Hiski Kanerva: Maantiekuskien kausiennakko

Lotta Henttala (oik.) tuo uuteen joukkueeseensa kokemusta. Kuva Cédric Depraetere and Wout Beel
Lukulistalle
ClosePlease login

Kansainvälisissä UCI-rekisteröidyissä joukkueissa ajavien suomalaisten lista alkaa mukavasti pidentyä. Naisten pyöräilyssä huomattavasti lisääntyneet televisiolähetykset parantavat huimasti mahdollisuuksia seurata kuskiemme ajoja ulkomailla. 

Lotta Henttala

Ehdottomasti mielenkiintoisimpana seurattavana pidän äitiyslomalta kilpailuihin palaavaa Lotta Henttalaa. Viime kaudella hän ei kisannut ollenkaan ja myös kaksi sitä edellistä jäivät lyhyiksi raskauden ja sairastelujen vuoksi. Aiemmalta uralta olemme kuitenkin tottuneet näkemään Henttalalta huippusuorituksia kovimmissakin klassikkokilpailuissa.

Ajavatko Lotta Henttala ja Anniina Ahtosalo kohti olympialaisia?

Onkin todella jännittävää nähdä, mille tasolle Henttala saa kuntonsa nostettua alkavalla kaudella. Myös roolitus uudessa AG Insurance-Soudal QuickStep -tiimissä vaikuttaa suuresti mahdollisuuksiin tehdä tulosta. Suureksi tavoitteekseen Henttala on ilmoittanut Pariisin olympialaiset kesällä 2024, joten sinne on aikaa nostaa kuntoa ja antaa näyttöjä vielä toinenkin vuosi.

Anniina Ahtosalo

Viime kaudeksi juniorisarjasta Uno-X Pro Cycling Teamiin noussut Anniina Ahtosalo väläytteli hyviä suorituksia. Kuudes sija Vuelta CV Femininas -kilpailussa Espanjassa keväällä ja kolmas sija naisten Binche–Chimay–Binche -ajossa syksyllä olivat parhaat kansainväliset tulokset. Kotimaassa Ahtosalo voitti Suomen mestaruudet maantiellä, aika-ajossa ja vielä syksyllä cyclocrossissa.

Tulevalle kaudelle uskoisin Ahtosalolta selvää tasonnostoa kilpailukuntoon ja hyviä kansainvälisiä tuloksia yhä useammassa kilpailussa. Myös Ahtosalolla on varmasti mielessä valinta olympialaisiin. Hänellä jo tämä kausi on tärkeä ranking-pisteiden keräämisessä.

Sekä naisilla että miehillä on olympialaisissa 90 paikkaa maantiepyöräilyssä. Niistä 80 jaetaan kansainvälisen pyöräliiton UCI:n rankingin mukaan maapaikkoina. 45 maata saavat rankingista vähintään yhden paikan.

Etenkin Ahtosalolle olisi eduksi, että suomalaiset keräisivät pisteet kahteen maapaikkaan. Henttalalla vanhat näytöt saattavat painaa olympiavalinnassa, mikäli tuoreet näytöt olisivat jotakuinkin tasavahvat. Jos pisteet riittäisivät yhteen maapaikkaan, menestyminen molempien kausien kuluessa toisi Ahtosalolle paitsi pisteitä myös näyttöjä valitsijoille.

Jaakko Hänninen

AG2R Citroën Teamissä ajava Jaakko Hänninen on mahdollisuutemme suomalaisväriin grand toureilla tänäkin vuonna. Viime kaudella hän osallistui sekä Italian että Espanjan ympäriajoon. Tuloksellisesti paras kilpailu oli kuitenkin Ranskassa ajettu kovatasoinen Tour de l’Ain, jossa hän oli kokonaiskilpailun neljäs.

Erilaiset kaatumiset ja loukkaantumiset ovat vaivanneet usealla kaudella Hännistä. Toivottavasti tänä vuonna edessä olisi ehjä kausi ja näkisimme häneltä jälleen palkintosijoituksia kovista kansainvälisistä kilpailuista.

Joonas Henttala

Team Novo Nordiskissa ajava Lotta Henttalan puoliso Joonas on tuttu näky kansainvälisissä kilpailuissa. Viime vuosina Joonas Henttala on nähty valtaosin apukuskin roolissa. Kaudella 2022 joukkue onnistui hienosti Sloveniassa ajetussa GP Kranjissa, kun joukkueen italialainen Andrea Peron voitti kilpailun loppukirissä. Tulevalle kaudelle joukkueella on varmasti nälkää uusille voitoille.

Antti-Jussi Juntunen

Abloc Continental Teamissä tällä kaudella jatkava Antti-Jussi Juntunen on tuttu näky Euroopan pienemmissä UCI-kilpailuissa. Viime kausi oli tasaisen vahva, mutta emme nähneet aivan samanlaisia tuloksia kuin aiempina vuosina. Tälle vuodelle olisi toiveissa jälleen paluu palkintopalleille.

Axel Källberg

Nuori Axel Källberg teki viime kaudella sopimuksen Development Team DSM:n kanssa. Tuloksellisesti kausi 2022 ei ollut ihmeellinen, mutta joukkueen kilpailukalenteri tänä vuonna on loistava. Sopivalla tasonnostolla Källbergille voi avautua loistavia mahdollisuuksia antaa näyttöjä kansainvälisissä kilpailuissa.

Wilma Aintila

Viime kaudella vielä juniorisarjassa hienoja suorituksia ajanut Wilma Aintila nousee aikuisten sarjaan ja on tehnyt sopimuksen belgialaisen Lotto Dstny Ladiesin kanssa. Nuoresta iästä huolimatta hänellä on loistava mahdollisuus vakiinnuttaa paikkansa joukkueessa ja naisten pelotonissa.

Seuraa myös

Jaakko Sillankorva jatkaa XSpeed United Continental -joukkueessa ja miesten aika-ajon Suomen mestari Markus Knaapi Tartu2024 Cycling Teamissä. Antonia Gröndahl kilpailee belgialaisessa DuolarChevalmeire Cycling Teamissä. 

 

TEKSTI HISKI KANERVA KUVA CÉDRIC DEPRAETERE AND WOUT BEEL 

Pyöräily+Triathlon 1/2023

Vastaa