Hiihtosuunnistus on hauskaa – uskaltaudu urille

Hiihtosuunnistus
Kuva Timo Mikkola
Lukulistalle
ClosePlease login

Mitä on hiihtosuunnistus? Kokosimme vinkkejä hiihtosuunnistuksen aloittamiseen.

Välineet

Hiihtosuunnistuksessa suksina käytetään vapaan tyylin suksia, vaikka monessa kohtaa etenemistapa on tasatyöntö. Sauvan sompa on hieman isompi, sillä maastossa on usein pehmeitä kohtia, joihin pienempi sompa helposti uppoaa.

Karttateline vapauttaa hiihtosuunnistajan kädet. Karttateline on levy, joka kiinnitetään ”henkseleillä” suunnistajan rintaan. Karttatelinettä pystyy pyörittämään, jotta etenemissuunta ja kartta ovat aina samaan suuntaan. Kartta pysyy paikallaan läpinäkyvän muovin alla.

Rasteilla leimaaminen tapahtuu ranteeseen kiinnitettävällä EmiTag-kortilla, joka rekisteröi rastilla käymisen jo matkan päästä ja ilmoittaa onnistuneesta leimasta vilkkumalla. Rastilla ei siis tarvitse pysähtyä, vaan riittää, että vauhdista kurottaa EmiTag-kädellä rastia kohden. Tätä voi hyödyntää reitinvalintoja suunnitellessa, sillä rastilla ei tarvitse pysähtyä ja rastilta lähdettäessä kannattaa pyrkiä hyödyntämään samaa lähtösuuntaa. EmiTagin voi lainata kilpailun järjestäjältä.

Harjoittelu ja kilpailu

Hiihtosuunnistuksen harjoittelumahdollisuuksia ei ole liialti, sillä uraston ajaminen ja ylläpitäminen ovat työlästä hommaa. Harjoittelua voi toteuttaa laduilla hiihtäen, tasatyöntöön keskittyen ja erilaisia tasapainoa haastavia temppuja tehden. Myös kilpailuihin voi lähteä opettelemaan lajia ja tapahtumat ovatkin usein kaksipäiväisiä, jolloin tehdystä urastosta saadaan enemmän iloa.

Hiihtosuunnistuskilpailuissa edetään pääsääntöisesti maastosta valmiiksi löytyviä ja maastoon kisaa varten tehtyjä latuja ja uria pitkin. Kooltaan ne vaihtelevat leveästä vapaan hiihtotavan baanasta moottorikelkalla tehtyihin alle metrin levyisiin reitteihin. Kartalle urat piirretään erilaisia kulkukelpoisuuksia kuvaavin vihrein viivoin. Rastit ovat aina urien varrella. Suunnistustehtävä tapahtuu esimerkiksi risteyksiä laskemalla. Kilpailuissa kartan saa usein noin 15 sekuntia ennen lähtöaikaa, jolloin kartan ehtii sujauttamaan karttatelineeseen.

Kilpailumatkoja riittää 15 minuutin sprintistä puolentoista tunnin pitkään matkaan. Lisäksi kilpaillaan yhteislähtö ja viestikilpailuja.

Kilpailuihin pääsee samalla suunnistuslisenssillä, kuin muidenkin suunnistuksen muotojen kilpailuihin.

Suomen hiihtosuunnistuskilpailukalenteri 2022–2023

Suunnistusliiton ajantasainen tieto kilpailuista löytyy osoitteesta: www.suunnistusliitto.fi

Joulukuu

 • 17.–18.12. Puolanka Hiihtosuunnistus, Puolangan Ryhti

Tammikuu

 • 31.12.–1.1. KEV:n Uudenvuoden Hiihtosuunnistus, Kuusamon Erä-Veikot
 • 6.–8.1. Saimaan hiihtosuunnistusviikko, Joutsenon Kullervo, SK Vuoksi
 • 28.–29.1. Luumäki-hisu, Luumäen Rasti

Helmikuu

 • 4.–5.2. Veikko Hakulisen hiihtorastit, Valkeakosken Haka
 • 18.2. SM-keskimatka, Hauhon Sisu
 • 19.2. SM-viesti, Hauhon Sisu
 • 25.2. SM-sprintti, Itä-Päijänteen Rasti
 • 26.2. SM-sprinttiviesti, Itä-Päijänteen Rasti

Maaliskuu

 • 4.–5.3. Alun talvirastit, Järviseudun Rasti
 • 24.–26.3. Lapin Lumirastit, Länsi-Rajan Rasti

Lue myös:

Hiihtosuunnistajan harjoitusviikot

Koonnut Anu Uhotoinen

Suunnistaja 6/2022

 

Vastaa