Geokätköily – Modernia aarteenetsintää

Geokätköily
Lukulistalle
ClosePlease login

Haasteita kunnolle, ketteryydelle ja aivonystyröille. Geokätköily yllättää ja koukuttaa harrastajan.

Geokätköily Geocaching on maailmanlaajuinen harrastus. Nykyisessä muodossaan se alkoi vuonna 2000, kun GSP-järjestelmä tuli myös siviilien käyttöön. Pelkästään Suomesta löytyy useita kymmeniä tuhansia kätköjä etsittäväksi ja koko ajan syntyy lisää. Tämänkin artikkelin kirjoittamisen ja lehden ilmestymisen välissä uusia kätköjä on syntynyt monta kappaletta. Kätköjä löytyy metsien lisäksi kaupungeista ja mistä tahansa luonnosta. Etsiminen ei siis heti lopu.

Geokätköilyn, kuten ei muunkaan suunnistamisen, tarvitse olla kovatehoista hikiliikuntaa. Joskus piilossa olevan kätkön löytämiseksi tarvitaan paljonkin malttia ja lisää voi tarvita saadakseen kätkön lopulta avattua. Kätköilijän apuna ovat kätkön ilmoitettu sijainti sekä kirjalliset ohjeet kätkön löytämiseksi. Joskus jo koordinaattien selvittäminen on ratkaistavan tehtävän takana.

Harrastuksen aloittamiseksi riittää älypuhelin, gps-laite tai kartta, jolle kätkön sijainti merkataan sekä ulkoilua ja likaantumista kestävä vaatekerta. Harvoin kätkön löytyminen sujuu kuten rastilla leimaaminen. Osa kätköistä on helposti saavutettavissa, mutta monesti pitää turvautua ryömimiseen tai kiipeilyyn kohteen saavuttaakseen. Geokätkön sijainti ei yleensä ole suunnistustapahtumista tuttu rastin paikka alaviistossa.

Geokätköily on harrastuksena lähtökohtaisesti ilmainen, mutta vaatii rekisteröitymisen sivuille, joilta löytyy kätköjen sijainnit. Kätköilyä voi alkuun kokeilla ilmaisella versiolla mutta hyvin nopeasti lajiin jää koukkuun ja tulee maksettua premium-jäsenyys, jolloin kätköjä on tarjolla hurjasti enemmän. Vuoden jäsenmaksu on noin 30 €.

Yleisin tapa lähteä etsimään kätköjä on gps:n avulla, jolloin käytössä on joko älypuhelin tai erillinen gps-laite. Halutessaan kätkön sijainnin voi myös tulostaa kartalle, jolloin perinteinen suunnistusmainen ote on vahvempi. Kohteen tiedot löytyvät netistä tai sovelluksesta.

Kätkö merkataan suoritetuksi kirjoittamalla lokikirjaan nimimerkki sekä kuittaamalla käynti sovellukseen. Jokainen harrastaja voi luoda myös omia kätköjä. Suomen Latu vinkkaa kuitenkin etsimään ensin muiden tekemiä kätköjä, jotta saa ideasta kiinni.

Kekseliäisyyttä ja rajojen testaamista edessä!

Geokätköilyn maailmaan voi tutustua myös Instagramissa aihetunnisteella #geokätköily. Tällä keinolla löytyi nimimerkki @siperian_saga, joka kertoo oman reittinsä harrastuksen pariin.

Löysin geokätköilyn pariin työkaverini kautta. Olimme työreissulla ja hän kertoi pysähdyspaikalla olevasta kätköstä ja kätköilyn perusteista. Latasin puhelimeen sovelluksen heti ja siitä se sitten lähti. Suunnistusta en ole koskaan harrastanut. Nuorempana partiossa on kuitenkin tullut kompassin avulla treenailtua ja nyt sitä taitoa tarvitaan myös koirien jälkitreeneissä.

Kätköilystä tuli minun sekä kahden tyttäreni harrastus. Olen hakenut kätköjä reissuilta myös yksin ja kavereiden kanssa. Tytöille kätköily on kuin aarrejahti! Etsitään yhdessä sovelluksesta jokin kivan kuuloinen kätkö, jota sitten lähdetään hakemaan. Kai siihen jollain tapaa jää koukkuun, koska ikinä ei tiedä mistä itsensä löytää. Kodinkin läheltä voi löytää nähtävyyksiä, joista ei edes tiennyt. Samoin mökkimatkat ja muut käytetään hyödyksi ja väritetään ”Suomen kuntakarttaa”.

Pyrimme hakemaan kätkön Suomen jokaisesta kunnasta. Lapsille kätköistä löytyy myös pieniä vaihtareita, esimerkiksi kinder-leluja sekä rekisteröityjä reissareita, joita voi kuljettaa kätköltä toiselle. Mieluisin reissaaja on ollut ulkomaan raha sekä peltirasiassa nukkuva nalle. Tyttöjen mielestä kivaa on uudet paikat ja erilaiset tehtävät, koska ikinä ei tiedä, millainen purkki on vastassa ja välillä pitää käyttää kekseliäisyyttä, jotta kätkön saa auki.

Meillä on käytössä puhelimen kätköily-sovellus. Välillä apukäsinä pieni onkivapa korkealla oleviin kätköihin ja toki maastosta ja säästä riippuen oikea varustus ja kulkuvälineet, kuten pyörä, moottorikelkka, lumikengät tai kumpparit. Repussa kulkee myös kynä, teroitin, vaihtareita ja juotavaa pidemmille matkoille. Vielä emme ole ostaneet erikseen mitään juuri kätköilyä varten, vaan käytetty apuna sitä mitä jo löytyy. Kätköjen piilottamiseen apuna on ollut koirien tutkasovellus koska se näyttää tarkat koordinaatit.

Geokätköjen haastavuudet löytyvät kätkökuvauksista

Osa on erittäin helppoja ja esimerkiksi lapsille sopivia. Joskus on ollut kätköjä, joiden paikka pitää arvata tai laskea vihjeiden perusteella. Jos itse mokaa, saattaa tulla haasteita! On ollut myös sellainen kätkö, jota ei millään meinattu saada auki. Hieno aarrearkku, jonka vivut piti laittaa oikeaan asentoon oikeassa järjestyksessä. Pakkasessa meinasi koetella kärsivällisyyttä mutta kärsivällisyys kannatti. Sisältö oli hieno! Näiden kanssa saa joskus kulumaan aikaa, mutta se on hauskaa ja lapsetkin tykkäävät jännityksestä.

Kätköiltä on löytynyt reissareita ulkomailta asti. Myös hieno nukkekotirakennelma, historialliset kätköt, pimeässä etsittävät taskulamppukätköt, multit, mysteerit ja palapelikätköt. Kätköjä on todella paljon erilaisia. Osa on pieniä putkia ja osa hienosti rakennettuja, joihin on käytetty aikaa sekä vaivaa.

Geokätköily
Monipuolisuus yllättää joskus. Kätkönä nukketalo

Kätköilyn yhteydessä oppii samalla uutta luonnosta, historiasta ja tapahtumista. Kätköt voivat olla haastavissa paikoissa, joten kekseliäisyyttä ja omien rajojen testaamista voi olla edessä! Esimerkiksi ahtaanpaikankammoiselle löytyy varmasti haasteita. Kätköjä löytyy myös ulkomailta mutta kotimaan reissuillakin kätkökartan avulla löytää upeisiin näköalapaikkoihin.

