Pyöräreitti: Turusta itään ja takaisin

Taukopaikka
Kohokohta
Reittipiste
Klikkaa symboleita saadaksesi lisätietoja.
GPX Kartta: Turusta itään ja takaisin reitti
Lukulistalle

Turun pyöräilykulttuurilla on pitkät perinteet. Seutu tarjoaa lukemattoman määrän nautinnollisia reittejä pyöräilyn ystäville.

Turun ympäristön upeilla teillä voi ihastella merimaisemia tai nauttia sisämaan auringossa kylpevistä viljapelloista. Korkeuserot ovat melko pieniä, mutta ajoittain voimakkaat tuulet tuovat lenkeille lisämausteensa.

Turun länsipuoli on monille tuttu Myllyn Pyöräilystä. Siksi esittelemmekin tällä kertaa suositun reitin Turun itäpuolelta.

Lenkin pituutta voi muunnella paljonkin, sillä reittiin voi tehdä useita erilaisia oikaisuja tai pidennyksiä.

Matkan voi aloittaa yhden kaupungin tunnetuimman nähtävyyden, Turun Tuomiokirkon, edestä. Alun perin jo 1300-luvulla rakennettu kirkko on hyvä kohtaamispaikka, ja sen vanhin julkiselle paikalle sijoitettu kello varmistaa täsmällisen lähdön.

Lenkki kulkee Hämeenkatua pitkin kaupungista ulos Kalevantielle ja edelleen Littoisiin. Littoisissa kiireetön lenkkeilijä voi ihastella vuonna 1823 perustettua verkatehdasta. Vaikka tehtaan toiminta loppui 1960-luvulla, on miljöö tehdas- ja puutaloalueineen kulttuurihistoriallisesti merkittävä.

Littoisista reitti kulkee rauhallista pikkutietä pitkin Piikkiöön, mistä matka jatkuu kumpuilevaa ja peltojen reunustamaa Hepojoentietä Paimioon ja edelleen kohti Tarvasjokea.

Paimiossa on mahdollista testata voimiaan maineikkaassa Vistanmäessä, joka tuo alkumatkan tasaiseen maastoon tottuneille jaloille mukavaa vaihtelua.

Reitin ylittäessä Turusta Hämeenlinnaan johtavan kymppitien voi alkaa jo miettiä taukopaikan herkkuja. Juuri ennen Tarvasjoelle saapumista oikealle puolelle tietä jää näyttävä Juvankoski ja vuonna 1961 rakennettu Juvan voimalaitos.

Keväisten juoksutusten aikana suurten vesimassojen kovaääninen vyöry antaa lisävoimia väsyneelle pyöräilijälle ennen kurvaamista Tarvasjoen SEO:lle, joka on tämän lenkin pakollinen taukopaikka ja tunnettu pyöräilijä- ja motoristiystävällisyydestään.

Evästauon jälkeen alkaa paluumatka kohti Turkua historiallisesti merkittävää Hämeen Härkätietä pitkin. Tarvasjoen keskustasta reitti kääntyy vuonna 1779 valmistuneen kirkon kohdalta kohti Liedonperää.

Neljän kilometrin jälkeen käännytään kohti Auran kirkkoa, jonka luona taitetaan Vanhalle Tampereentielle. Loppumatka on pääosin erittäin hyväpintaista asvalttia ja johdattaa Ilmarisen kautta kohti Turun keskustaa.

Turun terassiravintolat ja kahvilat antavat upeat puitteet reitin kohokohtien kertaamiselle ja uusien lenkkien suunnittelulle.

 

Pyöräreitti: Turusta itään ja takaisin

PITUUS

  • 90 km

REITTI

  • Turku–Paimio–Tarvasjoki–Turku

TAUKOPAIKAT

Lenkillä on useita taukopaikkamahdollisuuksia, mutta yksi niistä on sijainniltaan ja tunnelmaltaan ylitse muiden. Reitin puolessa välissä sijaitseva, vuodesta 1962 toiminut Tarvasjoen SEO (www.seotarvasjoki.fi) tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Herkullisten sämpylöiden ja munkkipossujen lisäksi paikan ainutlaatuinen tunnelma ja ympäristö ovat omiaan nostamaan energiatasoja ja tunnelmaa. Taukopaikan pihalla on mahdollista tutustua Uitonkulman Siivapyörämiehet ry:n museotraktori- ja maatalouskonenäyttelyyn.

KOHOKOHDAT

Lenkin lähtöpaikka antaa majesteettiset puitteet tulevalle koitokselle ja on ollut perinteinen liikenteen solmukohta jo 1200-luvulta alkaen. Historiallisten rakennusten reunustama Turun Tuomiokirkko ja vanha suurtori luovat hienon kontrastin lenkkikavereita odottavien pyöräilijöiden huippumoderneihin hiilikuiturunkoihin ja teknisiin pyöräilyvarusteisiin.

Vaikka reitti on pääasiassa tasamaata ja kulkee pitkin hyväkuntoisia keskikokoisia maanteitä, on välillä Paimio–Tarvasjoki haastavia ylämäkiä, palkitsevia kovavauhtisia laskuja ja mutkittelevia idyllisiä tieosuuksia varsinaissuomalaisissa perinnemaisemissa.

Reitti on suosittu yhteislenkkien kohde ja Tuomiokirkko kesäviikonloppuisin suosittu kohtaamispaikka, vaikkei se olekaan säännöllisesti järjestettävien lenkkien lähtöpaikka. Lisätietoja alueen yhteislenkeistä ja lenkkikavereita kannattaa tiedustella alueen pyöräilyseuroista, esim. Turun Urheiluliitosta tai Team Velo Cyclingista.

ERI VERSIOT

Vaihtoehtoja reitin muunteluun on runsaasti. Esimerkiksi Paimiosta voi suunnata suoraan Sukselantien kautta kymppitielle ja sieltä Liedonperäntietä alkuperäiselle reitille. Reittimuutos ei muuta merkittävästä kokonaismatkaa, mutta tarjoaa vaihtelua ilman taukomahdollisuutta Tarvasjoella. Pidempää lenkkiä kaipaavat voivat Liedosta palata kaupunkiin Paattisten, Vahdon tai Ruskon kautta.

 

TEKSTI MIIKA ENROOS

Julkaistu Pyöräily & Triahtlonissa 1/2014

GPX-kartta 2018

 

Vastaa