Rohkeasti polulle talvellakin!

talvella juokseminen
Lukulistalle
ClosePlease login

Talvella juokseminen sujuu oikeilla varusteilla ja ripauksella ennakkoluulotonta asennetta. Myös polkujuoksija voi jatkaa kautta vuoden ympäri. 

Talvella juokseminen ei ole välttämättä kaikkien mieleen. Kylmälle herkät henkilöt siirtyvät juoksumatolle, uimahalliin tai sisäpyöräilyyn. Sään mukaan oikein valituilla varusteilla juokseminen talvella voi olla kuitenkin aivan yhtä nautinnollista kuin kesälläkin.

Ultrajuoksija Mikael Heermanin mukaan lämpötilaakin tärkeämpi huomioitava asia on tuuli, joten esimerkiksi takin on oltava tuulenpitävä. Myös vaatteiden muunneltavuus on eduksi.

– Vaatteiden pitäisi olla sellaisia, mistä saa tuuletusaukkoja auki, kun kroppa lämpenee. Tai jos kannat mukanasi reppua, siihen voi laittaa ylimääräiset vaatteet. Myös irtohihat ovat älyttömän kätevät, ne ovat helppo tapa vähentää lämpöä. Lisäksi arkojen alueiden, kuten kaulan, suojaaminen on tärkeää, Heerman kertoo.

Talvijuoksun tärkeimpiin varusteisiin kuuluu – kuten kesälläkin – olosuhteisiin sopivat juoksukengät. Vaikka Heerman juokseekin talvella mielellään isoilla nappuloilla varustetuilla maastokengillä, ovat nastakengät moneen tilanteeseen paras valinta.

– Juoksen paljon Nuuksion ulkoilureiteillä. Polut tamppautuvat nopeasti, ja silloin nastakenkä on paras jalkine. Rannikolla myös kadut voivat olla aika liukkaita, hiekoituksesta huolimatta. Lumisella pohjalla juoksen ilman nastoja, koska monissa nastakengissä ei ole kovin paljon vaimennusta. Kevätpuolella aurinko lämmittää ja liukastaa, ja silloin tarvitaan nastoja, hän sanoo.

Heermanin mukaan lämpötiloja ja vaatetusta kannattaa seurailla tarkasti, ja onnistuneita vaatevalintoja voi laittaa jopa muistiin. Kokenut ultraaja suosittelee polkulenkeille myös taukotakin ja avaruuslakanan pakkaamista reppuun, sillä jalkavamman sattuessa kävelijäksi siirtynyt juoksija kylmettyy nopeasti.

Heijastimet ovat välttämätön varuste, ja otsavalaisin on iltaisin lenkkeilevälle tarpeellinen hankinta.

Muista myös nesteytys

Tankkaus on yhtä lailla tärkeää talvella kuin kuumana kesäpäivänäkin. Riittävä juominen auttaa pärjäämään itse lenkin, mutta myös korvaa menetettyä nestettä jo harjoituksen aikana.

– Kun juot lenkillä, palautuminen ei lähde niin isolta miinukselta käyntiin sitten vasta kotona. Valmennettavieni kanssa harjoittelemme myös syömistä ja juomista harjoitusten aikana. Juomaa voi pitää mukana ihan tavallisillakin lenkeillä, se ei ole pelkästään pitkien harjoitusten asia, Heerman muistuttaa.

Myös vaatetus vaikuttaa nesteytykseen.

– Jos talvella on hieman lämpimämpi päivä, niin helposti ylipukeutuu ja sitten nestettä kyllä kaipaisi mukaan. Juoksureput ovat nykyään niin pieniä ja huomaamattomia, että sellainen kulkee mukana helposti ihan tavallisellakin lenkillä, Heerman vihjaa.

Tarkkana talvipoluilla

Polkujuoksu talvella vaatii kilometrivauhtien ja aikataulujen sopeuttamista olosuhteisiin. Toisaalta talvella poluilla juokseminen voi olla helpompaa.

– Lumessa ja jäässä juokseminen on hitaampaa. Talvella olen yrittänyt pitää yksin auki joitakin polkuja Nuuksiossa. Se on syvässä lumessa hidasta, eikä se ole edes juoksemista. Kääntöpuolena on se, että tekniset ja juurakkoiset polut tamppautuvat ja epätasaisuudet lähtevät. Jos on vaikkapa huonompi juoksutekniikkaa, niin juoksu voi olla sileillä poluilla jopa nopeampaa, Heerman sanoo.

Metsässä kannattaa lumisena talvena olla kuitenkin tarkkana.

– Maasto ja polut näyttävät erilaisilta talvella. Se tuttu polku voi kadota alta, etenkin jos olet ensimmäisenä menossa uudella polulla. Kartta ja gps-kello olisi siis hyvä olla mukana. Ja aina pitää kertoa jollekin mihin on menossa ja millä aikataululla.

Lämmittelyyn kannattaa myös kiinnittää huomiota.

– Vaatteita pukiessa voi tulla jo lämmin, se ei ole huono asia. Talvella lämmittely on tärkeämpää. Lihasten ja nivelten pitää ehtiä lämmetä kunnolla, että ne pystyvät ottamaan vastaan iskutusta.

Ryhmässä pääsee alkuun

Talvista polkujuoksua epäröivän kannattaa etsiä juoksuseuraa, sillä sitä on tarjolla myös talvella.

– Kannustan kokeilemaan polkujuoksua talvellakin. Facebookista tai urheiluseurojen tai polkujuoksuryhmien kautta pääsee monilla paikkakunnilla mukaan kokeilemaan talvista polkujuoksua. Vauhtien puolesta talviharjoittelu on peruskestävyyspainotteista ja kimppalenkeille on helppo lähteä mukaan. Lenkit ovat sosiaalisia tapahtumia ja ympäristö on kannustava, Heerman sanoo.

Heerman toimii itse Samba Trail Running Clubissa, johon ovat kaikki tervetulleita pienellä jäsenmaksulla. Pääkaupunkiseudulla toimivan Helsinki Trail Running Clubin lenkeille pääsee myös mukaan kuka tahansa. Myös monet polkujuoksutapahtumien järjestäjät ilmoittavat Facebookissa yhteislenkeistään omalla paikkakunnallaan.

Heerman mainitsee myös polkujuoksun ominaisuuksista, jotka saattavat tuoda maantiemenijöille ripauksen rennompaa asennetta.

– Polkujuoksussa ei oikeastaan aikoja voi vertailla koskaan, koska polulla olet kelin armoilla. Enemmän katsotaan kilometrejä ja nousumetrejä. Sitten kun polku on jäässä, laitetaan nastarit jalkaan ja se on päivän lenkki. Se kestää hieman kauemmin, mutta sehän on vain hyvä!

MIKAEL HEERMAN

Lue myös:

 Kylmyys lisää energiankulutusta

 Kylmä käy keuhkoihin

 

TEKSTI PENA REKIRANTA KUVA JUHA SAASTAMOINEN

Juoksija 8/2021

Vastaa