Pyöräreitti: Mäntyharjun kierros – läpi järvien, yli mäkien

Taukopaikka
Kohokohta
Reittipiste
Klikkaa symboleita saadaksesi lisätietoja.
GPX Kartta: Mäntyharjun kierros reitti 1
GPX Kartta: Mäntyharjun kierros reitti 2
Lukulistalle

Etelä-Savon hiljaisten valtateiden upeat järvimaisemat ovat mannaa pyöräilijän mielelle. Reitin pituutta voi muokata mieleisekseen kunnon ja fiiliksen mukaan.

Reitti starttaa nimensä mukaisesti Mäntyharjulta ja tekee kierroksen Repoveden kansallispuiston ympäri. Mäntyharjulla on paljon kahviloita, kauppoja ja huoltoasemia, joista voi hankkia eväitä ja tankata kierroksen jälkeen. 

Reitti kulkee aluksi isoja teitä pitkin. Etelä-Savossa päällystettyjä teitä on harvemmassa kuin pääkaupunkiseudulla, joten maantiepyöräilijällä ei ole reittien suhteen niin paljon valinnanvaraa. Liikenne valtateillä on onneksi oletettua hiljaisempaa.

Ajoa järvien keskellä

Tie kapenee ja hiljenee vähitellen. Metsän keskeltä avautuu järvi toisensa jälkeen. Tie pudottautuu kapealle kannakselle ja kiemurtelee sitä pitkin. Sillan kupeesta välkkyy sininen vesi, ja järven selkä jatkuu kauas horisonttiin tien molemminpuolin. Pyöräilijän pitää oikein keskittyä, ettei unohdu ihailemaan maisemia.

Suurimman osan matkaa tie polveilee metsän siimeksessä, missä muusta liikenteestä tai asutuksesta ei näy jälkeäkään. Välillä metsä väistyy järven tieltä ja yhtäkkiä pyöräilijä on aivan eri maailmassa mökkeilijöiden ja kalastajien keskellä.

Reitin varrelle sattuu useampikin leirintäalue ja lomakeskus, joissa käy kuhina etenkin keskikesällä. Suurimmalla osalla reittiä liikenne on vähäistä.

Säästä voimia mäkiin

Tie kumpuilee ylös alas lähes koko matkan. Virransalmen sillan jälkeen reittiprofiili muuttuu selvästi rankemmaksi. Ennen Mäntyharjua on noustava pari yllättävän jyrkkää ja pitkää mäkeä. Tässä kohtaa aina toivon, että olisin säästänyt alkumatkalla voimia näihin mäkiin.

Viimeisen mäen huipun jälkeen tie jatkuu tasaisena ja laskuvoittoisena Mäntyharjuntielle saakka.

 

Pyöräreitti: Mäntyharjun kierros

PITUUS

  • 152 km

TAUKOPAIKAT

Reitin varrella on sopivin väliajoin oivallisia taukopaikkoja. Niistä ensimmäinen on 50 km:n ajon jälkeen Tuohikotin ABC:llä. Seuraavaan taukopaikkaan Hillosensalmen kesäkahvilaan on matkaa noin 30 km. Varmista kahvilan aukioloajat etukäteen. Lisälenkillä kannattaa ehdottomasti pistäytyä Miekankosken kahvilassa.

KOHOKOHDAT

Reitin puolessa välissä sijaitsevan Hillosensalmen kohdalla tielle on jäänyt vain kapea kaistale rautatien ja järven väliin. Paikalle saapuessa alkaa vaistomaisesti vetää vatsaa sisään. Lisälenkillä riittää nähtävää. Vihantasalmen silta on maailman pisin valtatiekäytössä oleva puusilta, ja sitä pitkin menee erillinen pyörätie. Miekankosken Uittomuseolla voi nauttia pullakahvit laiturilla.

ERI VERSIOT

Reittiä voi hieman lyhentää oikaisemalla Voikoskelta suoraan Mäntyharjulle, käymättä Nurmaalla. Nurmaan kierros ei paljon reittiä pidennä, mutta kierroksella on vähemmän liikennettä kuin suoralla reitillä. Toinen keino lyhentää lenkkiä on jättää Miekankosken lisälenkki ajamatta. Tämä 25 km pyörähdys kannattaa kuitenkin käydä ajamassa vaikka seuraavan päivän palauttelulenkkinä. Silloin ehtii nauttia kunnolla maisemista ja viettää enemmän aikaa Miekankoskella.

 

TEKSTI SATU SYRJÄNEN

Pyöräily + Triathlon 4/2015

GPX-kartta 2018

Vastaa