Teimme juuri lasten kanssa ensimmäisen oman kätkön. Kätkön piilottamiseen löytyy tarkat ohjeet ja näihin tutustuttiin ensin huolella. Heti harrastuksen alettua alettiin tyttöjen kanssa keräilemään sopivia purkkeja piilotettavaksi. Valittiin ensimmäiseksi kokeiluksi pieni purkki, joka oli helppo piilottaa kosken läheisyyteen, jossa usein käydään.

Paikka valittiin hienojen maisemien takia, vaikka se syrjässä sijaitseekin. Paikalla sijaitsee myös laavu, joten kätkön hakemisen yhteydessä voi vaikka paistaa makkaraa nuotiolla. Uusista lokkauksista tulee ilmoitus ja kävijät myös raportoivat, mikäli kätkö on vioittunut. Kätköä tulee huoltaa ja vaihtaa esimerkiksi lokivihkoja uusiin. Uudet kätköt vanhoista kattiloista on jo suunnitteilla!

Kätköily sopii mielestämme kaikille, jotka nauttivat luonnosta ja siellä kulkemisesta. Ikärajaa harrastukselle ei ole ja kätköjä löytyy myös liikuntarajoitteisille.

Tiedän myös sokean harrastajan, joka on harrastanut kätköilyä paljon minua kauemmin. Kätköjä löytyy niin keskeltä kaupunkia, parkkipaikoilta kuin metsistä, joten jokaisen tasoon sopivia kätköjä on tarjolla.

Kätköilyä harrastaessa ja luonnossa liikkuessa tulisi muistaa jokamiehenoikeudet. Hauskoja juttuja sattuu tuon tuosta, jos kätkö on ”aralla” paikalla ja kätköä hakiessa ei halua paljastua. Monet kerrat kätköä hakiessa on pitänyt ottaa koirat mukaan tai esittää keräävänsä kukkia, ettei jäisi ”jästeille” kiinni.

Erään kerran haettiin kätköä hyttysten keskellä, kun huomaamatta paikalle sattui paikallinen marjojen kerääjä. Oltiin tyttöjen kanssa kaikki maassa kontallaan kurkkimassa kantojen alle, kun yhtäkkiä takana oleva mummo huikkaa, että katsokaapa siitä kohtaa mutta reilusti kohti taivasta! Sieltähän se löytyi korkealta puusta, oli käynyt huikkaamassa paikan ennenkin etsijöille ja näky oli kuulemma hyvinkin tuttu!

Geokätköily sanastoa:

  • Lokivihko: Geokätköstä löytyvä paperi tai vihko, johon löytäjä kirjoittaa päivämäärän ja nimimerkin kätkön löydettyään.
  • Lokkaus: Nimimerkin jättäminen lokivihkoon. Sovelluksessa voi myös kertoa kätkön omistajalle, mikäli kätköä ei löytynyt.
  • Vaihtarit: Pieniä vaihtotavaroita kätköllä. Jos otat jonkun, jätä tilalle jotain yhtä arvokasta.
  • Reissarit: Kirjattuja ”matkalaisia” joita ei saa pitää itsellä. Näillä saattaa olla jokin tehtävä, esim. ne haluavat vierailla eri vesiputouksilla. Harrastaja voi ottaa tällaisen esineen mukaansa ja viedä mennessään kätköön, joka reissarille sopii.
  • Multit: Moniosainen kätkö. Kätköt on ketjutettu niin, että kätköstä löytyy aina seuraavan kätkön koordinaatit siihen asti, että ollaan perillä.
  • Mysteerit: Kätkö, jossa pitää ratkaista jokin tehtävä tai arvoitus, jotta saa koordinaatit kätkön sijaintiin. Esim. palapelit ja matemaattiset tehtävät.
  • Jästi: Harry Potter -kirjoista lainattu sanonta. Henkilö, joka ei tiedä harrastuksesta. Kätköt kokevat joskus surullisia kohtaloita päädyttyään ajattelemattomien ”jästien” käsiin.

 

Teksti Anu Uhotoinen

Suunnistaja 2/2021

Vastaa