyksen 140,920 km. Tulos oli suoritushetkellä maailman kärkitulos. Hallissa juostuista tuloksista se on epävirallinen ME.

Puolen vuorokauden SE ja aiemmin kaudella juostu 100 kilometrin uusi ennätys 7.51.02 ovat aiheuttaneet Lipiäiselle omituisen ongelman.

– Minulla on tavoitteiden hakuvaihe menossa. Kahdeksan tunnin alitus ja 140 kilometrin ylitys olivat isoja tavoitteita, joita olin varautunut jahtaamaan vielä monta vuotta, ja ne menivätkin jo viime vuonna. Haluan juosta joskus Ateenasta Spartaan, muuta en vielä varmasti tiedä, Lipiäinen kertoo.

Ultrajuoksun myyttisimpään kilpailuun Spartathloniin Lipiäisellä ei tosin ole vielä mikään hoppu, sillä juuri 26 vuotta täyttäneen juoksijan ultra-ura on vasta alussa.

Nuorempana monipuolisesti yleisurheilua harrastanut Lipiäinen (os. Kähkönen) suhtautuu myös raikkaan analyyttisesti oman lajinsa asemaan niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

– Ultrajuoksulla on hankala tilanne, se keikkuu extreme-seikkailun ja urheilun välillä. Se on urheilun näkökulmasta keskeneräinen laji, mutta arvostus on nousussa ja se on menossa kohti virallisempaa urheilulajia, hän sanoo.

Hän haluaisi nähdä ultrajuoksun ympärillä myös monipuolisempaa keskustelua.

– Haluaisin, että laji menisi pois siitä, että pisin matka on aina paras. Että huomattaisiin, että joku voi myös viilata lyhyempien matkojen aikoja paremmiksi, hän sanoo.

Pitkä tie ultrille

Useimmat ultrajuoksijat siirtyvät pisimmille matkoille hieman myöhemmällä iällä, kun puolimaratonit ja maratonit on kaluttu loppuun. Satu Lipiäisen tausta on lajiin poikkeuksellinen, sillä hän on ollut verrattain vähän aikaa sitten ratajuoksija. Hän osallistui Kalevan kisoissa 3 000 metrin esteisiin jo 15-vuotiaana ja on kilpaillut esteissä SM-kisoissa neljästi. Maratontulos 2.58 syntyi vuonna 2017, 21-vuotiaana, ja pitkät juoksumatkat ovat kiehtoneet jo pitkään.

– Ultrajuoksu on kiinnostanut jo 10-vuotiaasta alkaen, kun minulle selvisi mikä on Spartathlon. Ajatus on aina ollut, että aloitan ratajuoksu-uran jälkeen ultrajuoksun, se kun ei ole oikein sosiaalisesti hyväksyttävä laji juniorille, Lipiäinen sanoo.

Vaikka tulosten valossa Lipiäisen ultra-ura saattaa näyttää yhdeltä nousukiidolta, hän on kokenut kestävyysurheilun kipeitä puolia jo varhain.

– 16-vuotiaana (2012) tuli penikkavaivoja ja vedin korvaavilla harjoituksilla itseni ylikuntoon. Siinä meni neljä vuotta, hän kertoo suorasukaisesti.

Vuoden 2016 kunto oli sellainen, että ensimmäinen ultrakokeilu oli mahdollinen. Hän kilpaili kolmen hengen joukkueessa Joensuu Night Runin 12h-kilpailussa ja juoksi kisan aikana noin 60 km. Muut joukkueessa olivat oma aviomies Kalle Lipiäinen ja Alisa Vainio.

– Siitä se ultrajuoksu alkoi. Seuraavana kesänä juoksin ensimmäisen 100 kilometrin kisani.

Ei pitkälle hitaalle

Satu Lipiäisen yleisurheilutausta vaikuttaa edelleen itse itseään valmentavan juoksijan harjoitteluun. Hän kuvailee treenaamistaan ”maratoonarin harjoitteluksi, mutta pitkät lenkit ovat pidempiä”.

– Yritän huolehtia monipuolisuudesta treenissä. Monet ultraajat juoksevat paljon, eikä laatua mietitä. Viikoittaiset vauhtitreenit ovat tärkeitä. Yritän käydä myös 2–3 kertaa viikossa salilla, ja teen myös loikkia ja liikkuvuutta. Jos minulla ei olisi yleisurheilutaustaa, olisin ehkä vain keskittynyt juoksemaan peruskestävyysvauhtia, Lipiäinen sanoo.

