UTMB 2023 – Anna-Stiina Erkkilä viikon suomalainen ykkösnimi, Dauwalter ja Walmsley tekivät päämatkasta yhdysvaltalaisjuhlan

UTMB 2023 Courtney Dauwalter saapuu maaliin voittajana.
Courtney Dauwalter viimeisteli satamailisten triplansa UTMB:n voitolla. Kuva Paul Brechu / UTMB
Lukulistalle
ClosePlease login

Courtney Daulwalter viimeisteli hämmästyttävän triplansa ensimmäisenä polkujuoksijana. UTMB-viikon kolme pääkilpailua olivat ensimmäistä kertaa kiertueen finaali.

UTMB-viikon kovimman suomalaissuorituksen juoksi Anna-Stiina Erkkilä. Hän nousi kymmenenneksi 54 kilometrin ja 3 400 nousumetrin OCC-kisassa ajalla 5.45.16.

Lue Anna-Stiina Erkkilän kommentit OCC:sta.

Naisten OCC-kärkikolmikko oli eteläafrikkalainen Toni McCann (5.18.21), yhdysvaltalainen Katie Schide (5.26.25) ja kiinalainen Miao Yao (5.27.07). Erkkilän tiimikaveri, norjalainen Stian Angermund liitti OCC-voiton pitkään meriittilistaansa ajalla 4.42.40. Toiseksi ehti taannoisista loukkaantumisistaan toipunut Italian Francesco Puppi (4.44.58) ja kolmanneksi Espanjan Antonio Martínez Pérez (4.45.19).

Ultra-Trail du Mont-Blancin 171 kilometrin ja 10 000 nousumetrin nimikkomatka Alppien korkeimman vuoren ympäri sujui yhdysvaltalaisten komennossa. Courtney Dauwalter juoksi kolmanteen voittoonsa ajalla 23.29.14. Hänestä tuli ensimmäinen, joka on voittanut samana kesänä satamailiset Western Statesin, Hardrockin ja UTMB:n.

Palautuminen Hardrockista oli vielä kesken, mutta Dauwalter halusi haastaa itseään.

– Jos meillä on mahdollisuus kokeilla jotakin haastavaa, mielestäni se kannattaa tehdä, Dauwalter linjasi.

Huikean juoksijan menoon on yhdistynyt sanonta ”Courtney tekee Courtney-juttuja”. Niin tapahtui myös perinteisesti iltakuudelta alkaneella Mont-Blancin kierroksella, jonka aikana osallistujat juoksivat Ranskan lisäksi Italiassa ja Sveitsissä. Dauwalter johti kisaa läpi matkan ja voitti ylivoimaisesti, vaikkakin rasitus näkyi ja kommenttien perusteella myös todella tuntui loppumatkalla jopa hänen kehossaan.

Saksalainen Katharina Hartmuth yllätti huippujuoksulla kakkoseksi ajalla 24.10.52. Kolmanneksi juoksi ensimmäisellä satamailisellaan polkujuoksun maailmanmestari ja viime vuoden CCC-voittaja Blandine L’Hirondel.

Walmsley UTMB:n ensimmäinen miesvoittaja

Jim Walmsley saavutti vihdoin vuosia hakemansa UTMB-voiton loistavalla ajalla 19.37.43. Walmsley oli UTMB:n ykkönen ensimmäisenä yhdysvaltalaismiehenä.

Aika alitti Kilian Jornet’n viime vuotisen normaalin reitin ennätyksen ja ensimmäisen sitä pitkin juostun 20 tunnin alituksen. Vakioreitin ennätys säilyi espanjalaisella, sillä järjestäjät joutuivat merkitsemään vuoden 2023 kilpailun loppuosasta hieman nopeammalle reittiversiolle. Samaa varianttia juostiin edellisen kerran vuonna 2018. Syynä muutokseen olivat tällä kerralla ylempänä tapahtuneet mutavyöryt ja edelliskerralla yläreitillä patikoijan kuolemaan johtanut kivivyörymä.

UMTB 2023 Jim Walmsley, miesten voittaja.
Jim Walmsley saavutti viimein vuosia tavoittelemansa UTMB-voiton.

Walmsley johti kilpailua pitkään vuonna 2022, mutta hänen menonsa hyytyi todella pahasti Champex-Lacin ja Vallorcinen välisissä raskaissa nousuissa kilometrien 127 ja 151 välillä. Hän tointui kuitenkin sen verran, että saavutti maalin neljäntenä.

UTMB-voitto toi Walmsleyn meriittilistaan korkeuseroiltaan ja juoksualustaltaan aiempaa vaativamman ja arvostetun kilpailun. Hän on voittanut esimerkiksi Western Statesin. Tammikuussa 2021 Walmsley jäi vain 12 sekuntia sadan kilometrin juoksun maailmanennätyksestään ajallaan 6.09.26.

Toiseksi juoksi pitkään koitosta johtanut yhdysvaltalainen Zach Miller. Riipivä loppukiri riitti 20 tunnin alitukseen kellon näyttäessä Millerille 19.58.58. Parikymmentä minuuttia hänen jälkeensä maalin saavutti ranskalainen Germain Grangier.

Simpanen ja Antila keskeyttivät

Keskeyttäneiden listalle kirjattiin molemmat pohjoismaalaiset kärkinimet. Sekä hyvästä valmistautumisestaan kertonut Juuso Simpanen että Ruotsin Petter Engdahl jättivät matkan kesken Champex-Lacissa. Simpasella kisan alla ärtynyt jalka ei mahdollistanut kilpailuvauhtista juoksua alamäkiin, ja lopulta hän keskeytti, jotta vaiva ei pahenisi ja vaatisi tarpeettoman pitkää parantelua.

Keskeytyksestä kertoneella Instagram-videollaan Simpanen vaikutti muutoin hyvävoimaiselta.

Engdahlin vuonna 2022 juoksema ennätysaika sadan kilometrin CCC:llä piti pintansa, vaikka tämän vuoden reitti oli hieman ripeämpi.

CCC:llä miesten kärkikolmikko oli britti Jonathan Albon (10.14.25), kiinalainen Jiasheng Shen (10.22.30) ja yhdysvaltain Dakota Jones (10.41.40).

Naisissa norjalainen Yngvild Kaspersen voitti ylivoimaisesti ajalla 11.51.22, zimbabwelainen Emily Hawgood (12.28.19) oli toinen ja yhdysvaltalainen Helen Mino Faukner (12.38.05) kolmas.

Nopeaa aikaa hakenut Johanna Antila loukkasi akilleksensa alkumatkalla. Hän keskeytti varotoimena, kun kävi selväksi, ettei vauhdinpito ollut enää mahdollista.

UTMB, CCC ja OCC olivat ensimmäistä kertaa UTMB-kiertueen finaaleja. Huippunimet lunastivat paikkansa kärkisijoituksilla kiertueen kilpailuista. Harrastajat pääsivät mukaan osallistumisoikeuksien arvontaan vasta kerättyään kiertuekisan maaliintulolla arpalipun, joka on UTMB-kielellä juoksukivi eli englanniksi running stone. Sekä huippujen että arvonnasta mukaan päässeiden piti lisäksi maksaa osallistumismaksu.

Vastaa