Lukulistalle
ClosePlease login

Sunnuntaina ajettiin maastopyöräilyn maraton-lajimuodon lähes 100 kilometrin mittainen maailmanmestaruuskilpailu.

Maraton oli yksi monista Skotlannissa paraikaa ajettavista pyöräilyn eri lajimuotojen maailmanmestaruuskilpailuista. Kaiken kaikkiaan eri ikäluokissa, matkoilla ja lajimuodoissa jaetaan kaksisataa maailmanmestaruutta kahden viikon aikana.

Perinteiseen maastopyöräilyn cross-country lajimuotoon verrattuna maratonreitti on teknisesti helpompi mutta kilpailumatka on huomattavasti pidempi. Maailmanmestaruuskilpailu ajettiin noin sadan kilometrin päässä Glasgowsta Glentressin metsässä yksimittaisella reitillä.

Kaikki saavat osallistua

Glasgowssa matkaan lähetettiin yhteensä parisataa elite-sarjan pyöräilijää miehistä ja naisista.

Heidän perään reitille kannustettiin lähtemään kaikki halukkaat, jotka uskoivat selviävänsä pitkän matkan ja mudan lisäksi 3200 nousumetristä. Tällä kannustettiin katsojia ja faneja lähemmäksi kilpapyöräilijöitä ja sponsoreita upean luonnon keskelle.

Kuvissa reitti vaikutti upealta ja vauhdikkaalta. Maastopyöräilymatkaa suunnittelevalle Glentressin metsät tarjoavatkin 75 kilometriä merkittyjä reittejä.

Kilpailussa reitti vuorotteli polkujen, metsäteiden ja asvalttipintaisten siirtymien välillä. Matkalla oli ainoastaan kolme huoltopistettä.

Tiukka kilpailu naisten ja miesten sarjoissa

Kilpailupäivänä lämpötila oli noin kolmessatoista asteessa ja keli oli märkä.

Miesten sarjassa kilpailuun starttasi useita maastopyöräilyssä maailmanmestaruuksia voittaneita ajajia, kuten hollantilainen Hans Becking (2018) ja kolumbialainen Héctor Páez (2019, 2020). He eivät tällä kertaa yltäneet palkintosijoille.

Kahden tunnin jälkeen syntyi ratkaisevalta vaikuttava ryhmä. Saksan Lukas Baum, Etelä-Afrikan Alan Hatherly, Italian Lorenzo Samarisi, Iso-Britannian Cameron Mason ja Brasilian Henrique Da Silva Avancini erkanivat parinkymmenen sekunnin päähän seuraavista.

Pitkällä matkalla sijoitukset kuitenkin vaihtelivat ja viimeisellä väliaikapisteellä Avancini oli kärjessä, Baum toisena ja Tšekin Martin Stošek oli noussut kolmanneksi. Voittoon ajoi Avancini ja Stošek nousi toiseksi alle 30 sekunnin päähän brasilialaisesta, joka tuli maaliin viiden tunnin ja 15 minuutin ajalla.

Naisten sarjassa matkaan lähti 62 ajajaa. Jo ensimmäiselle väliaikapisteelle tultaessa, tunnin ajon jälkeen, kärjessä olivat Itävallan Mona Mitterwallner ja Etelä-Afrikan Candice Lill. Heillä oli noin minuutin etumatka seitsemän ajajan kovatasoiseen ryhmään.

Kahden ja puolen tunnin jälkeen kaksikon tavoitti kolme muuta ajajaa, mutta hieman myöhemmin 21-vuotias Mitterwallner erkani ja ajoi voittoon viiden tunnin ja seitsemän minuutin ajalla ja vain alle minuutin erolla seuraavaan Hilliin. Pronssille ajanut Saksan Adelheid Morath jäi lähes kymmenen minuutin päähän kaksikosta.

Kultamitali oli Mitterwallnerille jo uran toinen hänen voitettua ensimmäisen kerran maailmanmestaruuden vuonna 2021.