Kairacross Vätsäri: Vuoroin jalan, vuoroin meloen – pyhää ja kirottua erämaata

Lukulistalle
ClosePlease login

Valitse reitti rastilta rastille vapaasti, etene mielesi mukaan meloen tai jalan, kulje erämaan halki niin pitkälle kuin viidessä vuorokaudessa ehdit. Tai unohda täysin kilpailemisen kiire. Retkeile ja nauti alkuvoimaisesta erämaaluonnosta kaikessa rauhassa myös kevyen reppulautan kyydissä.

Saamelaiset ovat aina pitäneet Sevettijärven kolttakylän eteläpuolella Inarijärven takana sijaitsevaa Vätsärin tai Vaetsirin erämaata sekä pyhänä että kirottuna paikkana.

Kirjailija Risto Isomäki kuvailee elävästi Vedenpaisumuksen lapset -romaanissaan, miten kilometrien paksuinen mannerjäätikkö painoi maata satoja metrejä alaspäin, ja miten kahden mannerjäätikön saumakohdassa sijainnut Vätsärin kaira räjähti säpäleiksi jäätikön painon vapauttaessa allaan olevan kallion kertarysäyksellä.

Syntyi Vätsäri. Kivien ja kallioiden pirstoma ja tuhansien pikkulampien ja järvien kirjoma hurja erämaa. Vätsärin kallioperä on täynnä eri suuntiin kulkevia rotkoja ja halkeamia, eikä purojen ja jokien kulkusuunnissa ole selvää logiikkaa.

Näissä maisemissa järjestettiin viime kesänä Kairacross-kisa, jossa liikuttiin erämaassa välillä jalkamiehenä ja välillä ilmatäytteisillä reppulautoilla eli packraft-kanooteilla jokia ja järviä meloen.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa