Racing the Planet Lapland -etappijuoksun seuranta alkaa

Racing the Planet Lapland -etappikilpailu alkaa Pallaksen lähistöltä. Kuvassa reitin suuntanuoli Taivaskeron lähellä.
Racing the Planet Lapland -etappijuoksukilpailu alkaa Pallaksen lähistöltä. Kuva Tomi Savolainen
Lukulistalle
ClosePlease login

Racing the Planet -etappikisa kokoaa Suomen Lappiin polkujuoksun kestävyyshaasteesta kiinnostuneita peräti 45 maasta. Osallistun koitokseen ja raportoin siitä päivittäin Juoksija.fi:ssä.

Racing the Planet Lapland -etappijuoksu sisältää 250 kilometriä seitsemän päivän aikana Tunturi-Lapissa. Kappaleen alun linkistä löydät jutun, jonka kirjoitin, kun kisan järjestäminen varmistui. Osallistujajoukko on kansainvälinen, sillä kisaajia saapuu peräti 45 maasta.

Osallistun koitokseen ja raportoin tunnelmat jokaisen etapin jälkeen alkaen sunnuntaista 14. elokuuta 2022. Kilpailijat kantavat koko viikon varusteet ja ruoat mukana, joten kerron jutuissa molemmista. Ensimmäisinä päivinä reppu tulee rajoittamaan juoksua olennaisesti.

Repun painon pyrin puristamaan aikalailla minimiin ruokaa lukuun ottamatta. Varustelista on muutoin tarkka, mutta ruokaan hyväksyttäisiin vähimmillään 2 000 kcal per päivä. Se ei riittäisi 80-kiloisen tarpeisiin muutoinkaan eikä varsinkaan 40 kilometrin päiväliikunnalla. Aivan kulutuksen mukaan en sentään energiaa kanna.

Pieniä lisäyksiä otan varustelistaan nähden. Niistä kirjoitin muille osallistujille Racing the Planetin sivuilla, jonne tein pienen tervetulotekstin paikalliselta juoksijalta.

Racing the Planetin ennätys naisten osuudessa

Mukaan ilmoittautuneissa on enemmän naisia kuin kertaakaan aiemmin Racing the Planetin etappikisoissa. Järjestäjän mukaan naisten osuus on 42 prosenttia, kun vielä 20 vuotta sitten Gobin autiomaan kisassa naisia oli vain kymmenen prosenttia.

Toinen asia on, että Suomen kisa ilmeisesti koetaan helpommin lähestyttävänä kuin järjestäjän kisarungon muodostavat aavikkokisat Gobissa, Atacamassa ja Namibiassa. Tähän viittaa se, että puolet osallistujista – minä mukaan lukien – starttaa Racing the Planetin koitokseen ensimmäistä kertaa. Suomessa tapahtuma järjestetään vain kerran.

Etenemme Pallaksen pohjoispuolelta mutkitellen Ylläkselle. Koko matkalla polkuja on luvassa 45 prosenttia ja loput 55 prosenttia metsäteitä ja tienpohjia. Saapa nähdä, onko kokemus kokonaisuutena polkujuoksu vai pikemminkin yhdistelmä polkujuoksua ja helpompaa alustaa.

Järjestäjä on julkaissut reitistä varsin karkean kartan. Vertasin sitä tietysti maastokarttoihin. Ensimmäisenä päivänä juoksemme osin samaa reittiä kuin Nuts Ylläs Pallaksen matkoilla, jotka kulkevat vaellusreittiä Hetasta Pallakselle. Noin 40 kilometrin etappi ei tosin ala Hetasta vaan etelämpää.

Lumikeron nousu kuuluu ymmärtääkseni mukaan, mutta muista paikoista jatkan myöhemmin seurannassa. Luvassa on alustaltaan ja nousumetreiltään viikon vaativin etappi, jonka maisemat ovat upeat.

Teihin painottuu ainakin pisin, yli 80 kilometrin etappi. Se juostaan yön yli toiseksi viimeisenä etappina, joten reppukin on keventynyt.

Kisaajat, järjestäjien ydinporukka sekä vapaaehtoiset kokoontuvat perjantaina Rovaniemellä. Siitä siirrymme busseilla telttamajoitukseen Pallaksen kerojen maisemiin. Siellä alkaa viikko reppujen varassa juoksun ja hienon luonnon äärellä.

Lue tarkemmin Lapin kisasta: Racing The Planet Lapland – viikon etappijuoksu kisataan Suomessa 2022

Lue myös: Racing the Planet Georgia – kaukana Kaukasuksella

Vastaa