Nuts Ylläs Pallas 2021 starttaa ennätyksellisen suurena – voittajaennakot tuntureilta

Nuts Ylläs Pallas 2021 polkujuoksu
Lukulistalle
ClosePlease login

Tänään perjantaina alkava Nuts Ylläs Pallas 2021 kasvoi ylivoimaisesti suuremmaksi kuin aiemmin. Ilmoittautuneita on peräti 1 732.

Komeaan ilmoittautuneiden määrään vaikuttivat osallistujasiirrot, sillä koronarajoitusten takia vuonna 2020 kisattiin vain 160 kilometriä.

Osallistujamäärä näkyi heti eilen kisatorin auetessa iltakuudelta Äkäslompolossa keskusaukiolla Jounin kaupan pihalla. Ukkoskuurojen jälkeen ilta lämpeni helteiseltä viikolta tuttuihin shortsilukuihin.

Ensimmäisinä matkaan pääsevät juoksijat Hetasta Pallakselle. He etenevät valtaosin Suomen perinteikkäimmällä vaellusreitillä, joskin reitillä on vuonna 2019 ensimmäistä kertaa koeteltu huolto Ketomellassa ja Hietajärven ohittava polku. Samalla matka on pidentynyt aiemmasta hieman 66 kilometriin.

Porukka lähtee liikkeelle 15 minuutin aikaikkunassa ja ajat kirjataan sirun mukaan lähtöviivalta maaliin. Starttijärjestely vähentää ruuhkaa lähtöä odotellessa ja alkukilometreillä ja mahdollistaa reilujen turvavälien pitämisen.

Viikonlopun pisin matka 160 kilometriä käynnistyy heti 66 kilometrin jälkeen Hetasta kohti Yllästä. Puoliltaöin sadan kilometrin juoksijat starttaavat Pallakselta heidän peräänsä. Lauantaina vuorossa ovat Trail Tour Finland -matkan eli 37 kilometrin lähtö Äkäslompolon kisakeskuksesta sekä kahden pisimmän matkan maaliintulot.

Perinteisen kisaviikonlopun jälkeen jatkuu uutuutena Nutsin kipparoima Ylläs Outdoor Week.

Maanantaina 12.7. starttaa Suomen tähän asti pisin polkujuoksukilpailu Nuts Distance 300. Sen 326 kilometrin reitti on piirretty Lemmenjoelta Suomen suurimmasta kansallispuistosta Pöyrisjärven erämaa-alueelle ja Hetasta Ylläkselle Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi.

Viikon ohjelmassa on niin packraftia, maastopyöräilyä kuin polkujuoksupajoja. Maastopyörällä tarjolla on myös kisoja. Nuts MTB Ylläs esittelee tunturialueen parhaita polkuja 40 tai 70 kilometrin verran lauantaina 17.7. Aiemmin viikolla seikkailullinen maastopyöräily Nuts MTB 240 tarjoaa peräti 240 kilometriä Lapin luontoa Pöyrisjärven maastoista Ylläkselle.

Nuts Ylläs Pallas 2021 kisaennakot

Terho Lahtinen kirjoitti mainion ennakoinnin Nuts Ylläs Pallas 2021 -kärkijuoksijoista Trailrunning.fi-palveluun. Lahtisen luvalla julkaisemme pisimpien matkojen ennakot alla. 66 ja 37 kilometrin ennakot löydät Trailrunning.fi:stä.

Nuts Ylläs Pallas 160 km

Naisten satamailisen yksi ennakkosuosikeista on toukokuun Nuts Karhunkierroksen valtiatar Eija Keski-Säntti, joka on noussut parin viime vuoden aikana yhdeksi kovimmista Suomen polku-ultranaisista.

Keski-Säntti arvelee palautuneensa Rukalta hyvin, ja lähtee kisaan hyvillä fiiliksillä.

– Ylipitkien lenkkien sijaan olen pitänyt mukavaa juoksutuntumaa yllä satunnaisilla juoksulenkeillä. Olen pyöräillyt paljon, ja ohjelmassa on ollut kevyttä lihaskuntoa ja kehonhuoltoa.

– Tavoitteena on päästä maaliin suht hyvissä voimin. Lämmin keli ja ötököt mietityttää. Taktiikkana on jälleen tehdä oma juoksu, ratkaista eteen tulevat haasteet ja nauttia, summaa Keski-Säntti pitkän kisan pääpiirteet.