Hän tähtää harjoittelussaan aina tiettyyn kilpailuun, jolloin treeneissä huomioidaan tavoitekilpailun vauhti ja juoksualusta. Voimaharjoittelu on oleellinen osa kokonaisuutta.

Satu Lipiäinen

Voimaharjoittelu on oleellinen osa Satu Lipiäisen harjoittelua. Tilavalle kuntosalille on matkaa kotoa vain 500 metriä.

– Voimaharjoittelusta on hyötyä ultrassa, koska kokonaisvaltainen kunto on tärkeää rajussa lajissa. Jalkani ovat kestäneet ja olen pystynyt tekemään kaiken harjoittelun juoksemalla. Tunnen myös, että voimaharjoittelun myötä yläselkäkipuni hävisivät, Lipiäinen luettelee.

Treenien piristykset ovat joskus hyvin epätyypillisiä ultrajuoksijalle.

– Kesällä teen kentällä usein aitakävelyjä. Joskus juoksen myös 60 metrin vetoja, että jää joku muistijälki, että on joskus juossut kovempaakin, hän naureskelee

Lipiäisen repertuaariin kuuluu myös rypäsharjoittelu, jolloin hän saattaa juosta pitkän lenkin kolmena peräkkäisenä päivänä.

Pitkien lenkkien toteutustapa Lipiäisellä on tavanomaisesta kestävyysharjoittelusta poikkeava.

– Juoksen tavallaan pitkät lenkit kovaa, mikä ei ole ihan perinteistä. Pyrin juoksemaan tavoitekisavauhtia. Se on minulle kontrolloitu treeni, ja teen sen paikassa, jossa ei ole liikennevaloja eikä tule häiriöitä. Se ei ole mitään kaverin kanssa höntsäilyä, hän linjaa.

Onnistuneen kilpailukauden tulokset ovat näkyneet myös treenivauhtien roimassa kehityksessä.

– Joskus oli tavoitteena, että juoksisin PK2-lenkit 5.00/km-vauhdeilla, mutta viime kesänä ne menivät helpossa maastossa 4.30/km-vauhdilla. Se tuo hyvää reserviä ultrakisavauhtiin, Lipiäinen kuvailee.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Lipiäisen 100 km:n ennätysjuoksussa keskivauhti on noin 4.43/km.

Tutkijan elämää

Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta energiatekniikan diplomi-insinööriksi valmistunut Lipiäinen harjoittelee talvisin pääasiassa sisätiloissa. Opiskelut ja juoksutreenit ovat kuuluneet yllättävänkin läheisesti yhteen.

– Juoksen talvella käytännössä kaikki tehotreenit juoksumatolla. Talvella teen ehkä kaksi lenkkiä viikossa ulkona. Käytännössä suoritin maisterin opinnot niin, että luin kaikki luennot matolla. Ehkä olen vähän levoton sielu. Jos luentokalvot ovat isoa tekstiä, lukeminen onnistuu, Lipiäinen sanoo.

Uusien tavoitteiden hakemisen lisäksi Lipiäisen harjoittelusta on puuttunut selkeä tavoitekilpailu, koska kiihtyneen koronapandemian takia talvelle suunniteltuja hallikisoja on peruttu. Huhtikuussa juostaan ulkona ainakin Kaarinassa, ja samalle päivälle Lipiäinen on saanut mielenkiintoisen tarjouksen.

– Sain kutsun Puolan mestaruuskisoihin. Ultrajuoksu on Puolassa aika iso juttu, ja on hienoa huomata, että tulokseni on huomattu myös kansainvälisesti.

Loppukaudesta hän suunnittelee juoksevansa ensimmäisissä virallisissa ultrajuoksun SM-kilpailuissa sekä elokuussa Saksassa järjestettävissä MM-kisoissa.

Tällä hetkellä Satu Lipiäinen tekee kolmatta vuotta väitöskirjaansa metsäteollisuuden energiankäytöstä ja hiilidioksidipäästöistä. Yliopistolla tutkijana työskentely ja urheilu näyttävät olevan sen verran sopivassa tasapainossa, ettei Lipiäinen ole vakavasti harkinnut täysipäiväiseksi urheilijaksi ryhtymistä.

– Tykkään työstäni, ja jos hyppäsin pois siitä, niin elämän toinen intohimo jäisi pois. Rahaa pitää tulla jostain, ja urheilun rahoittamiseksi minulle on helpompi tehdä työtä mitä osaan kuin yrittää pyörittää suuria ja monimutkaisia yhteistyösopimuksia. Se ei tuntuisi omalta, mutta ei mitään pois heiltä, joille se sopii. Mutta itselleni se tuntuisi stressaavalta. Voisin kenties tehdä hieman lyhyempää työpäivää jatkossa, Lipiäinen kertoo.

