Koeajossa Trek Roscoe 8 (video)

Lukulistalle
ClosePlease login

Kokeilussa monipuolinen maastopyörä Trek Roscoe 8

Juoksijan numerossa 5/2020 arviomme Trekin trail-mallistoon kuuluvasta Roscoesta.

Jäykkäperäinen Trek Roscoe on monipuoliseen käyttöön soveltuva yleismaastopyörä, jossa ajamisen hauskuus ja aloittelijoille sopivat ominaisuudet ovat pääosassa.

Alumiinirunkoisen pyörän voimansiirtona toimii nykytrendin mukaisesti yhdellä eturattaalla varustettu Sramin 1×12 Eagle-vaihteisto. Välitysalue riittää molemmissa päissä, ja suurinta 50-piikkistä ratasta tarvitaan vasta kaikkein jyrkimmissä nousuissa.

Tavanomaista maastorengasta leveämmässä plussakoon renkaassa (27.5 × 2.80) pito on erinomainen. Rengaskoko sopii erityisesti aloitteleville maastopyöräilijöille, sillä tuhdimpi rengas rullaa usein esteiden yli sujuvasti, ja se antaa pieniä ajovirheitä anteeksi kapeaa rengasta paremmin.

KOKEILIMME kolmesta versiosta ylintä mallia (Roscoe 8, 1 599 €). Roscoe-malleista 7 ja 8 on varustettu dropper-satulatolpalla. Vasemman kahvan viereen sijoitetulla vivulla ajaja voi pudottaa satulan halutessaan jopa 130 mm matalammalle. Tämä helpottaa ajamista jyrkissä alamäissä, joissa painoa on siirrettävä taaksepäin. Nämä ns. hissitolpat ovat jo pitkään olleet kalliimpien maastureiden perusvaruste, mutta tässä hintaluokassa ne eivät ole itsestäänselvyys.

Ajossa Roscoe täyttää odotukset. Sillä voi huristella huoletta omien ajotaitojen ylärajoilla. Ohjaus on eloisa, mutta tarpeeksi vakaa ja ennalta-arvattava. Hankalissa kivikoissa ja juurakoissa pyörä pysyy kuskin hallinnassa. Helpommilla poluilla vauhdikkaammin kurvailu tuo hymyn kuskin huulille.

VARMATOIMINEN satulatolppa tuo ajoon uuden ulottuvuuden, ja se houkuttelee kokeilemaan aiempaa jyrkempiä alamäkipaikkoja. Hieman alemmaksi laskettu satula voi olla luonteva myös hyvin jyrkissä ylämäissä.

Sramin vaihteisto ja Shimanon hydrauliset levyjarrut hoitavat hommansa kuten pitääkin. Roscoe on tehty metsäpoluille ja pelkkään asvaltilla ja ulkoiluteillä ajeluun on sopivampiakin pyöriä. Vaikka plussarenkaat rullaavatkin hyvin yli esteiden, joissakin tilanteissa 29-tuumaista vannetta pienempi 27,5-tuumainen saattaa tökätä isompaa rengasta herkemmin korkeaan juureen tai terävään kiveen. Tätä ilmiötä voi ehkäistä pitämällä rengaspaineet lähellä suositusten alarajaa. Pienemmän rengaskoon etuna on toisaalta näppärämpi käsiteltävyys, ja haarukan ja rungon mittojen puolesta Roscoe on mahdollista varustaa myös yleisemmällä 29 × 2.40 -rengaskoolla.

AJOASENTO on rento ja mukava, ja tämä yleiskone sopiikin vaikka koko päivän pyöräretkeilyyn maastossa. Rungossa on myös kiinnikkeet tavaratelinettä varten, ja se mahdollistaa retkeilyn lisäksi vaikkapa talvisen työmatkapyöräilyn. Miesten XL-kokoinen koeajopyörämme oli pitkäselkäiselle 185-senttiselle ajajalle passeli.

Kaikista versioista on naisille omat mallinsa. Kuutosversio kannattaa jättää väliin puuttuvan hissitolpan ja vaatimattomampien komponenttien vuoksi. Sen sijaan Roscoe 7 (1 149–1 249 €) ja 8 tarjoavat molemmat hyvää vastinetta rahalle.

TREK Roscoe 6, 7 ja 8

> 949–1 599 €

+ Plussat

  • hauska ajettavuus
  • sopii aloittelijoille
  • plussarenkaan hyödyt
  • dropper-satulatolpasta on paljon iloa

– Miinukset

  • jähmeä ajaa ulkoiluteillä ja asvaltilla
  • ei läpiakselia takanavassa

 

Teksti Pena Rekiranta  Kuva Trek

Video Ari J. Hyytiäinen ja Pena Rekiranta 

Lukulistalle
ClosePlease login