Juuso Simpanen juoksi kovan reittiennätyksen Nuts Ylläs Pallas 160:lla

Juuso Simpanen Nuts Ylläs Pallas 2021
Lukulistalle
ClosePlease login

Nuts Ylläs Pallas 2021 tarjosi armotonta hellettä ja kauniin tyynen yön tuntureilla. Sadan mailin matkalla nähtiin kansainvälistä vauhtia, kun Juuso Simpanen jatkoi reittiennätysten putkeaan.

Juuso Simpanen hallitsi pitkän ultramatkan ja helteen haasteen sekä alitti jopa oman 17 tunnin tavoiteaikansa. Hän käytti 164,3 kilometrin reittiin 16.44.11.

Simpanen juoksi reittiennätyksen myös Nuts Karhunkierroksen satamailisella. Ilman ongelmien ratkomista ei hänkään Ylläs-Pallaksen urakastaan selvinnyt.

– Tällä kertaa ei tultu ongelmitta maaliin. Ketomella–Pallas-välillä nestetasapaino pääsi karkaamaan liian vähäisen juomisen ja lämpimän kelin vuoksi pahasti miinukselle. Seuraavat noin 30 kilometriä oli todella vaikeaa, kunnes sain riittävästi nestettä imeytymään kroppaan. Loppumatka tulikin sitten hienosti ja pääsin tuulettelemaan maalissa uutta reittiennätystä 16.44, Simpanen kommentoi päivityksessään.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Juuso Simpanen (@juusosimpanen) jakama julkaisu

Juuso Simpasen matkalla Nuts Ylläs Pallas 160:lla kakkoseksi ehti itävaltalainen Gerhard Kaufmann ja kolmanneksi Jussi Vehviläinen. Naisten kisan kärkikolmikko oli Irene Päärni (24.48.18), Eija Keski-Säntti ja Heli Sisto.

Kisaajat seurasivat vaellusreittiä Hetasta Pallakselle sekä edelleen tunturiketjua Ylläsjärven hisseille. Sieltä edessä oli vielä 20 kilometriä sisältäen kovat nousut Ylläkselle ja Pirunkurun kautta Kesängille. Kova keli näkyi keskeytyksinä, sillä 128 starttaajasta maalin saavutti 61 satamailisen ultraajaa. Naisista maaliin tuli 10/17 ja miehistä 51/111. Myös sadalla kilometrin matkalla naisten keskeytysprosentti oli pienempi kuin miehillä.

Nuts Ylläs Pallas 100 ja Nuts Ylläs Pallas 66 tulokset

Sadan kilometrin kilpailu noudatti satamailisen reittiä Pallakselta etelään. Naisten kärkikolmikoksi juoksivat Jasmina Nikula, Mia Tuoriniemi ja Laura Alestalo. Nikula johti koitosta alusta asti ja hänen edelleen ehti vain kuusi miestä.

Miesten kisa ratkesi vasta viimeisellä viidenneksellä, kun Jari Särkijärvi ohitti läpi yön johtaneen Jussi Nokelaisen Ylläksen ylityksessä. Kolmanneksi ehti Janne Ala-Äijälä. Särkijärvi juoksi maaliin Äkäslompoloon ajassa 10.06.52.

Simpasen juoksun kovuudesta kertoo se, että hän kellotti Pallakselta maaliin minuutin tarkkuudella saman ajan 10.41 kuin sadan kilometrin kolmonen Ala-Äijälä.

Perjantaina juostu 66 kilometriä Hetasta Pallakselle sujui Tuomas Karin komennossa. Hän käytti matkaan aikaa 5.46.29 ja alitti ainoana matkan kisaajista kuusi tuntia. Mainita täytyy Simpasen aloitus satamailisellaan: 5.59.54. Molempien matkojen kisaajat lähtivät liikkeelle lähes samaan aikaan.

Tomi Mikkola saapui Pallakselle 66 kilometrin kakkosena juuri kuuden tunnin pintaan ja kolmanneksi juoksi Heikki Tapaninen. Neljäntenä maaliin saapui naisten voittajana jälleen kerran Maija Oravamäki (6.46.42). Naisten toinen oli sileän kestävyysjuoksuista tuttu Riitta Paasio ja kolmas Paula Havu.

Nuts Ylläs Pallas 2021 tulokset
Nuts Ylläs Pallas 2021 tarjosi helteisiä päiviä sekä tyynen kauniin ja valoisan yön. Kuva Rami Valonen

Nuts Ylläs Pallas 37 km Juho Ylisen ja Erika Lehtolan komennossa

Trail Tour Finland -matkan 37 kilometriä voitti lähes 15 minuutin erolla Juho Ylinen ajalla 2.48.07. Reitti huipentui sadan kilometrin ja sadan mailin tavoin Ylläksen huiputukseen ja Pirunkurun nousuun.

Jälkimmäinen oli totisesti nimensä veroinen. 37 kilometrin kisaajien saapussa aurinko paahtoi takaa tuulettomaan kuruun, jossa lämpötilat nousivat reilusti korkeammiksi kuin viralliset vajaan 30 Celsius-asteen mittaukset Ylläksen kylissä. Siitä huolimatta Ylinen kiiruhti kurun jälkeen Kesängin ylängöllä kuin nousua ei olisi ollut.

Ylisen jälkeen toiseksi juoksi Arto Talvinen ja kolmanneksi Eero Aittolampi. Heidän jälkeensä seuraavana 37 kilometriltä ylitti maaliviivan naisten ykkönen Erika Lehtola ajalla 3.29.58. Muutaman minuutin sisällä täydentyi kärkikolmikko Minna Syvälällä ja Pirjo Saukolla.

Todella lämpimästä säästä ja rankasta reitistä huolimatta 37 kilometrin 623 lähtijästä maaliin asti saapui 591.

Nuts Ylläs Pallas 2021 tulokset

Katso kaikki tulokset Race Results -palvelusta: Nuts Ylläs Pallas 2021 tulokset

Lue myös ennakkojuttumme: Nuts Ylläs Pallas starttaa ennätyksellisen suurena – voittajaennakot tuntureille

Vastaa