Syksyn 2023 polkukengät testissä

2023 polkukengät
Lukulistalle
ClosePlease login

Kymmenen tuoreen polkujuoksukengän testit kertoivat jälleen kehityksestä. Painot ovat viilautuneet sekä pidot ja juostavuus parantuneet. Outoja virheitäkin joukkoon mahtui.

Juoksimme polkujuoksukengät valtaosin Kiilopään ja Saariselän alueella. Osa malleista pääsi lisäksi rääkkiin ainakin pääkaupunkiseudulla, Pelkosenniemen Pyhällä ja Pohjois-Norjassa. Sateita riitti, joten märkäpidosta ja mutaominaisuuksista kertyi kokemuksia. 

Osalla kengistä juoksimme pitkiä juoksuretkiä, kisastartteja ja jopa suunnistimme. Uutena kokeiluna haimme havaintoja myös aloittelevammilta polkujuoksijoilta, mutta muutoin testaajamme olivat tuttuun tapaan kokeneita.

Kehityksen suunta jatkuu sellaisena kuin kevään Polkujuoksijan testissä kirjoitimme. Nappulat ovat tyypillisesti 3–4-millimetriset eli matalahkot ja sopivat valtaosaan juoksuhetkistä, mutta eivät yleensä riitä tuomaan pitoa selkeän mutaisiin askeliin. Testimalleista löytyi kuitenkin poikkeuksia, joissa mutapitoakin piisasi joko nappuloiden korkeuden tai muun pohjan muotoilun ansiosta.

Välipohjiin on tarjolla vaimennusta, joka parhaimmillaan säilyttää tuntuman maastoon, mutta tuo vaimennuksen lisäksi kimmoisuutta. Tietenkään jokaisessa mallissa yhtälö ei toteudu ideaalisti. Kyse on osin erilaisista käyttötarkoituksista. Pitkille ultrille sopivaa vaimennusta tuova malli tuskin toimii parhaana työkaluna lyhyen polkumatkan kisaan.

Polkujuoksun vauhtikengissä kokeillaan kadulta tuttuja kuitulevyjä. Ei liene yllätys, että ne toimivat helpolla polulla ja baanalla, mutta nähtäväksi jää, kehittyykö tekniikka hankalaan maastoon. Haasteena on yhdistää tarkkuuden tuovaa kärjen kiertolöysyyttä ja toisaalta jousiefektin vaatimaa kengän pituussuuntaista jäykkyyttä.

Testin outouksiin kuului Asicsissa ja Merrellissä pohjallisten kiinnitys kevyellä liimauksella. Kenkä pitää kuivattaa nimenomaan pohjallisen alta, joten irrotimme liimaukset. Mikäli tuotekehitys epäilee pohjallisen liikkuvan, parempi ratkaisu olisivat ohuet tarrapalat. Kyseisissä malleissa pohjalliset pysyivät aloillaan kuivatusten jälkeenkin, joskin liimapinnan rippeet saattoivat auttaa.

Jos omistat useita kenkiä, kannattaa kokeilla pohjallisia ristiin. Inovin oiva pohjallinen tuo vaimennusta ja kengästä riippuen kimmoisuuttakin. Ohuemmalla pohjallisella saatat puolestaan saada lisää tilaa liiankin istuvaan tai pienenä hankittuun kenkään sekä napakkuutta.

Syksyn 2023 polkukengät:

On Cloudultra 2

Peruskuntolenkeille, keskipitkiin ja pitkiin kisoihin.

2023 polkukengät

Vaikka Cloudultran nappulat ovat matalat, tarttuu pehmeä ja myötäävä pohja alustaan. Kenkä toimii isompien urien ansiosta myös yllättävän hyvin mudassa. Mukautuva pohja lisää kitkapintaa ja pitää myös märillä ja kaltevilla pinnoilla. Märät poikittaiset juuret tosin toivat lipsuttelua kaltevissa kohdissa, ja pientä liukkautta havaittiin, kun kovan savipohjaisen polun pinnalla oli vettä. Pohjan avoin rakenne ei kerännyt mutaa, jota jäi mainittavasti vain keskiosan matalien nappuloiden väliin pienessä testikoossa.

Alustaan mukautumisen ansiosta kivikossakin juokseminen tuntuu helpolta. Toisaalta pehmeys karsii kimmoisuutta, joten ponnistus tuntuu löysältä vauhdikkaassa juoksussa. Viestit alustasta tulevat juoksijalle.

Varpaiden suojaus riittää aivan kärjessä, mutta etureunoilta ja sivuilta kivet tuntuvat ikävästi läpi. Kenkää ympäröivä kuminen reunus suojaa kosteudelta, mutta estää vettä pääsemästä ulos. Kahlauksen jälkeen Cloudultra lotisee pitkään.

