Hektinen startti Ranskan ympäriajolle

Ranskan ympäriajo
Lukulistalle
ClosePlease login

Tien varressa seisoneen katsojan aiheuttama joukkokaatuminen pakotti useamman kuskin keskeyttämään Tourin heti ensimmäisellä etapilla. Tämä tilanne aiheutti valtavan mediahuomion ja Ranskan poliisi etsintäkuulutti kyseisen katsojan. Hänestä haluttiin tehdä varoittava esimerkki, jotta tien varressa kilpailuja seuraavat katsojat ymmärtäisivät pysyä riittävän etäällä pyöräilijöistä. Etappi päättyi hallitsevan maailmanmestarin Julian Alaphilippen hienoon iskuun ja soolovoittoon lyhyessä ja tiukassa maalimäessä.

Toisena päivänä samantyyppisessä Mûr de Bretagne Guerlédanin maalimäessä Mathieu Van Der Poel karkasi iskullaan muulta pääjoukolta ja vei etappivoiton lisäksi myös keltaisen paidan kokonaiskilpailun uutena johtajana.

Kolmannella etapilla nähtiin taas todella monta hektisen kilpailun aiheuttamaa kasaa. Moni kokonaiskilpailujen suosikeistakin kaatui tai joutui jumiin kasojen taakse aivan etapin loppuhetkillä menettäen aikaa pääjoukolle. Pääjoukon kiriä katsoessa tuli taas mieleen Team Skyn dominointi vuodelta 2012, kun Bradley Wiggins veti keltaisessa paidassa pääjoukon kärjessä Mark Cavendishin kirijunaa. Tällä kertaa keltapaitainen Van Der Poel veti Alpecin-Fenixin kirijunaa ja lopussa Tim Merlier ja Jasper Philipsen ottivat komean kaksoisvoiton.

Neljännellä etapilla nähtiin taas loppukirikamppailu, jossa korkeimmalle korokkeelle nousi Mark Cavendish. 31:s Tourin etappivoitto tuli neljän vuoden tauon jälkeen ja hän otti vielä toisen voiton kuudennella etapilla ja on enää kahden etappivoiton päässä Eddy Merckxin ennätyksestä.

Viidennen etapin aika-ajossa tuli aikaeroja, mutta Van Der Poel jatkaa edelleen kokonaiskilpailun johdossa lähestyttäessä Alppeja. Etappivoiton vei viime vuoden kokonaiskilpailun voittaja Tadej Pogačar.

Deceuninck – Quick Step ja Alpecin-Fenix ovat mielestäni olleet vahvimmat joukkueet tähän mennessä tasaisilla etapeilla, mutta tänään on vuorossa mäkinen 249 kilometrin etappi ja ensimmäinen viikko huipentuu huomisen ja ylihuomisen vuorietappeihin. Luvassa on varmasti jo ensimmäisiä ratkaisuja kokonaiskilpailua ajatellen ja joukkueiden voimasuhteita päästään vertailemaan uudestaan haastavammissa olosuhteissa. Maanantaina on aika kilpailun ensimmäiselle lepopäivälle.

Teksti Hiski Kanerva Kuva © A.S.O./Pauline Ballet

Vastaa