Reppulautta – ultrakevyt kanootti kulkee repussa

reppulautta
Lukulistalle

Reppulauttailusta eli packraftingista ennustetaan ensi kesän retkeilyhittiä. Testasimme 4-kiloisen MRS Microraft-kanootin.

”Olisipa nyt matkassa kevyet reppulautat. Ei tarvitsisi enää lähteä 30 asteen helteessä kiertämään vaikeassa kivikossa ja pajukossa 7 kilometriä Reikämaan kahluupaikan kautta kämpälle.” Sitä tuskailimme pojan kanssa viime kesänä vaellusreissulla Kilpisjärven takamaastoissa Porojärvellä. Olimme jo laskeutuneet Valtijoen vartta yli 10 kilometriä reppulautoista haaveillen, joten ylimääräinen järvenkierto helteessä harmitti.

Reppulauttailusta eli packraft-retkeilystä povataan ensi kesän hittilajia. Vain 3–4 kiloa painava ilmatäytteinen mutta hyvin kestävä reppukanootti on helppo kantaa rinkan päällä tai käsissä täytettynä lyhyempiä siirtymiä. Se kulkee myös maastopyörän mukana ja pyörä mahtuu lautan kyytiin.

Lapin pitkien erämaajokien lisäksi reppulautta-kanootti avaa aivan uusia näkökulmia kansallispuistojen sokkeloisiin vesireitteihin ja vähävetisiin jokiin.

Viime kesän haaveilu repun päällä vaelluksilla kulkevasta ultrakevyestä kanootista jäi mieleen, joten sitä oli pakko päästä kokeilemaan.

Otimme testiin MRS Microraft Extra Long ISS -mallin. Kolmemetrisessä ja 90 senttiä leveässä kanootissa on ruhtinaallisesti tilaa jaloille ja isollekin rinkalle tai maastopyörälle.

ISS-säilytysjärjestelmä mahdollistaa sen, että ponttonien sisään voi pakata kevyttä tavaraa, kuten vaatteita ja makuupusseja.

Sen jälkeen ilmatiivis vetoketju vedetään kiinni ja kanootin voi täyttää isolla täyttöpussilla tai pienellä sähköpumpulla. Pussilla kanootti täyttyy alle 4 minuutissa.

Koko kansi peittyy tarranauhoilla ja vetoketjulla kiinnittyvällä roiskesuojalla aukkopeitteineen. Istuin on ilmatäytteinen samoin kuin selkätuki ja aukonsuojuksen kaulus, joka pitää veden kohtuullisen hyvin kanootin ulkopuolella. Kosken pärskeissä vettä livahtaa tarranauhan välistä sisään istumatilaan.

Tasapohjainen ja 90 senttiä leveä Microraft oli virtavedessä vakaa ja ketterä. Vauhdikkaammassa matkamelonnassa sitä oli vaikea saada liukumaan suoraan, jolloin vauhti jäi verkkaiseksi. Perään paikalleen liu’utettava 6 senttiä korkea evä parantaa liukua, ja 12 senttinen evä ohjaa kulkua jo merkittävästi ja lisää vauhtia.

Realistinen vauhti vähemmän meloneelle on järvellä noin 4 km tunnissa, mutta hyvä harrastaja etenee tunnissa 5 kilometriä.

MRS Microraft-reppulautta on hyvä yhdistelmä matkamelontaan ja virtavesien laskemiseen. Malleja on saatavilla myös paremmin soveltuviksi joko koskiin tai järville. Pitkille retkille kompromissia hakevalle Microraft on oiva valinta.

Lautalla on 3 vuoden takuun, ja packrafteja maahantuovan oululaisen Melomon mukaan rikkoutumiset ovat olleet harvinaisia. Myös paikkaaminen on helppoa. Ivalojoen opastetuilla retkillä packrafteja ei ole puhkeillut. Pohja kestää hyvin kivikossa melomisen, kun eteenpäin pääsee vielä melaa käyttämällä.

Reppulautta − MRS Microraft Extra long ISS

reppulautta
Kolmemetrinen Microraft painaa 4 kiloa. Pohjamateriaali kestää koskikivikoiden hankausta hyvin.
  • Paino 4 kiloa
  • Hinta 1 349 €

+ Plussat

  • äärimmäisen kevyt, vain 4 kiloa
  • kulkee hyvin matalassa vedessä
  • laadukas + kestävä materiaali sietää koskikivikoiden hankausta hyvin
  • leveytensä ansiosta hyvin vakaa virtaavassa vedessä
  • mahdollisuus pakata tavaroita ponttonien sisään

− Miinukset

  • heikko suuntavakaus ja liuku vauhdikkaassa matkamelonnassa
  • melko hintava melomo.fi

Lue myös Juomaveden suodatin toimii polkujuoksussa

 

Teksti ja kuvat Seppo Anttila

Vastaa