Päällinen on kaksikerroskangasta, josta alimmainen jatkuu iltistä yhtenäisenä kantaan saakka. Ylin kangas on liian heikkoa. Yhdestä testiparista kangas repesi ja toisessa oli pian testin alettua kulumisjälkiä sekä myöhemmin pieniä repeämiä. Kenkä istuu kuin sukka, eikä moskaa pääse helposti sisään. Varpaille piisaa tilaa ja sitä saa lisää jalkapöydän kiristimestä – oiva ominaisuus pitkiin kisoihin jalkaterän turvotessa.

On Cloudultra 2

 • Droppi 6 mm
 • Paino 295 g EU 42,5 (*)
 • 190 €

+ Plussat

 • Mukautuvuus eri alustoihin ja pito
 • Istuvuus

− Miinukset

 • Pehmeä pohja syö suorituskykyä
 • Päälliskankaan heikkous

Adidas Terrex Agravic Flow 2.0 GTX

Sadelenkeille ja patikkaretkille.

2023 polkukengät

Vedenpitävällä Gore-Tex-kalvolla varustettu kiertojäykkä Adidas osoittautui jähmeäksi. Kenkä mukautui alustaan liian niukasti, mikä heikensi pitoa. Continental-pohjan materiaali kuitenkin piti märällä kalliolla eikä kerännyt mutaa.

Juoksutuntuma on kova ja kimmoisuus vähäinen, eikä raskas kenkä auta muodollaan askeleen rullausta. Korkea pohja vaimentaa, mutta testaajamme koki iskujen välittyvän jalkaterään kovina.

Sivuilta kiinni neulottu iltti eli kengän kieli estää moskan kulkeutumista kenkään. Pienien lätäköiden läpi Adidaksilla juoksee jalat kuivina, mutta kengän hörpättyä kalvo estää veden pääsyä ulos. Varpaat ovat suojassa, mutta jalkaterän sivuille tulevat iskut tuntuvat.

Kenkä istuu jalkaan tiukasti ja tukee hyvin kantapäätä ja jalkaterän keskiosaa. Kantaosa voi kuitenkin painaa alamäissä akillesjänteen seutuun, ja yhdellä testaajalla reunus painoi molempien jalkojen ulkopuolen kehräsluuta häiritsevästi. Varpaille riittää hyvin tilaa. Syksyn 2023 värit eroavat testiparin värityksestä.

Adidas Terrex Agravic Flow 2.0 GTX

 • 170 €
 • Droppi 8 mm
 • Paino 350 g EU 44

+ Plussat

 • Suojaavuus

− Miinukset

 • Jähmeys
 • Tuntuma alustaan

Asics Fujispeed 2

Vauhtijuoksun erikoiskengäksi.

Fujispeed loistaa nopeana kenkänä helpoilla poluilla. Sen valtit tulevat selkeimmin esiin askelkontaktin alkaessa päkiältä. Täysmittainen hiilikuitulevy tuo kimmoisuutta yhdessä välipohjan vaimennuksen kanssa. Juuri välipohjassa ja kengän keveydessä tuntuvat ison merkin kehitystyön resurssit. Pitkältä päkiän alta nouseva kärki auttaa askeleen rullaavuutta ja askeltiheyden ylläpitoa.

Rauhalliseen juoksuun tai kikkapoluille Fujispeediä ei kannata pukea. Kiertojäykkä Fujispeed ei mukaudu maastoon, eikä kevyt hieman muovisen tuntuinen päällinen tarjoa kuin välttävän tuen, vaikka kengän nauhoittaa tarkasti. Paksu levyllinen pohja häivyttää maaston viestejä, mutta pistemäiset osumatkaan eivät pääse läpi.

Pohjamateriaali pitää märillä kivillä. Kolmikulmaiset nappulat tarrautuvat maastonmuotoihin, kunhan mutaa ei ole liikaa. Pohjamateriaalissa on painon karsimiseksi erimuotoisia ja -kokoisia reikiä, jotka toimivat myös otereunuksina. Kärjen kivisuoja on pikkuruinen, ja jalkasyrjät ovat alttiina iskuille. Kannan lenkki auttaa pukemista, mutta iltti pitää asetella tarkoin. Asics tekee erikoiskenkäänsä laajalla kokovalikoimalla sekä naisille että miehille. 

Asics Fujispeed 2

 • Droppi 5 mm
 • Paino 250 g EU 44
 • 180 €

+ Plussat

 • Kimmoisuus
 • Keveys

− Miinukset

 • Tuntuma alustaan

Dynafit Ultra 100 

Pitkiin juoksupäiviin.

