Cyclocross-kisat – tunniksi krossaamaan

cyclocross-kisat
Lukulistalle
ClosePlease login

Syksyn cyclocross-kisat ovat houkutelleet vuodesta toiseen lisää kuskeja kiertämään lyhyitä puistomaisia ratoja. Hel Cx -sarjaan osallistui yhteensä hieman yli 300 eri pyöräilijää. Pääkaupunkiseudun lisäksi kisoja ajettiin Kouvolassa, Lappeenrannassa ja Porvoossa. Järjestelyistä vastasi paikallinen seura.

Junioreita krossasi kiertueella ilahduttavan paljon. Helpotetulla radalla ajetut U13-startit sekä täyspitkän reitin U17 keräsivät yhteensä viidenneksen osallistumisista. Eniten kuskeja ilmoittautui yhdistettyihin harraste- ja miesten kolmoskategorian lähtöihin. Naisia oli vasta kymmenisen prosenttia, ja he kisasivat omassa lähdössään. Päivän viimeisessä eli viidennessä lähdössä ajoivat nopeimmat miehet.

Kisaamiseen soveltuu parhaiten kippurasarvinen cyclocross-pyörä 33 milliä leveillä renkailla, joskin harrastesarjalaiset ja juniorit saavat valita kalustonsa vapaasti. Krossikisoissa näkee maantie- ja maastopyöräilystä tuttuja kasvoja, mutta myös triathlonistit sekä eri lajien kestävyyskuntoilijat ovat löytäneet cyclocrossin syyslajikseen.

Molemmin puolin nauhoilla rajatulla radalla ei tarvitse pelätä törmäilyjä sivullisiin. Katsojaystävällisen lajin luonteeseen kuuluvat muutamat lyhyet pätkät, joissa lähes kaikki joutuvat jalkautumaan.

Miksi krossitapahtumaan kannattaa osallistua, Hel Cx:n puuhamies Tuomas Paunonen?

– Cyclocross on hauska kilpailumuoto. Tunti omaa täysiä valmiiksi mietityllä radalla irrottaa arjesta hyvin. Ajotekniikka ja pyöränhallintataidot kehittyvät, kun samaa rataa kierretään useampi kierros. Onnistumisen tunne on hieno, kun pystyy suorittamaan haasteellisen kohdan, joka aiemmilla kierroksilla saattoi olla ylivoimainen.

Lue lapsen krossipyörän rakennuksesta Pyöräily+Triathlonista 4/2021

 

TEKSTI TOMI SAVOLAINEN KUVA ANTERO PIEKIÄINEN

Vastaa