Hiihtomiehet muuttivat etelään: Intersport Vantaa Tammiston painopisteinä hiihto ja juoksu

Intersport Vantaa tammiston
Tero Similä (vas.) ja Mikko Koivukangas tietävät, miten menestyvä hiihtokauppa rakentuu.
Lukulistalle
ClosePlease login

Intersport Vantaa Tammisto on vahva hiihdon asiantuntijaliike, joka panostaa laajoihin valikoimiin, syvällisen osaamiseen ja hyvään suksihuoltoon.

Pari vuotta toiminut Intersport Vantaa Tammisto sai syksyllä isännäkseen ja hiihtoasiantuntijakseen kaksi todellista hiihtomiestä. Rovaniemen Intersportia vetänyt kauppias Mikko Koivukangas ja ex-maajoukkuehiihtäjä Tero Similä jättivät lumisen Lapin ja muuttivat hiihdon perässä etelään.

– Suurin työmaamme Intersport Tammistossa on tällä hetkellä se, että saamme ihmiset löytämään tarjoamamme palvelut niin hiihdossa, juoksussa kuin muussakin liikunnassa. Haluamme profiloitua asiantuntijaliikkeenä eikä pelkkänä yleisenä urheilukauppana, Mikko Koivukangas sanoo.

– Intersport Vantaa Tammistolla on selkeät painopistelajit, mm. maastohiihto ja juoksu, ja tuoteryhmät, jotka tunnemme perusteellisesti. Voimme sanoa selkä suorana, että osaamme edustamamme lajit, Mikko Koivukangas sanoo.

Kestävyyslajien asiantuntijaliike

Mikko Koivukankaan sanoille löytyy vankkaa katetta, sillä Intersport Tammiston hiihtoasiantuntijana toimii entinen huippuhiihtäjä Tero Similä, joka on ehtinyt työskennellä hiihtouransa rinnalla urheilukaupassa yli 7 vuotta.

Juoksussa asiantuntijana toimii entinen SM-tason kestävyysjuoksija ja Juoksija-lehden takavuosien laajoista kenkätesteistä tunnettu Petri Saavalainen.

– Olemme myös halunneet alusta asti tehdä yhteistyötä paikallisten seurojen kanssa niin kesä- kuin talvilajeissa. Esimerkkinä yhteistyö Vantaan hiihtoseuran ja Pakilan Vedon kanssa, josta olemme innoissamme. Meille on tärkeää olla hyvä kumppani myös seura-aktiiveille, Mikko Koivukangas sanoo.

Hiihtäjien suuri määrä houkutteli

Rovaniemen Intersportissa Koivukangas sai kasvatettua hiihtovälineiden myyntiä merkittävästi asiantuntevan henkilökunnan avulla. Tero Similän lisäksi mukana oli myös entinen maajoukkuehiihtäjä Mikko Koutaniemi, joka jäi Rovaniemelle.

Koivukankaalle ja hänen vaimolleen Marjalle siirtyminen etelään urheilukauppiaiksi ei ollut aivan helppo valinta, sillä Lapin pitkät talvet ja varmat lumet lokakuusta toukokuulle houkuttelivat jäämään. Toisaalta molemmat olivat aiemmin asuneet pääkaupunkiseudulla, missä myös molempien sisarukset asuvat.

– Markkinoiden koko oli yksi tärkeä tekijä. Halusin nähdä, miten tänne saa rakennettua hiihtokaupan. Vaikka pohjoisessa kaikki hiihtävät, täällä etelässä on enemmän hiihtäjiä. Tänne mahtuu myös enemmän hiihtoon profiloituvia urheilukauppoja.

– Myyjien asiantuntemus riittää kyllä suksien valintaan, mutta Teron kautta meillä on asiantuntija, joka voi valita kisahiihtäjälle vaikka koko suksipakan ja joka tuntee suksien huollon ja voitelun.

– Suksien huollon on oltava täydessä tikissä. Kaikki on tehtävä viimeisen päälle hyvin. Kun huolto on kunnossa, voi rakentaa kattavan välinevalikoiman.

– Myös se auttaa, että Intersport-ketjun kautta meillä on vahva yhteistyö tavarantoimittajien kanssa. Saamme valtamerkkien kautta syvyyttä valikoimaan ja hyvin tasalaatuista tavaraa.

Suksikaupan tekemisen Koivukangas kiteyttää kolmeen tekijään. On kyse välineiden saatavuudesta, syvällisestä osaamisesta ja hyvästä huollosta. Sen lisäksi liikkeen sijainti merkitsee paljon. On tärkeää, että suksikaupoille on helppo tulla autolla ja pysäköintitilaa löytyy helposti.

Suksenvalinta vaatii hyvää vuorovaikutusta

Aktiiviuransa viime kauteen päättänyt Tero Similä uskoo, että pk-seudulla riittää kaikille asiantunteville hiihtokaupoille asiakkaita. Nyt Similällä on aikaa ja mahdollisuuksia keskittyä 100-prosenttisesti urheilukauppaan.

– Uskon olevan hiihtoharrastukselle vain hyväksi, että yli miljoonan ihmisen alueelle tulee yksi asiantuntijaliike lisää. Hiihtäjiä täällä on paljon, Tero Similä sanoo.

– Asiakaskohtaamiset ovat tärkeitä. Meillä on paljon yhteistä puhuttavaa hiihdosta. Asiakkaan kanssa keskusteleminen on tärkeää, sillä ilman hyvää vuorovaikutusta on vaikea tietää, millaiset välineet sopivat kullekin hiihtäjälle parhaiten.

– Tärkein tehtäväni on löytää asiakkaalle aina mahdollisimman hyvin toimivat välineet, olipa hän harrastusta aloitteleva tai pro-tason hiihtäjä. Katson aina viimeisen asti, että löydämme yhdessä parhaan mahdollisen vaihtoehdon.

Voitelu on yksinkertaista

Intersport Vantaa tammiston
Tero Similä on tyytyväinen siihen, että uusia voiteita on helppo käyttää.

Myös tiedon jakaminen voitelusta ja sen yksinkertaistaminen kuluu Similän mielestä hyvän myyjän tehtäviin. Suurta määrää purkkeja ei pidä myydä vain kaupanteon takia. Voitelussa ei ole kyse monimutkaista asioista, ja uudet voiteet toimivat laajalla kelialueella.

– Aktiiviharrastaja ei enää tarvitse erillisiä voitelutiloja. Nestevoiteilla voi voidella sukset vaikkapa eteisessä sotkematta paikkoja. Helppo ja varma tapa on levittää neste heti lenkin jälkeen sukseen ja antaa sen kuivua yön yli.

Toki suksia on huollettava välillä kuumavoidellen vahalla, mutta tämän voi teettää esimerkiksi pari kertaa kaudessa liikkeessä. Myös Tero Similälle muutto etelään oli luonteva valinta.

– Samanlaista se hiihtäminen täällä on, ja hiihtäjät ovat samanhenkisiä, vaikka kausi on lyhyempi. 

Vastaa