2023 polkukengät

Ultra 100:n pohja on yhtenevä aiemmin lumella testaamamme kalvoversion kanssa. Kesäisillä kivillä ja juurilla matalat nappulat pitivät hyvin yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Märällä jyrkällä kalliolla ote lipsui. Matalahko kuvio ei riitä myöskään mutaan.

Pitkille matkoille suunniteltu malli osoittautui ilman kalvoa eloisammaksi, mutta kuitenkin vakaaksi. Paksu pohja vaimentaa iskutusta selvästi, muttei yllä joustavuudessa eikä kimmoisuudessa huipuksi. Kärki nousee pitkältä päkiän alta, mikä tuo askeleeseen rullaavuutta. Askeltiheys pysyy yllä ilman erityistä ponnistelua myös tiesiirtymillä, ja kenkä tuntuu juostessa punnittua painoaan kepeämmältä.

Kantapää istuu hyvin. Pohjan korkeudesta ja kiertojäykkyydestä huolimatta kengällä on luonteva edetä viistollakin pinnalla. Jalkaholvin tuki on voimakasmuotoinen. Varvastila suippenee voimakkaasti. Nauhoitusta suojaa moskalta kangas, jonka alle voi sujauttaa nauhat. Varpaat ja kanta ovat suojassa, mutta sivuilta kiviosumat tulevat läpi. Pohja jakaa terävien kivien tuoman paineen, mutta välittää silti viestejä alustasta. 

Dynafit Ultra 100 

 • Droppi 6 mm
 • Paino 322 g EU 44 (*)
 • 170 €

+ Plussat

 • Rullaavuus
 • Nauhojen suojaläppä
 • Pirteät värit

− Miinukset

 • Kovahko vaimennus

Hoka Torrent 3

Maltillisten matkojen peruslenkeille.

2023 polkukengät

Torrent 3 jatkaa selkeänä perillisenä aiemmille versioille, mutta Hokan muiden mallien kehityttyä kilpailua löytyy jo merkin sisältä runsaasti. Helpoille ja kuivalla hieman vaativammillekin poluille Challenger ATR 7 ja Zinal 2 tarjoavat enemmän ominaisuuksia ripeään juoksuun. Vaimennusta hakevalle Speedgoat on tullut aiempaa monipuolisemmaksi laihdutuskuurinsa myötä.

Maaston tuntuma ja hinta ovat Torrentin vahvuuksia. Pienissä horjahduksissa kenkä ohjaa askelta pohjalle ja säästää siten nilkan niukahduksilta. Napakasti nauhoitettuna Torrent hoitaa hyvin kaltevat pinnat, mutta kiertojäykkyys rajoittaa mukautumista alustaan. Pohja ei ole Vibramia, vaikka Hoka käyttää sitä osassa polkumalleistaan. Pito on silti märälläkin luotettava, mutta mutaan kuviointi ei riitä.

Vaimennus on kova ja varsinkin Hokaksi vähäinen. Rullaavuudessa Torrent jää valtaosalle testin kengistä eikä sytytä vauhtirallatteluun. Kärjen vahvike suojaa pisimmät varpaat, mutta jalkaterän sivut ovat alttiina iskuille. Kärki kapenee hieman enemmän kuin tilavassa Challengerissa. 

Hoka Torrent 3

 • Droppi 5 mm
 • Paino 248 g (*)
 • 145 €

+ Plussat

 • Tuntuma maastoon
 • Horjahduksissa ohjaa pohjalle

− Miinukset

 •  Kova vaimennus

Inov Trailfly Ultra G-280

Tunnokkuutta vaativaan maastoon pitkillekin matkoille.

2023 polkukengät

Trailflyn päällinen on joukon pelkistetyin, mutta se sopii varsin kiertolöysän ultrakengän luonteeseen. Ulkopohjan jako kahteen osaan tuo taipuisuutta. Inov mukautuu vaimennukseensa nähden poikkeuksellisen hyvin maastonmuotoihin. Myös viestit välittyvät, vaikka terävätkään kivet eivät rankaise pohjan läpi.

Askel pyörähtää kengän kärjeltä vaivatta. Kimmoisahko vaimennus auttaa sopivasti pitkissä alamäissä ja kilometrien kertyessä. Vaimennus muuttuu selkeästi kovemmaksi ilman mainiota selkeän joustavaa pohjallista. Inovin mukaan pohjakuvioon tuo kestävyyttä ja pitoa grafeeni, jota on samoista syistä tuotu myös pyöränrenkaisiin. Materiaalin ansiota tai ei, Trailflyn märkäpito osoittautui melko luotettavaksi. Pohjamateriaalin syvät urat tuovat mutaan sivuttaissuuntaista otetta. Pitkittäissuuntainen pito on kuitenkin rajallisempi, ja jyrkässä laskussa kenkä liirasi kosteahkoilla mättäillä.