”Lappeenrannassa on hyviä lenkkeilymaastoja, ja käyn usein Alisa Vainion kanssa lenkillä. Kun hän juoksee kovaa, niin minä pysyn kaukana, ja kun minä juoksen pitkää, Alisa ei ole mukana.”

Henkeen ja vereen juoksija

Lipiäinen myöntää, että työuraan liittyvät tavoitteet ovat nyt taustalla, ja panostus urheiluun on elämässä hyvin olennaisessa osassa.

– Olen elänyt ja hengittänyt juoksua 7-vuotiaasta asti. Tällä hetkellä on tosi kiehtovaa tehdä itselle ohjelmia ja katsoa mihin ne johtavat. Juokseminen tuo paljon sisältöä elämään ja lajissa on mukana paljon samanhenkistä porukkaa. Ultraihmisiä näkee vain kolme kertaa vuodessa kisoissa, mutta somessa jaetaan kokemuksia. Mukana on myös sellaista kieroa ultrajuoksijoiden huumoria, Lipiäinen kertoo.

Myös aviomies Kalle Lipiäinen on vahvasti mukana vaimonsa juoksemisessa. Yleisurheilutaustaa Kallelta on 400 ja 800 metrin matkoilta. Satu Lipiäisen mukaan puoliso on usein lenkeillä mukana pyörällä tai seuraa harjoittelua juoksumaton vieressä. Tärkein tehtävä on kuitenkin kisahuoltajan rooli.

– Etenkin 12 tunnin kisassa huollon pitää toimia, koska en välttämättä pysähdy kisan aikana kertaakaan. Yökisat ovat hankalia huoltajalle. Olen joskus saanut olla potkimassa Kallea pöydän alta nukkumasta, Satu Lipiäinen sanoo.

Tervettä urheilua?

Satu Lipiäinen herätteli jokin aika sitten keskustelua omissa somekanavissaan paljon puhutusta aiheesta – kestävyysurheilijoiden syömisestä sekä urheilijoiden painoon ja ulkonäköön liittyvästä kommentoinnista.

– Valmentajat ja katsojat huutelevat jonkun painosta. Sitä tapahtuu paljon, ja se ei ole ok. Jossain kommenteissa puututaan toisten syömisiin, vaikka ei tiedetä asiasta mitään, Lipiäinen sanoo.

Hänen mukaansa kestävyyspiireissä puhutaan paljon mitä ei saisi syödä, mutta ei sanota mitä pitäisi syödä. Urheilulukiossa hän kertoo saaneensa oppia, että voi syödä mitä vaan koska urheilee.

– Moni kestävyysjuoksijatyttö on aika perfektionisti. Jos heillä olisi se terveellinen tavoite, mihin pyrkiä, niin ehkä se perfektionismi purkautuisi siihen, että tavoiteltaisiin sitä mahdollisimman hyvin kehittymistä tukevaa ja tervettä syömistä eikä mahdollisimman pientä syömistä. Ymmärrys siitä miten tärkeää palautumiselle syöminen on, on hukassa, Lipiäinen huokaa.

Hän kertoo selvittäneensä itselleen terveellisen ruokailun perusteet pari vuotta sitten, kun hän siirtyi kasvispainotteiseen ruokavalioon. Hän kertoo tulleensa pitkän tien, ja olleensa aikanaan seitsemän vuotta herkkulakossa.

– Kasvisruoka on varsin rasvatonta, ja annokset saattavat olla hurjan kokoisia. Tavallaan kun on laskenut ravintosisällöt, niin se kumoaa ne alitajunnan möröt, että tämä on se mitä kuuluu syödä, hän kuvailee.

Ultrajuoksussa hän ei näe ravinto- ja painokeskustelussa yhtä suuria ongelmia kuin monissa muissa lajeissa.

– Porukka on vanhempaa, eivätkä muiden tekemiset vaikuta. Ultrajuoksijoita ei mielletä koko kansan urheilijoiksi. Siinä mielessä olen onnellisessa asemassa, että olen tällaisen keskustelun ulkopuolella. Ultrajuoksussa jo pelkästään treenikuorman kestäminen vaatii sen, että syö kunnolla. Energiansaanti on myös osa kisasuoritusta, hän sanoo.

– Haluaisin, että urheilu menisi terveempään suuntaan. Tarvitaan lisää keskustelua, mutta moni kuitenkin kokee keskustelun epämiellyttävänä. Pitäisi löytää rentous. Joskus ihmettelen, että kun urheilija sanoo syöneensä pullaa, niin siitä tulee hirveä haloo.

