Taru Palsa: Ylistys syksyjuoksijoille 

syksy juoksija
Kuva Ari J. Hyytiäinen
Lukulistalle
ClosePlease login

Osa ihmisistä laskee ajan kulua kalenterivuosittain. Itse hahmotan aikaa usein kesien mukaan. Kulkiessa ajallisesti eteenpäin kesästä kesään, syksy on aina ensimmäinen askel kohti uutta. Selkeä muutos se on myös juoksijoille.  

Syksyllä moni aloittaa (ja lopettaa) juoksun 

Syksyn alkaessa, kesän hetket ovat vielä tuoreessa muistissa. Vaikka paluu arjen rutiineihin luo monelle turvaa, keho ja mieli voi kaivata jotain uutta. Vastaantulijoiden määrä lenkkireiteillä kertoo, että moni on valinnut juoksun aloittamisen tai harrastukseen palaamisen. 

Juoksu tarjoaa keinon fyysisen kunnon kehittämiselle, terveydestä huolehtimiselle ja kehon vahvistamiselle. Samalla se tuo tilaa omille tarpeille ja uusille kokemuksille. Kiireen keskellä juoksu voi mahdollistaa aikaa ystäville ja kohtaamisille. Juokseminen on portti juoksijoiden yhteisöön. Kaikille teille syksyllä juoksun aloittaneille, tervetuloa mukaan! 

Syksy vaatii lisäponnistusta juoksijalta. 

Syksy ei ole välttämättä helpoin aika aloittaa juoksua. Samalla kun valon määrä vähenee, voi motivaatio lenkille lähtemiseen laskea itse kullakin. Syksy tuntuu olevan otollista aikaa keksiä tekosyitä jäädä sisälle lämpimään.  

Syksy vaatii lisäponnistusta juoksijalta. Moni juoksun aloittaneista huomaakin tämän ja sen myötä lenkkireiteillä on taas enemmän tilaa juosta.  

Skål sinulle syksyjuoksija! 

Kaikki eivät onneksi harrastusta lopeta. Vaikka illat pimenevät, ilma viilenee ja vesilätäköt täyttävät kadut, joukko rohkeita juoksijoita – kokeneita puurtajia sekä ensimmäisten kilometrien kerääjiä – sitoo lenkkarit jalkaan läpi syksyn. 

Haluankin nostaa maljan urheilujuomapullosta ja ylistää kaikkia teitä syksyjuoksijoita.  

Syksyjuoksija – siis sinä, joka: 

 – uhmaat vastatuulta peruskestävyyslenkillä, 

– jätät tekosyylistan kotiisi lenkille lähtiessä, 

– ehdit lähteä aamulenkille ennen kuin aurinko nousee, 

– pakkaat työtavarasi juoksureppuun työmatkaa varten, 

– osoitat, että sää on vain pukeutumiskysymys, 

– kannustat myös ystäväsi lenkille, 

– tunnet vihmovan sateen vetoharjoituksessa radalla, 

– hankit otsalampun reiteille, joita katuvalot eivät valaise, 

– nautit juoksun monipuolisuudesta, 

– tunnet juoksevan kehon lämmön viilenevistä illoista huolimatta, 

– saat uusia kokemuksia ja elämyksiä sään vaihtuessa, 

– ylität syksyn harjoituksissa itsesi, 

– varaat aikaa sisäradalle tai juoksumatolle,  

– rakennat juoksukuntoasi jo ensi kevääseen, tai 

– et mieltäsi hetkauta, vaikka astuisit lätäkköön pitkän lenkin ensimmäisellä puolikkaalla.. 

..haluan onnitella sinua rohkeudestasi, esimerkin voimastasi, osoittamastasi juoksun ilosta, rohkeasta asenteestasi ja pitkäjänteisestä päättäväisyydestä!  

Vaikka juoksu itsessään on yksinkertainen laji, joka koostuu toistuvasta sarjasta kehon liikettä, tekee ympäristö siitä joka kerta ainutlaatuisen kokemuksen ympäri vuoden. Juoksu on siis jotain pysyvää, mutta samalla yhtä lailla myös uutta ja uudistavaa. Syksyjuoksijat pääsevät kokemaan juoksun monipuolisuuden jokaisella lenkillä.  

Vinkit juoksemiseen syksyllä 

1

Puusta pudonneet lehdet saattavat olla todella liukkaita etenkin sateella. Varmista pitävä alusta etenkin vauhdikkailla lenkeillä.  

2

Syksyllä lämpötilat saattavat vaihdella paljon jopa päivien sisällä. Sääennuste on hyvä varmistaa ennen lenkillä lähtöä.  

3

Liikkeelle lähtiessä on hyvä, että tuntuu hieman viileältä. Keho alkaa liikkeen myötä tuottamaan lämpöä. Liiallinen pukeutuminen tekee olosta helposti tukalan.  

4

Syksyllä on tarjolla monipuolisesti erilaisia kisoja niin maanteillä, maastossa kuin poluilla. Niissä on oiva mahdollisuus ulosmitata halutessaan juoksukuntoa.  

5

Varhaiset aamut ja illat ovat jo pimeitä, joten on hyvä pikkuhiljaa kaivaa valot ja heijastimet esiin.  

Ylistys sinulle syksyjuoksija, turvallisia kilometrejä ja vauhdikkaita vetoja!  

Lue myös:

Taru Palsa: Voiko juosta kovaa mutta lempeästi?  

Kesä on juoksijalle ihanaa aikaa 

Teksti Taru Palsa  Kuva Ari J. Hyytiäinen 

Vastaa