Ammattilaispyöräilijöiden kisakausi alkoi yli 60 kilometrin voittosoololla

Jaakko Hänninen
Lukulistalle
ClosePlease login

Ammattilaispyöräilijöiden eurooppalainen kilpailukausi käynnistyi Mallorcan saarella 154,7 kilometrin ja lähes 3000 nousumetrin kilpailulla. Se avasi samalla viiden kilpailupäivän Challenge Mallorcan. Ensimmäisen päivän ehdoton nimi oli yhdysvaltalainen Brandon McNulty, joka ajoi yli 60 kilometrin soolollaan voittoon.

Mukavassa, noin +15 asteen säässä ajettu kilpailu käynnistyi kolmen ajajan irtiotolla. Ryhmä sai parhaimmillaan yli seitsemän minuutin eron pääjoukkoon. Kilpailun puolessa välissä vauhtiaan nostanut pääjoukko ajoi kuitenkin karkulaiset kiinni.

Kun kilpailua oli ajettu 94 kilometriä, 23-vuotias yhdysvaltalainen UAE Team Emiratesin ajaja Brandon McNulty iski yksin irti. Siihen ei heti reagoitu ja McNulty sai nopeasti puolen minuutin kaulan. Hänen taakseen muodostui noin 30 ajajan ryhmä, jossa oli mukana myös Jaakko Hänninen. Tämä iso takaa-ajoryhmä hajosi ja McNultyn takaa-ajoon jäi ensin 12 ajajaa, mutta se pieneni yhdeksän ajajan suuruiseksi. Aktiivisin tässä ryhmässä oli espanjalainen konkari Alejandro Valverde. Hänninen ei päässyt tähän ryhmään.

McNulty ei antanut periksi, hän sai nostettua eron yli minuutiksi ja piti sen maaliin asti. Maalissa oli eroa toiseksi kirineeseen sveitsiläiseen Joel Suteriiin minuutti ja 17 sekuntia. Suter ajaa samassa joukkueessa kuin voittaja. Kolmas oli italialainen Vioncenzo Albanese (EOLO-Kometa).

Jaakko Hänninen avasi kautensa mukavasti. Hän tuli maaliin Valverden ryhmän takana ajaneessa 20 ajajan joukossa ja oli 20:s. Tämä ryhmä jäi voittajalle kaksi minuuttia ja 55 sekuntia.

– Ihan mukavastihan tämä käynnistyi talvikauden treenien jälkeen. Olen tyytyväinen, harjoittelu on mennyt hyvin. Nyt vain tarvitaan kisarytmiä, niin eiköhän se tästä vielä meno parane, kertoi kaikki viisi Mallorcan kilpailua ajava Jaakko Hänninen.

Tulokset

Trofeo Calvia (1.1) Camp de Mar – Magaluf (154,7 km)

 1. Brandon McNulty (USA) UAE Team Emirates 3:57:37
 2. Joel Suter (Sveitsi) UAE Team Emirates + 1:17
 3. Vincenzo Albanese (Italia) EOLO-Kometa  s.a.
 4. Tim Wellens (Belgia) Lotto Soudal s.a.
 5. Simon Clarke (Australia) Israel-Premier Tech s.a.
 6. Alejandro Valverde (Espanja) Movistar s.a.
 7. Kobe Goossens (Belgia) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux s.a.
 8. Lukasz Owsian (Puola) Team Arkea-Samsic s.a.
 9. Emanuel Buchmann (Saksa) Bora-Hansgrohe s.a.
 10. Ben Zwiehoff (Saksa) Bora-Hansgrohe s.a.