Varpaiden hyvinvointia auttaa suojus sekä pitkillä matkoilla runsas tila. Sivulla ja kannassa suojauksia ei ole. Rankkojen testijuoksujen kulutus irrotti kärkivahvikkeen liimauksen, mutta muutoin vähäiset jäljet ennakoivat hyvää kestävyyttä. Kahlausten enimmät vedet poistuvat kengästä ripeästi. Aiemmin testaamaamme Trailfly G300 -malliin verrattuna G280 on pudottanut painoa erityisesti suuren koon kengistä.

Inov Trailfly Ultra G-280

 • Droppi 8 mm
 • Paino 310 g EU 44 (*)
 • 165 €

+ Plussat

 • Juostavuus
 • Ultrakengäksi mainio alustatuntuma

− Miinukset

 • Paino

La Sportiva Jackal II

Haastavaan maastoon ja vauhtibaanoille.

2023 polkukengät

Jackal II tarjoaa vaimennetuksi kengäksi poikkeuksellisen tarkan tuntuman maastoon. Onnistuminen johtuu osin kapeahkon lestin istuvuudesta, jonka viimeistelevät nykykengiksi harvinaisen hyvin jopa perusrusetilla pysyvät nauhat. Kimmoisan vaimennuksen ja rullaavan kärjen ansiosta Jackalit tukevat ripeää askelkontaktia ja siten tiheää rytmiä. Vaimennus auttaa vauhdikkaissa alamäissä ja riittää ainakin lyhyisiin ultriin.

Märkäpidosta ja kengän tarkkuudesta kertoo se, että testaajamme valitsi Jackalit sateisena päivänä ylipitkään suunnistukseen tuntureilla. Mudassa 3,5-millimetrisen kuvion pito loppui jyrkähkössä nousussa potkusta, mutta laskusuunnassa liuku ei onneksi alkanut holtittomana. Vesiraja on varsin korkealla ja jarrutti veden tuloa kenkään. Silti litinä hävisi Jackaleista ripeästi kahlausten jälkeen.

Leveä kärkivahvike suojasi varpaat. Sivuilla pienet pohjan korotukset poimivat osan kiviosumista, mutta ylempää iskut tulivat läpi. Iltti on sivuilta avoin. Lenkki kannassa auttaa pukemista. Testipari selvisi rankasta käytöstä pienillä kulumisjäljillä. Toisen pohjan kärkitaitteen liimaus irtosi hieman yläreunasta. Nauhoissa näkyi käytön jälkiä, mutta ne paransivat solmun tarrautuvuutta entisestään.

La Sportiva Jackal II

 • Droppi 7 mm
 • Paino 300 g EU 44 (*)
 • 170 €

+ Plussat

 • Märkäpito
 • Istuvuus
 • Juostavuus umpimetsästä vauhtipoluille

− Miinukset

 • Potkun pito mudassa 

Merrell Nova 3

Monipuolisille polkulenkeille.

Novan Vibram-pohja pitää mainiosti märillä pinnoilla. Läpi kengän ulottuvat matalat nappulat tuovat yllättävän hyvän otteen pehmeisiin alustoihin, ja pohjamateriaalin rei’itys lisää otepintaa kovilla muodoilla. Nappuloiden juureen ilmestyi testissä halkeamia, mikä tuo epäilyksiä kestävyydestä. Kärjen kohtuullinen kiertojäykkyys tuo mukautuvuutta maastoon. Nova on tunnokas, ja vaimennus riittää ainakin lyhyille ultrille. Askel ei pyörähdä kärjeltä yhtä herkästi kuin testin parhailla, mutta vauhdikas juoksu onnistuu ilman ylenmääräistä käskytystä.

Nova ei ole kevein, mutta grammoja on käytetty mukavaan istuvuuteen. Tosin kantaan voi jäädä pientä liikkumavaraa. Merrell tyhjenee nopeasti vedestä kahlauksen jälkeen. Pohja vaimentaa hyvin alustasta tulevat iskut ja pistot. Kärjessä suoja on pieni, sillä laajempi vahvike pitää lähinnä veden loitolla. Sivuilla suojaa ei ole. Nauhat asettuvat iltin helppokäyttöiseen pidinlenkkiin. Kannan lenkki puolestaan auttaa pukemista. Naisille Merrell myy kenkää nimellä Antora.