Muita ehdokkaita kärkisijoille ovat Irene Päärni ja Heli Sisto, joiden juoksua Keski-Sänttikin kertoo seuraavansa mielenkiinnolla. Pohja-aikana naisilla on Piia Tikan viime vuonna juoksema 23.51.54.

Miesten 160 kilometrin lähtölistalla on vain yksi voittajasuosikki, Juuso Simpanen. Karhunkierroksen 166 kilometrillä Simpanen juoksi uuden reittiennätyksen lähes sekunnilleen suunnittelemaansa 17,5 tuntiin. Jos sama linja pitää, ylittää Simpanen Äkäslompolon maaliviivan tasan 17 tunnissa, eli klo 5.20 lauantaiaamuna.

Simpanen on ollut jo jonkin aikaa Ylläksellä valmistautumassa kisaan.

– Valmistautuminen on mennyt Karhunkierroksen tapaan ihan nappiin. Kaikki valmistavat harjoitukset olen saanut tehtyä onnistuneesti helteistä huolimatta, ja kroppa tuntuu olevan jälleen valmis satamailiselle. 17 tunnin aikatavoite vaatii onnistunutta suoritusta, ja sitä että pahin kuumuusaalto hieman hellittää viikonlopulle, niin kuin nyt onneksi näyttää, kertoo Simpanen kisan alla.

Reittiennätys on toistaiseksi Tuomas Maisalan 18.55.29, joten onnistuessaan Simpanen lohkaisee siitä lähes kaksi tuntia.

Nuts Ylläs Pallas 100 km

Miesten 100 kilometrilla on odotettavissa jännittävä ja tasainen kisa, jossa ei ole selkeää yksittäistä voittajasuosikkia. Lyhyemmillä matkoilla hyviä otteita esittäneet Janne Ala-Äijälä ja Alpo Välimaa lähtevät nyt mittaamaan voimiaan satasella. Myös Teemu Lemmettylällä on kovia näyttöjä lyhyemmistä polkukisoista, ja triathlontausta antaa sitkeyttä loppumatkalle.

Kärkiletkassa on varmasti mukana Jari Särkijärvi, joka on viime vuosina kehittynyt vahvasti vuoden 2019 100 kilometrin voittajan Antti Lepistön valmennuksessa. Koittaako lauantaina Särkijärven päivä? Entä jaksaako usein kovaa aloittava Marko Vapa pitää vauhtia maaliin asti? Ja mihin yltää pitkästä aikaa lähtölistalla oleva Jussi Nokelainen?

Aikaisempien näyttöjen perusteella Nokelainen olisi selvä ykkössuosikki, mutta miehellä on ollut jo pitkään jalkavaivoja, ja startti on vielä epävarma. Tämän päivän arvio on kuitenkin, että Nokelainen pääsee lähtöviivalle.

– Kunto ei oo ihan priimaa, mutta eipä sen niin väliä. Omaa juoksua lähden tekemään – jää nähtäväksi mihin vauhti riittää ja kestääkö jalat ehjänä! Epärealistisena tavoitteena on toki juosta kovaa ja voittaa kisa, letkauttaa Nokelainen leveästi hymyillen.

Naisten satasella selkeä ennakkosuosikki on Mia Tuoriniemi, joka lähtee toistaiseksi pisimmälle juoksumatkalleen.

– Fiilis on hyvä, kiva päästä juoksemaan. Suuri kysymysmerkki on kyllä koko matka, toteaa Tuoriniemi, jolle kesken jäänyt Karhunkierroksen 83 kilometriä oli valmistautumista Ylläkselle.

– Toivotaan, että nyt elimistö pelaa ja energiat imeytyy. Maaliin pääsy on tavoite.

Tuoriniemen lisäksi mahdollisuuksia palkintopallille on ainakin Niina Taimistolla, ja kärjessä on sijaa myös uusille nimille.

Nuts Ylläs Pallas 66 km ja Nuts Ylläs Pallas 37 km

Lue 66 ja 37 kilometrin ennakot Trailrunning.fi:stä.

Nuts Ylläs Pallas tulokset ja gps-seuranta 2021

Nuts Ylläs Pallas tulokset 2021

Gps-seuranta perjantain matkoilla: Nuts Ylläs Pallas 166 km, Nuts Ylläs Pallas 66 km

Kuva vuoden 2019 tapahtumasta Pallakselta, kuvaaja Lluis Toll Riera

Vastaa