Jumbo-Visma otti kolmoisjohdon Espanjan ympäriajossa 

Lukulistalle
ClosePlease login

Ensimmäisen lepopäivän jälkeen Espanjan ympäriajossa oli vuorossa 26 kilometrin yksilöaika-ajo.  

Huomio kiinnittyi kilpailun johtajaan, Jumbo-Visman apuajajaan ja mäkimiehenä tunnettuun Sepp Kussiin. Kuinka tämä pärjäisi aika-ajossa kilpailun ennakkosuosikeille? 

Ineos-Grenadiersin Filipo Ganna kellotti odotetusti kärkiajan ohittaen kolme edelle lähtenyttä pyöräilijää. Hallitseva aika-ajon maailmanmestari Remco Evenepoel jäi Gannasta 16 sekuntia ja Jumbo-Visman Primož Roglič 36 sekuntia.  

Sepp Kuss ajoi onnistuneen aika-ajon jääden Gannasta puolitoista minuuttia. Samoin teki toinen Jumbo-Visman kapteeni, Ranskan ympäriajon voittanut Jonas Vingegaard

Kun etappivoittoja tavoittelevien ajajien jalat olivat saaneet toipua kaksi edeltävää päivää, seuraavan etapin voittajan odotettiin syntyvän irtiotossa. Etappi oli pääsääntöisesti tasainen, mutta se päättyi seitsemän kilometrin mittaiseen nousuun. 

Irtiotosta muodostui suurilukuinen ja kovatasoinen. Se selvisi maaliin reilulla aikaerolla.  

Filipo Ganna piti kovaa tempoa irtioton kärjessä ojentaakseen joukkuetoverilleen, Geraint Thomasille, voiton avaimet. Thomasilla eivät jalat riittäneet. Cofidiksen Jesus Herrada oli viimeisen nousun nopein. Hän otti etappivoitolla myös johdon mäkikilpailussa.

Jumbo-Visman Kuss säilytti kokonaiskilpailun johdon 26 sekunnin erolla Marc Soleriin. 

Kolmoisvoitolla kolmoisjohtoon 

Seuraava tasamaaetappi päättyi Zaragozassa pääjoukon massakiriin. Alpecin-Deceuninck 

koetti jälleen saattamaan kirikilpailua johtaneen Kaden Grovesin voittoon, mutta UAE Team Emirates yllätti laukaisemalla kirin varhain toisesta laidasta.  

Groves ei pystynyt vastaamaan. Hän oli sekä sijoittunut hankalaan paikkaan että tiputti hetkellisesti ketjun. UAE Emiratesin Sebastian Molano kiri reilusti ensimmäisenä maaliin. 

“Tiesimme, että kirin ajoitus oli tärkeää ja sijoituimme tuulen kannalta oikein. Tiesin, että minulla on hyvät jalat ja voisin saatella Molanon hyvin kiriin”, saaton Molanolle tehnyt Rui Oliveira kommentoi. 

Kuuluisalle Col du Tourmaletille päättynyt kolmastoista etappi oli osoitus Jumbo-Visman ylivoimasta. 

Viimeiseen nousuun lähdettäessä kärkiryhmä oli karsiutunut pienilukuiseksi. Vingegaard teki ratkaisun ensimmäisenä ja ajoi nopeasti lähes minuutin eron. Movistarin Enric Mas koetti kuroa väliä kiinni, mutta Kuss liimautui tämän takarenkaaseen.  

Kun viimeinen jyrkin osuus alkoi, Kuss sprinttasi ryhmästä huikealla temmolla irti. Vingegaard oli ensimmäinen, Kuss kiri toiseksi ja lopulta Roglič otti joukkueelle ennennäkemättömän kolmoisvoiton. Huonosta päivästä kärsinyt Evenepoel jäi etapilla murheelliset 27 minuuttia jälkeen. 

Samalla Jumbo-Visman kolmikko miehitti kokonaiskilpailun johdon järjestyksessä Kuss, Roglič ja Vingegaard, joka sai ylleen mäkikilpailun johtajan pallopaidan. Kolmikon jälkeen kokonaiskilpailussa seurasi neljä espanjalaista. 

Evenepoel löysi kuntonsa nopeasti takaisin 

Neljännellätoista 156 kilometrin mittaisella etapilla oli kolme raskasta nousua. 

Kärsittyään vakavan takaiskun edellisellä etapilla Remco Evenepoel pyrki irtiottoon lähes etapin alusta lähtien. Iskujen seurauksena syntyi suuri irtiottoryhmä, josta Evenepoel irtosi yhdessä Romain Bardetin kanssa. 

Irtiotossa Evenepoel napsi mäkipisteitä ja varmisti itselleen mäkikilpailun johdon. Viimeisessä nousussa Evenepoel jätti Bardetin, ajoi yksin maaliin reilulla erolla ja purskahti kyyneliin. 

“Eilinen oli todella vaikea päivä. Aamulla ajattelin, että teen tänään kaikkeni ja ajoimme startista lähtien täydellä kaasulla. Etappi oli vaativa. Bardetin kanssa sovimme, että ajan ylämäet, jos hän auttaa tasaisilla osuuksilla. Todella mukava voittaa toinen etappi ja mennä pallopaita päällä kohti Madridia”, Evenepoel iloitsi etappivoittoaan. 

Toisen viikon viimeinen etappi oli edellistä kevyempi mutta mäkinen. Evenepoel rakensi jälleen aktiivisesti irtiottoa kerätäkseen mäkikiripisteitä.  

Etapin voitto ratkaistiin kolmen ajajan kesken. Vain muutamia kilometriä ennen maalia yhden etapin voittanut Lennard Kämna ajoi alamäessä ulos ruohikolle ja kaatui. Hän kuitenkin saavutti vetovuoroista kiistelevät Rui Costan ja Santiago Buitragon ja kolmikko tuli yhdessä maalisuoralle. 

Kämna avasi kirin kaukaa, mutta Intermarchen Costa oli täpärästi vahvempi ja otti etappivoiton kymmenen vuoden tauon jälkeen. 

Kilpailutilanne toisen viikon jälkeen 

Kokonaiskilpailu, aika 

1. Sepp Kuss, 54h 38’ 42” 

2. Primož Roglič, +1’ 37” 

3. Jonas Vingegaard, +1’ 44” 

4. Juan Ayuso, +2’ 37” 

5. Enric Mas, +3’ 06” 

Kirikilpailu, pisteet 

1. Kaden Groves, 208 

2. Remco Evenepoel, 135 

3. Andreas Kron, 111 

Mäkikilpailu, pisteet 

1. Remco Evenepoel, 71 

2. Michael Storer, 39 

3. Jonas Vingegaard, 36 

Vastaa