20  Jaakko Hänninen (Suomi) AG2R Citroën Team + 2:55

 

Challenge Mallorca 26. – 30.1.2022

ke 26.1.22     Trofeo Calvia (1.1) Camp de Mar – Magaluf (154,7 km)

to 27.1.22     15. Trofeo Alcudia (1.1) Port d’Alcudia – Port d’Alcudia (173,2 km)            

pe 28.1.22     Trofeo Serra de Tramuntana  (1.1) Lloseta – Lloseta (158,9 km)

la 29.1.22     Trofeo Pollença – Port d’ Andratx (1.1) Pollença – Andratx (168,9 km)

su 30.1.22     19. Trofeo Playa de Palma – Palma(1.1) S’Arenal›Palma (169,1 km)           

 

Mallorcan toinen päivä päättyi massakiriin

Viiden päivän Challenge Mallorcan toisen päivän 173,2 kilometrin etappi päättyi massakiriin. Siinä oli nopein vasta 21-vuotias eritrealainen Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux).

Päivän etappi oli jo ennakkoon odotettu päättyvän massakiriin. Reitin merkittävin nousu, kakkoskategorian Coll de sa Batallan ja sitä seuranneen neloskategorian Coll de Femenian päältä oli nopea 30 kilometrin osuus maaliin.

Etappi alkoi kovalla vauhdilla ja innokkaita irtiottoon yrittäviä pyöräilijöitä oli runsaasti. Lopulta, yli 10 kilometrin ajon jälkeen kärkeen pääsi neljän ajajan ryhmä. Kun siinä ei ollut yhtään World Tour -ajajaa, niin irtioton annettiin mennä reilun viiden minuutin päähän. Kuitenkin pääjoukko ja siinä ajaneet vahvimmat joukkueet pitivät tiukan kontrollin tähtäimessä ajaa kilpailua omille kirimiehilleen.

Irtioton mahdollisuudet oli käytetty viimeisessä nousussa. Kärkeen jäi vielä espanjalainen Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi). Hän pääsi ensimmäisenä loppulaskuun, mutta pääjoukko tuli takaa eikä antanut Bizkarralle mahdollisuuksia. Massakirissä nuoren eritrealaisen jälkeen seuraavina olivat eteläafrikkalainen Ryan Gibbons (UAE Team Emirates) ja italiainen Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech).

AG2R Citroën Teamin Lawrence Naesen oli kymmenes ja hänen joukkuetoverinsa Jaakko Hänninen 52:s.

– Ajoimme tänään meidän Lawrence Naesenille kiriä. Mäki ajettiin kohtuullista vauhtia, mutta saimme pidettyä hänet porukassa. Loppukiriä varten meillä ei ollut riittävän vahvaa vetojunaa, mutta saimme hänet kuitenkin hyvin asemiin ja lopputulos oli tyydyttävä, kertoi Jaakko Hänninen.

 Perjantaina ajetaan Trofeo Serra de Tramuntana. Lähtö ja maali ovat Llosetassa. 158,9 kilometrin etappi antaa hyvät mahdollisuudet mäkimiehille. Nousumetrejä on hieman yli 3000. Reitillä ajetaan yksi ykköskategorian nousu, suomalaisille Mallorcan kävijöille hyvin tuttu Puig Major.

Tulokset

15.Trofeo Alcudia (1.1) Port d’Alcudia – Port d’Alcudia (173,2 km)

 1. Biniam Girmay (Eritrea) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux 3:50:48 
 2.    Ryan Gibbons (Etelä-Afrikka) UAE Team Emirates s.a.
 3. Giacomo Nizzolo (Italia) Israel-Premier Tech s.a.
 4. Ivan Garcia (Espanja) Movistar Team s.a.
 5. Matîs Louvel (Ranska) Team Arkéa-Samsic s.a.
 6. Michael Matthews (Australia) Team BikeExchange-Jayco s.a.
 7. Piet Allegaert (Belgia) Cofidis s.a.
 8. Pascal Ackermann (Saksa) UAE Team Emirates s.a.
 9. Jesus Ezquerra (Espanja)  Burgos-BH s.a.
 10. Lawrence Naesen (Belgia) AG2R Citroën Team s.a.

52  Jaakko Hänninen (Suomi) AG2R Citroën Team + 0:09

 

Challenge Mallorca 26. – 30.1.2022   

 

Tiedotus Esko Lummelampi Kuva Shutterstock, artikkelin kuvituskuva ei liity itse kilpailuun.

 

Vastaa