Testasimme Novan myös Gore-Tex-versiona. Se osoittautui kalvolliseksi kengäksi ilahduttavan taipuisaksi, joskin selvästi hiostavammaksi kuin kuorettomat kengät. Kalvo heikentää olennaisesti kahlauksen tuoman veden poistumista.

Merrell Nova 3

 • Droppi 8 mm
 • Paino 300 g (*) 
 • 135 €

+ Plussat

 • Juoksutuntuma
 •  Pito

− Miinukset

 • Nappuloiden murtumiset 

New Balance Summit Unknown V4 SG

Pehmeään maastoon.

New Balance on suunnitellut Summit Unknown SG:n pehmeään maastoon. 6,5 millimetrin korkuiset nappulat pitivät riittävästi mutaisilla poluilla. Eteen-taaksesuunnassa kuvio tarttui hyvin, mutta sivusuuntaan vain kohtalaisesti. Sama päti myös liukkaissa juurakoissa. Kuivalla ote oli hyvä ja märällä kalliolla kohtuullinen. Mikäli kenkä istui jalkaan, juoksu kaltevilla pinnoilla tuntui tukevalta.

Juoksutuntuma on vaimennukseen nähden onnistunut. Summit Unknown rullaa päkiältä asti korotetun kärjen ansiosta, ja vaimennus auttaa tiesiirtymillä, alamäissä ja pitkillä matkoilla.

Varpaita suojaavat leveä kaistale sekä kapea kärkikappale, jonka liimaus petti yhdestä testikengästä. Välipohjassa päkiän alueella on levy jakamassa terävien kivien pistemäistä painetta. Pehmustus nauhoituksen alueella tuo mukavuutta ja parantaa istuvuutta. Reunus kuitenkin painoi osaa testaajista joko nilkan sivulta tai akilleksesta. Kannan vetolenkki helpottaa kengän pukemista. Nauhat pysyivät hyvin kiinni.

New Balance Summit Unkown V4 SG

 • Droppi 6 mm
 • Paino 290 g EU 44
 • 140 €

+ Plussat

 • Pito pehmeässä maastossa
 • Tuntuma alustaan

− Miinukset

 • Kova reunus saattaa painaa 

Salomon Thundercross

Sateen pehmentämille poluille.

2023 polkukengät

Thundercross on märän, pehmeän, mutaisen kelin erikoiskenkä. 5 millimetrin korkuiset nappulat ja sopivan kiertolöysä kärki saavat kengän tarttumaan maastoon, myös märkään, kaltevaan sekä sivusuuntaan. Alaltaan kookkaat nappulat ovat sopivan harvassa, eivätkä kerää mutaa.

Pohjan vaimennus on hyvä, eivätkä kivet tunnu läpi myöskään edestä. Salomonille tyypillisesti kapeahko kenkä ei juuri suojaa sivuja. Nauhoituksen ja iltin välissä on kangas estämässä moskan pääsyä kenkään. Pikanauhan pään saa piiloon iltin taskuun. Kenkä hylkii melko hyvin maaston kosteutta ja pysyy kuivana pienien lätäköiden läpi, mutta ei tyhjene nopeasti kahlauksista.

Kengässä yhdistyvät juostavuuden osaalueet tunnokkuus, onnistunut vaimennus, kimmoisuus sekä rullaavuus. S-lab-sarjan keveyttä Thundercross ei kuitenkaan saavuta. Vaimennus riittää asvalttisiirtymille. Kaltevilla kohdilla kärjen kiertolöysyyden ja kengän tukevuuden yhdistelmä tuo luottoa.

Thundercross otti jalan syleilyynsä istuttaen sen kannasta asti tiukasti kenkään. Paine jakaantui jalkaterän alueelle, joskin päkiän kohdalta puristus tuntui toisinaan hieman liialliselta, sillä pikanauhoitusta on vaikeaa löysätä yhdestä kohtaa. Tunne kuitenkin helpotti lenkillä kengän hieman löystyessä. 

Salomon Thundercross

 • Droppi 4 mm
 • Paino 290 g EU 42 2/3 (*) 
 • 140 €

+ Plussat

 • Märän ja pehmeän pito
 • Tuntuma maastoon
 • Monipuolisuus

− Miinukset

 • Veden poistuminen kengästä
 • DROPPI ON KANNAN JA PÄKIÄN KORKEUSERO.
 • (*) TIETO VALMISTAJAN TAI MAAHANTUOJAN ILMOITTAMA.

Teksti Tomi Savolainen

Juoksija/ Polkujuoksija 2023

Vastaa