Harjoittelun terminologia

100 km:n ennätysjuoksussa (Masokistin Unelma) väliaikoina syntyneet 6 tunnin ja 50 mailin tulokset eivät olleet ennätyskelpoisia reitinmittaukseen liittyvien epäselvyyksien takia: ”Vähän harmitti. Jos laji olisi vakiintunut, tällaisia säätöjä ei olisi niin paljon.”

Satu Lipiäinen

  • Syntynyt 14.2.1996 Siilinjärvellä, os. Kähkönen
  • Kotipaikka Lappeenranta
  • Seura Ultrajuoksuseura Sisu, Joensuu
  • Valmentaa itse itseään
  • Koulutus energiatekniikan diplomi-insinööri
  • Ammatti tutkija/tohtoriopiskelija Valmistelee väitöskirjaa metsäteollisuuden energiankäytöstä ja hiilidioksidipäästöistä. ”Koen tiettyä tarvetta tehdä jotain ilmastonmuutoksen eteen ja päästöjen vähentämiseksi. Näen, että väitöskirjani aihe johtaisi siihen, että ainakin joskus voisin tehdä jotain hyödyllistä.”
  • K @satulipiainen

Ennätyksiä

  • 100 km 7.51.02
  • 12 h 140,920 km SE/PE
  • 6 h 78,685 km
  • Maraton 2.58.44
  • Puolimaraton 1.25.02
  • 3 000 m esteet 11.21,67

Sadun treenikalenteri

Tavallinen viikkoperuskestävyyskaudelta,tammikuu 2022
MA 3.1. Ap 7 km PK1 työmatkajuoksuIp 8 km PK1 matolla + 30 min
liikkuvuus
TI 4.1Ap 4×2 km/1min palautus aerobiselta
kynnykseltä anaerobiselle
kynnykselle + verkat
Ip salitreeni: maastaveto, kyykky,
yhdenjalan kyykky, vatsaliikkeet,
punnerrukset, leuanvedot
KEPK1 20 km
TO 6.1.Ap verkka + salitreeni: loikat, rinnalleveto, kuntopallonheittojaIp kiihtyvä 15 km PK1->VK1 + verkat
PE 7.1.PK1 20 km
LA 8.1.Ap 90 min VK1 + verkat yht 26 kmIp ylä- ja keskivartalokuntopiiri
SU 9.1.Pitkä lenkki: 1 h ulkona + 2 h matolla
yht. 36 km
Yht. 152 km / ~16 h

 

Määräviikkoviime keväältä,toukokuu 2021
MA 10.5Ap PK1 10 kmIp PK1 10 km
TI 11.5Ap PK2 12 kmIp PK1 8 km + 40 min lihaskuntotreeni
KE 12.5.Ap 10 km VK2 + verkatIp 10 km VK1 + verkat
TO 13.5.Ap PK2 30 km maantiellä + PK1 20 km
poluilla yht 50 km
PE 14.5.Ap PK1 6 kmIp PK1 14 km
LA15.5Ap 20 km joka toinen kilometri PK1,
joka toinen PK2
Ip PK1 10 km
SU
16.5.
Ap verkat + 2 tuntia 6h-juoksun
kisavauhtia @4.30 + verkat, yht. 31 km
Yht. 201 km / ~19 h

Tilastonikkari

SATU LIPIÄINEN on intohimoinen urheiluihminen myös juoksutreeniensä ulkopuolella. Jääkiekkotuomarina toimineen miehensä kautta hän ajautui Mestiksessä pelaavan Imatran Ketterän otteluihin toimitsijaksi.

– Tilastoin joko laukaisukarttaa tai sitä kuka oli kentällä, kun maali tuli. Se on simppeliä hommaa, mutta muuta ei voi säätää samalla. Se on jopa meditatiivinen kokemus. Joskus olen myös availemassa jäähyluukkua. Se on mielenkiintoista hommaa kiukkuisten pelaajien kanssa. Oli hienoa olla tilastoimassa pari kautta sitten, kun Ketterä voitti Mestiksen mestaruuden, hän sanoo.

Myös yleisurheilukilpailuissa hän toimii taustaroolissa.

– Olemme toimitsijoina Imatran Urheilijoiden kisoissa, mies kuuluttaa ja minä olen yleinen härvääjä ja musiikinsoittaja. Hienoa olla mukana yleisurheilussa edes noin, vaikka se itseltä loppuikin. Laji on edelleen rakas itselleni.

Vastaa