Pyöräreitti: Vierumäen – Pajulahden kierros – urheiluopistolta toiselle

Taukopaikka
Kohokohta
Reittipiste
Klikkaa symboleita saadaksesi lisätietoja.
GPX Kartta: Vierumäki-Pajulahti reitti
Lukulistalle
ClosePlease login

Urheiluopistoja on Päijät-Hämeessä kaksin kappalein: Vierumäki ja Pajulahti. Niiden etäisyys toisistaan on hyvää asvalttitietä pitkin vain 25 kilometriä. Mikä olisikaan osuvampi lenkin lähtöpiste kuin urheiluopiston parkkipaikka?

Lenkin voi aloittaa vaikkapa Vierumäeltä, sillä se on helposti saavutettavissa, vain kuusi kilometriä nelostieltä Lahden ja Heinolan välissä. Jos haluaa jäädä lenkin jälkeen harrastamaan muitakin liikuntalajeja, tarjoaa Vierumäki siihen monipuoliset mahdollisuudet.

Vierumäellä on myös runsaasti maastopyöräilyyn sopivia polkuja ja metsäteitä, jos haluaa vaihtaa kulkupelin leveärenkaisempaan. Pajulahden urheiluopiston tarjontaa ei pidä myöskään vähätellä. Sieltäkin löytyy luontoa, metsäpolkuja ja sisäpelihalleja.

Molemmissa paikoissa on myös hyvä uimahalli virkistysaltaineen – sekä runsaasti majoitustilaa vaikka koko viikonlopuksi.

Salpausselkä siivittää

Salpausselän harju mäntykankaineen tekee Kymenlaakson puolellakin pistäytyvästä reitistä miellyttävän. Välillä saa kiivetä kireitä kinkamia ja laskea harjulta mutkaisia teitä. Mäkien alla odottaa usein kimmeltävä vesistö.

Pajulahden urheiluopiston jälkeen kiivetään korkein nousu, josta jatketaan reitin mutkaisinta osuutta herkulliselle taukopaikalle, Immilän Myllylle. Se on ehdottomasti näkemisen ja maistamisen arvoinen upea koskimiljöö.

Iitin kirkonkylä on puolestaan palkittu 1990-luvulla Suomen kauneimpana kylänä. Myös myöhemmin reitillä vastaan tuleva Iitin Vuolenkoski on palkittu vuoden suomalaisena kylänä vuonna 2014. Iitin ja Vuolenkosken väliltä löytyy lisäksi suomalaista tukinuittohistoriaa: Jaalassa sijaitseva Kimolan kanava. Sitäkin kannattaa ihastella yhden juomapaussin verran.

Kymenlaakso kutsuu

107 kilometrin pituisen reitin kiertäminen kumpaan suuntaan tahansa on hyvä valinta. Taukopaikat osuvat kohdalle sopivin välein.

Iitissä ollaan jo melko lähellä Kymenlaakson jylhimpiä maisemia eli Repoveden kansallispuistoa. Aivan samalla polkaisulla reittiä ei saa kuitenkaan sinne asti venytettyä, mutta Repovesi Valkealan pohjoispuolella on mainio valinta vaikkapa seuraavan päivän retkikohteeksi. Osassa Repoveden kansallispuistoa saa edetä myös maastopyörällä.

Yksi kesäviikonloppu on helppo täyttää liikunnalla näin laajasta tarjonnasta Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maisemia ihaillen.

 

Pyöräreitti: Vierumäen – Pajulahden kierros

PITUUS

  • 107 km tai 55 km (Immilän kierros)

TAUKOPAIKAT

Immilän Myllyssä Nastolassa koet persoonallisen kahvilaelämyksen, ilmasta riippuen terassilla tai tuvassa.

Benjamin Maatilatorilta Kausalassa voit kahvin ja leivonnaisten lisäksi ostaa lähiruokaa.

Iitin kirkonkylän ja Vuolenkosken kesäkahviloissa silmätkin syövät kauniita maisemia.

Vierumäen ja Pajulahden urheiluopistojen ravintolapalvelut sopivat vaativampaankin makuun.

KOHOKOHDAT

Iitin kirkonkylän kaunis raitti ja vuonna 1693 valmistunut punainen puukirkko sekä Vuolenkosken, vuoden kylän 2014, kauniit rantamaisemat tuovat iloa silmille.

Kimolan kanava ja tukkinippunosturi ovat osa uittohistoriaa. Kauniissa maaseutumaisemassa kiemurtelevat hyväpintaiset tiet ovat mitä sopivimmat pyöräilyyn.

Lenkin jälkeen Pajulahden ja Vierumäen monipuoliset liikuntamahdollisuudet, hyvät ravintolat ja viihtyisät majoituspaikat palkitsevat ja palauttavat.

 

TEKSTI MARKKU PULKKINEN

Julkaistu Pyöräilyssä + Triathlonissa 5/2016

gpx-kartta 2018

Vastaa